Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Perben, de nem haragban a moziért

Makó - Perben áll egymással a mozi épületéért a Makói Ipartestület és az önkormányzat, a felek között azonban nincs harag – egyszerűen szeretnék tisztázni a jogi helyzetet. 3 hónapja várják a Kúria végső döntését.
A makói Páger Antal mozi – mint megírtuk – 5 esztendeje zárt be, s azóta is lelakatolva, üresen áll, pedig közben szinte minden megújult a környezetében. A nagyjából 2000 négyzetméteres, 70–100 millió forintra taksált ingatlanegyüttes tulajdonjogáért pereskedik a város és a filmszínházat 5 évvel ezelőttig működtető Makói Ipartestület.

Az Ipartestület és az önkormányzat is a jó gazda gondosságával jár el az ügyben. A szerző felvétele
Az ipartestület és az önkormányzat is akarja.
A szerző felvétele
A jogvita alapja az, hogy az épületet, amely az államosítás előtt is az iparosoké volt, nem a központi kárpótlás keretében igényelte vissza az ipartestület: a rendszerváltás utáni első önkormányzat adta vissza, de azzal a feltétellel, hogy mozit kell üzemeltetni benne. Amikor aztán a filmszínház az évi 2 milliós veszteség miatt fenntarthatatlanná vált, és megszűntek az előadások, a város a szerződésnek megfelelően szerette volna visszakapni a tulajdonjogot. Ez a vita került – évekkel ezelőtt – az igazságszolgáltatás elé.

Az ipartestületi elnök, Mucsi Lajos Tamás és Buzás Péter polgármester is hangsúlyozza: nincs szó rossz viszonyról, haragról, csupán azt szeretnék, ha bíróság döntené el a kérdést. Mindkét fél szeretne a jó gazda gondosságával eljárni. A pert egyébként első fokon az ipartestület, másodfokon a város nyerte meg, ugyanakkor az iparosok felülvizsgálati kérelemmel éltek. Ennek 3 hónapja, a Kúria még nem döntött.

Mi lehet az egykori moziból?
Buzás Péter azt mondja, ha nekik adnak igazat, befektetőt keresnek, hogy piaci alapon valamilyen turizmushoz kötődő célra lehessen hasznosítani a komplexumot. Jelenleg nincs komoly érdeklődő, de korábban jelentkeztek; volt, aki outlet bevásárlóközpontot álmodott ide kismozival, más éttermet, de ötletként felmerült már a bowlingpálya is. Az iparosok még nem gondolkodtak a hasznosításon, de Mucsi Lajos Tamás is meghirdetné a fürdőhöz közeli épületegyüttest – szerinte lehetne például tornaterem vagy vendéglő.

Olvasóink írták

 • 4. Silvio_Dante 2012. június 07. 18:14
  „Tényleg rendet tettek a közmunkások a mozi környékén és folyosóján. De ideje lenne, hogy ezt a patinás épületet ne az enyészet martaléka legyen, hanem örömet szerezzen a makói lakosoknak és az ide látogatóknak.”
 • 3. makovaros 2012. június 07. 13:47
  „Valamit tényleg csinálhatnának vele, persze a legjobb az egy kismozi lenne, Bár nekem mindegy hogy hol csak legyen mozi már.”
 • 2. hajosinas 2012. június 07. 09:19
  „Csak egy gondolat .
  Ha már ily nagy az egyetértés az önkormányzat és az ipartestület között, akkor a jogi döntés megszületéséig célszerű lenne közös erővel tenni valamit az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében a turistaszezon beindulása előtt.Tudomásom szerint az önkormányzat az elmúlt napokban küldött is közmunkásokat a jelzett épület közvetlen környezetének tisztítására, de hogy az ipartestület tett e valamit az állapotok megváltoztatása érdekében arról nincs tudomásom.”
 • 1. KamuNeni 2012. június 07. 08:14
  „Ha az ipartestulete volt az allamositas elott akkor most is oketilletimeg. Nincs ezen mit vitatkozni. Eroszakkal lett elveve tehat nem illeti meg a varost. Ugyse csinalnanak vele semmit mert penzuk nincs felujitani es uzemeltetni, elobb utobb lebontanak es parkolot csinalnanak a veszteseges furdonek a helyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főznek, csomóznak és neteznek a cserkészek

Főzni, gombot varrni, szorító nyolcast kötni és vizes fával tüzet gyújtani is megtanulnak az őrsi gyűléseken a makói cserkészek. Tovább olvasom