Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Pásztor hisz a hagymában

Makó - Pásztor Vilmost (40) választotta új elnökévé nemrégiben a hagymatermesztéssel foglalkozók országos szakmai, érdekvédelmi szervezete, a makói székhelyű Hagyma Terméktanács. Hisz a makói hagyma jövőjében.
Az elnökké választott Pásztor Vilmost lapunk olvasói már ismerhetik: 3 évvel ezelőtt ugyanis bemutattuk mint a térség egyik meghatározó termelő, termeltető és kereskedő cégének ügyvezetőjét. A vállalkozás több mint 200 termelővel áll kapcsolatban. Áruházláncoknak szállítja feldolgozva, csomagolva a makói vidék terményeit, így ismeri a hagymatermesztés és a kereskedelem sajátosságait, a gazdák problémáit és lehetőségeit.

Fiatal cégvezető az országos érdekvédelem új elnöke. A szerző felvétele
Fiatal cégvezető az országos érdekvédelem új elnöke.
A szerző felvétele

A fiatal szakember szeretné a most még mindössze 74 tagot számláló Hagyma Terméktanácsot valóban országos méretű, megkerülhetetlen szakmaközi szervezetté fejleszteni. A terméktanács nem csupán alkalmazkodni szeretne az ágazatot is érintő változásokhoz, hanem elképzeléseivel, tevékenységével aktív részese, formálója is kíván lenni, ezzel helyet biztosítva magának az új nemzeti agrárstratégiában. Ezt egyrészt a taglétszám bővítésével szeretnék elérni, másrészt a PR-tevékenység erősítésével, a belső és külső információs hálózat megújításával. Az új elnök különösen fontosnak tartja, hogy a terméktanácsnak valós információi, adatai legyenek a hazai hagymatermesztésről az érintettektől, az érdekképviseletnek ugyanis ez az alapja.

Pásztor Vilmos szerint van jövője a magyar, azon belül a makói hagymatermesztésnek. Mint a piacok jó ismerője azt mondja, változóban vannak a fogyasztói szokások: az emberek ismét keresik a hazai termékeket. Az itthoni gazdák felkészültek a minőségi termelésre. Ahhoz azonban, hogy állni tudják a versenyt a külföldiekkel, a korábbinál nagyobb gondot kell fordítani a fajtafenntartásra és a nemesítésre; a mai igényeknek megfelelő, gazdaságosan termeszthető, magas hozamot biztosító szaporítóanyaggal kell ellátni őket. A Hagyma Terméktanács ezt is szeretné ösztönözni – mondta Pásztor Vilmos.

Olvasóink írták

 • 8. polarbear 2011. május 15. 17:14
  „Kedves 2kedő!
  Ha ön előbb kommentel,aztán olvassa a cikket, akkor fordítva ül a lovon.
  Ha P.V. kínai hagymát ad el ,nem írja rá hogy magyar.Kínosan ügyel rá ő is és a cég irányítója is.Sok ellenőrzésen esnek át évente.Áruházi auditok,fogyasztóvédelem,Apeh,Munkaügy,stb.
  Ha kínai a hagyma,akkor az van rá írva a cimkéjére. Nézzen utána v.melyik áruházban!
  Ön szerint ha elfogy,akkor nem makói, ha elrohad,nem makói.Na ez az igazi legenda!
  Ma már nincs a kemence felett szárított dughagymás hagymából...legalábbis annyi,hogy elég legyen akár 2 hónapra.Ekkor jön az import.Sz@r helyzet, de mondjon jobbat!
  P.V. most látott hozzá a termeléshez is.Inkább szurkolok neki minthogy "örökösen kételkedjek" !”
 • 7. 2kedő 2011. május 15. 16:02
  „Ha a fiatalember tényleg azt "csinálja", mint a cikkben írva vagyon, akkor megkövetem és bocsánat és lehet üzleti kapcsolatunk is! A jövőben kiderül és hamarosan!”
 • 6. 2kedő 2011. május 15. 15:57
  „Ha a kínait Makón átcsomagolják, az nem magyar, az nem hungarikum, az nem makói Tisztelt "polarbear"! Amelyik hagyma télre elrohad az nem makói (vagy" hozzánemértő" termelte valahol),amelyik őszre elfogy az olcsó, és nem finom --->nem makói! A cikkben ajnározott úr, ha 0-ról kell újra teremteni ezt a "legendát"-akkor nagyon nagy tévedésben van (így ön is), mivel nincs nullán a "legenda",soha nem is volt csak sokan szerették volna! És, ha külföldi sz@...ral próbál rásegíteni, akkor köszönjük a szorgalmát, de ne tegye, mert hatalmas kárt okoz! Szerezzen hírnevet másképp, pl.: alapítson pártot: vörös hagyj ma néven!
  Különben is a "legenda" szó jelentését előbb nézze meg az értelmező kéziszótárban, mielőtt valamire használja, különösen a makói hagymákra! Üdv: az örökös Kétkedő”
 • 5. polarbear 2011. május 12. 21:17
  „Tisztelt Triatlonos!
  Tisztelem higgadt hozzászólásáért,megkövetem.
  Szerintem nincs igaza. Lehet hogy most még "behozom,átcsomagolom"-típus, de legalább szívügye a makói hagyma.Ha egyszerűen nincs,akkor behoz.A makói hagyma őszre elfogy.A makói hagyma télre elrohad.Neki a 0-ról kell újra teremteni ezt a "legendát". Az nem segít, ha mindenütt (itt is) fikázzák.Inkább jóindulatúan segítsen aki makói hagymakertésznek tartja magát!Más! Aki éveken keresztül"termeli a veszteséget" az tényleg nem a mai piacra való. Ebben pont ez a nehéz. Nem lehet(nem szabad) éveken keresztül veszteséget termelni!”
 • 4. triatlonos 2011. május 11. 05:39
  „Tisztelt Polarbear!
  Abban igaza lehet, hogy igazi makóinak érzem magam. Rosszindulat egyáltalán nincs bennem, ennek igazolására szivesen elbeszélgetek Önnel akár a makói hagymáról, akár bármi másról. Makói ember sikerének pedig különösen örülük, pláne akkor ha fiatal és tehetséges - mint Pásztor úr.
  Hagymát is termeltem - még a hagyományos módon, kézi munkával -, és korszerűen gépi technológiával. Okostojásnak sem vallom magam, de azt tudom, hogy az okos ember a más kárán tanul, a buta pedig a sajátján sem. Sok termelő éveken keresztül termelte a "veszteséget", pedig nem a módszerben volt a hiba, hanem eljárt felette az idő. Mivel a háziasszonyt az érdekli ebben a rohanó világban, hogy jól mutasson az a 3 db csomagolt hagyma, amit levesz a polcról, ezért a "behozom, átcsomagolom" tipusú "termelők" sikeresek.
  Ezek után kiváncsian várom, hogy Ön igazi makóinak érzi-e magát, és rászánja az időt arra, hogy megismerjen, és beszélgessünk a "hagymatermesztés múltjáról, és jövőjéről", és a beszélgetés végén képes-e mondani, hogy elhamarkodtan itélkeztem.”
 • 3. polarbear 2011. május 10. 22:45
  „2 okostojás!
  Rosszindulatotokból ítélve igazi makóiak vagytok!
  Fáj a más sikere!
  Triatlonos!Te mindenhez ennyire értesz,vagy csak az észt osztod?
  Czinegelala meg egyszerűen h.lye!”
 • 2. triatlonos 2011. május 10. 20:37
  „A makói hagyma már régen "hazaért". Nincs is miről beszélni, de mielőtt ezt a poziciót elvállalta, egy kis infót begyűjthetett volna. Kik voltak az elődei? Ők mit tettek? Milyen módszerekkel vitték padlóra a korábbi hungarikumot? A cél meghatározás sem jó, mert a makói hagyma mindig is a minősége, és a beltartalmi értéke miatt volt kedvelt. A gyenge minőség, és a nagy hozamok a "kereskedelmi vénára" utalnak. Javaslatom Pásztor úrnak, hogy bokros teendői mellett - ha teheti - beszélgessen olyan korábbi termelőkkel, akik még "makói hagymát" termeltek.”
 • 1. czinegelala 2011. május 10. 16:21
  „A cikk főhőse lelkesen árulja makói címkével a német vöröshagymát, a kínai fokhagymát.
  Amikor nem volt kínai fokhagyma raktáron, átkozta a makói termelőket, hogy bárcsak megérkezne már a hajó Kínából, hogy ne kelljen foglalkoznia a makói terménnyel. Most meg ő a makói hagyma legnagyobb védelmezője.
  Igaz Saulusból lett Paulus....
  A hagymatanács elnöki posztja csak azért kell neki, mert durván balos hátterű a cégvezető úr és valamiért úgy érzi, hogy jól mutat a "curriculum vitae-n" a lokálpatrióta felhang, másrészről tudja magát futtatni a médiában, így összekeverheti a cégvezetői és terméktanács-elnöki szerepét, amitől azt várja, hogy a képe úgy rögzül be a nép agyába, mint a magyar" hagyma atyaúristené. "

  Hagymatanács: VÖRÖS-hagymatanács.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek kamerákért: másfél milliót már összeadtak Földeákon

Földeák - Eddig közel másfél millió forintot ígértek, illetve fizettek be helyi vállalkozók és… Tovább olvasom