Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Péter lelki útja: gyógymasszőrből festő

Utálta a rajzórákat, most mégis festészettel foglalkozik a kiszombori Szekeres Péter. A fiatalember egyfajta belső utazásként tekint a művészetre; lelkiállapotát fejezi ki műveiben. A művészet másik ága, a zene is közel áll szívéhez, ugyanis tíz éve gitározik.
Életének egy fordulópontján vett először kézbe ecsetet a huszonnégy éves Szekeres Péter. – Változást akartam hozni az életembe, és a művészet ilyen módján szerettem volna kifejezni gondolataimat – mesél Péter a kezdetekről, és arról, miért is szánta rá magát a festészetre.

Több mint két éve, egy szeptemberi napon történt mindez, amikor csupán néhány temperát talált otthon és egy hirtelen keze ügyébe kerülő kenyérpapírt; jobb híján erre festett először, egy naplementét. – A kezdetek mély nyomot hagytak a családomban, minden tekintetben. Egyrészről örültek, hogy a művészettel foglalkozom, de azt, hogy minden festékes volt, már nem vették olyan boldogan – mondja nevetve.

Utálta a rajzórákat, most mégis festészettel foglalkozik a kiszombori Szekeres Péter.
Utálta a rajzórákat, most mégis festészettel foglalkozik a kiszombori Szekeres Péter.

A gyógymasszőr szakmával rendelkező Péter a hobbinak induló művészetet ma már hivatásának tekinti: számtalan képet festett már, majd a temperáról olajfestékre váltott. Festéstechnikájában is változtatott, sőt hasznos tanácsokat is fogad a hozzá közel állóktól. – Kiszomboron és Makón is sok hozzáértő ember van segítségemre, köztük kiemelném Gaudi Mártont, Lőrincz Mária Magdolnát, Rónainé Török Csillát, Nagy Zoltánt, akiknek rengeteget köszönhetek, hiszen általuk sokat fejlődtem a festészet és a látásmód terén – fogalmaz Péter.

– A festészetet nem versenyként fogom fel; ha van egy hangulat, amit nem látok, de érzek, azt ábrázolnom kell – mesél az általa kitűzött feladatról Péter. Célja, hogy belső gondolatai, lelkiállapota elé tükröt állítson, ezért a festészetre egy izgalmas belső utazásként tekint. A fiatalember mottója: „Vissza a természetbe", kedvel a szabadban lenni, éppen ezért a vásznon is a tájat, a környezetet örökíti meg leggyakrabban. Lakhelyét, Kiszombort is számtalanszor lefestette már, de az Alföld is sokszor szolgált már témaként. Annak ellenére, hogy ritkán fest portrét, most éppen egy önarcképen dolgozik. Alapos, ugyanis egy-egy alkotás elkészülte akár több napot, esetleg hetet vehet igénybe.

Belső táj
Belső táj

Akadnak nehéz percek is munka közben, ekkor egy kis időre pihenteti a festést, majd ha ihletet kap, újból ecsetet ragad. Péterhez nemcsak a festészet áll közel, hanem a zene is; tíz éve gitározik. Szívesen összeköti a két művészeti ágat, ugyanis a zene jó hatással van festészetére, színt képzel a dallamokba, ezért mindig hallgat valamit festés közben.

Az elmúlt évek festményeiből több is közel áll szívéhez. Néhány a lakás ékét díszíti, de volt, amelyiktől megvált, mert ismerősöknek ajándékozott belőlük. Az alkotásokról készített fotókat egy közösségi oldalra tölti fel, amelyeket a közönség dicséretekkel fogad, sőt már sokaknak szemet szúrt tehetsége. Péter nem tartja magát művésznek, és hangsúlyozza, nem szeretne kiváltságos lenni. A dicsérőkre pedig egyszerűen azt mondja, szerinte néha túloznak. Kiállítás formájában a közönségnek még csak egyszer volt alkalma látni az alkotásait, amikor a helyi iskolások művei mellett az övéit is bemutatták, de az, hogy önálló tárlaton véleményezhessék Péter munkáit, még várat magára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott traktorokkal dolgoztak a földeken, eddig

Csengelén és Balástyán foglaltak le az 51 millió forint értékű, Apátfalván ellopott munkagépeket a Csongrád megyei nyomozók. Tovább olvasom