Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Pénzesék szabadulnának házuktól és rossz emlékeiktől

Magyarcsanád - Lassan egy éve próbálnak megszabadulni otthonuktól, s vele együtt sok nyomasztó emléktől a 3 évvel ezelőtt meggyilkolt magyarcsanádi Pénzes Henrietta szülei. Azért nem kelt el, mert mostanában nagyon nehéz falusi házat eladni – ha mégis sikerülne, Csongrádra költöznének.
– Azért szeretnénk elköltözni, mert itt nap mint nap szembesülnünk kell mindazzal, ami Heni hiányára emlékeztet minket – mondja a három évvel ezelőtt brutális módon megölt tizenéves lány, Pénzes Henrietta édesanyja, Pénzes Sándorné magyarcsanádi házuk előtt. A falu központjában lévő, padlásteres, 1989-ben emelt épület utcára néző ablakában január óta tábla hirdeti, hogy „Ez a ház eladó". Újságban is hirdették, ingatlanközvetítőhöz is fordultak – hiába.

Pénzesné azt mondja, egy ideig képtelen volt például Makóra utazni, mert félt, hogy megpillantja Heni volt osztálytársait. De a faluba beérkező busz is rossz emlékeket ébreszt benne, hiszen a lánya, aki rendszeresen buszozott, már soha nem száll le róla. És megállítják az utcán, bemennek hozzá a boltba, ahol eladóként dolgozik, akik a tragédiával kapcsolatban kérdeznének vagy mondanának valamit – ez pedig még akkor is nyomasztó, ha amúgy is mindennapjaikat kísérti a gyilkosság.

Pénzes Sándorné az otthona előtt, amelynek ablakában egy éve olvasható: Ez a ház eladó. A szerző felvétele
Pénzes Sándorné az otthona előtt, amelynek ablakában egy éve olvasható: Ez a ház eladó. A szerző felvétele

Egyébként Heni szobáját nem hagyták meg úgy, ahogy annak idején volt. Csak néhány bögre és pohár maradt, ami az övé – ezt az édesanya mondja így, jelen időben. – Én itt benn, a szívemben emlékezem rá, nem tárgyak vagy egy épület révén – teszi hozzá.

Azt már eldöntötték, hogy hol kezdenének új életet, ha jönne a régen várt vevő: Csongrádon, ahol sok az ismerősük, barátjuk, és ahol munkát is találnának. Ha viszont nem sikerül eladni a házat, nem tehetnek mást, maradnak – még egyet vásárolni nincs pénzük.

Nem a tragédia miatt nem kelt el

Nem csoda, hogy Pénzesék nem tudják eladni a házukat, hiába nagy és jó állapotú – mondja a falu polgármestere, Farkas Jánosné. Ennek nem a tragédia az oka: az utóbbi egy évben a faluban szinte egyetlen házat sem sikerült eladni. Akik korábban vásároltak, vagy rokoni kötődésük miatt költöztek ide, vagy a határ túloldaláról, Romániából jöttek.

Olvasóink írták

 • 8. CIKIJuanes 2009. december 18. 15:15
  „lacipapa68 2009.12.18. 01:45 bölcsen szóltál,hasonló a gondolatunk!”
 • 7. lacipapa68 2009. december 18. 01:45
  „Ne irígyeljétek őket,hiszen a saját gyermekünket elveszíteni a legszörnyűbb dolog.Nincs az a pénz,ami kárpótolja őket.Szerintem nem igazán érdekli őket,hogy mennyiért kel a ház,egyszerűen arra gondolnak,hogy mennyiből tudnának máshol egy "új" életet kezdeni.Ne bántsátok őket semmivel sem,gondoljatok a helyükbe.”
 • 6. timi38 2009. december 17. 12:45
  „Munka lehetőség nincs!!Sok a kisebbség és nincs biztonság azért sajnálom őket”
 • 5. bo 2009. december 17. 11:50
  „Magyarcsanádon csoda, ha valakinek sikerül a házát eladni, mind egy mennyiért!:-(((”
 • 4. TrombiFrédi 2009. december 17. 11:01
  „Megértem én, de a hely fekvése nem könnyít a helyzeten!”
 • 3. varosi 2009. december 17. 08:17
  „A dm színvonalát mutatja, hogy ez a címlaptéma, fotóval. Ilyen alapon lehetne Kiss János vagy Nagy Géza is, hogy nem tudja eladni a lakását, házát”
 • 2. Pinaman 2009. december 17. 08:16
  „Ja meg dragan adjak, amit megertek mert mindenki a penzenel akar lenni. Minden ingatlan annyit er ammennyit valojaban addnak erte, meg ha a bepitett anyag tobbet is er. lehet valamit 20misiert arulgatni ha annyiert a kutyat nem erdekli, de ha teszem azt 10millaert elmegy 1 honapon belul akkor az a haz annyit ert. A haz rossz helyen van rossz idoben es tul sokert”
 • 1. CIKIJuanes 2009. december 17. 06:53
  „A falu polgármestere, Farkas Jánosné,ezt elfelejtette hozzá tenni,köszönhető a jó közbisztonságnak,a kevés bűncselekmény elkövetésének,és nem utolsó sorban az alacsony számú ártatlan lakosoknak,akiket tudunk kik,csak nem írjuk le mert azonnal moderálják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenzajárvány miatt bezárt az iskola, elmarad a falukarácsony

Az ÁNTSZ, amely vizsgálja majd, hogy H1N1-fertőzésről van-e szó, lapunktól értesült a rendkívüli iskolai szünetről. Tovább olvasom