Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Pénzhez jutnak a Rákóczi károsultjai

Évek óta tartó huzavona után végre pénzhez juthatnak azok a gazdák, akik kitartottak elmaradt földhaszonbér-követelésük mellett a makói Rákóczi Szövetkezettel szemben. Mégsem elégedettek: szeretnék azt is tudni, terhel-e valakit felelősség azért, hogy a szövetkezet vagyona elveszett.
Mint többször megírtuk, a makói Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet becslések szerint több mint száz földhaszon-bérbeadónak maradt adósa összesen közel tízmillió forinttal. A gazdálkodó szervezet a kilencvenes évek vége óta művelte a károsultak területeit földhaszonbérleti szerződés keretében, ám a 98-tól 2000-ig terjedő időszakban nem, vagy csak részben fizetett haszonbért. A Rákóczi végül 2000 augusztusában értesítette a gazdákat arról, hogy a velük kötött szerződést egyoldalúan felbontja, mert a nehéz gazdasági körülmények között nem tudja folytatni a termelést – tartozásait viszont nem rendezte. Az egykori haszonbérlők többsége néhány tízezer forintot veszített el emiatt, de sokan vannak olyanok is, akiknek a százezres nagyságrendet is meghaladja a követelése.

Az érintettek közül többen a nyilvánossághoz, majd az ügyészséghez fordultak abban a reményben, hogy pénzhez jutnak. Közben megindult a szövetkezet által kért végelszámolási eljárás, mely később felszámolásként folytatódott – úgy tűnt ugyanakkor, hogy a szövetkezetnek nincs olyan vagyona, ami fedezné a kintlévőségeket. Az egyik károsult, Brútyó Imre most mégis jó hírrel jelentkezett szerkesztőségünkben: azok a bérbeadók, akik kitartottak követelésük mellett, megkapják a nekik járó összeget, a felszámolás során ugyanis olyan részvények kerültek elő, amelyek fedezik ezt a tartozást. Hozzátette azonban, hogy az általa felkutatott mintegy hatvan gazdatárs közül alig több, mint tucatnyian jelentették be igényüket a felszámolást végző Horizont Holding Rt.-nél, és ezek nagy része is feladta a várakozást mostanáig. Így mindössze öten kapnak majd pénzt az eljárás lezárultával – derül ki a bíróság most kézhez kapott végzéséből.

Brútyó Imre örül, hogy kitartásukat siker koronázta, ám egyelőre nem elégedett. – Szeretnénk azt is tudni, terhel-e valakit felelősség a szövetkezet vagyonvesztéséért, illetve, hogy lesz-e felelősségre vonás – hangsúlyozta lapunknak. Ezt továbbra sem lehet tudni: mint korábban megírtuk, feljelentést a felszámoló tehet abban az esetben, ha törvénysértésre bukkan az eljárás során – ennek végső befejezésére azonban még várni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 millió a makói iskolabuszra

A makói kistérség gyermekeit szolgálja majd az a busz, amire 29 millió forintot nyert a társulás. A… Tovább olvasom