Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Petőfi-szobrot kölcsönöz Makó Apátfalvának

Apátfalva - A makói Petőfi parkban álló bronz mellszobor eredetije márciustól Apátfalván fog állni. A törvény szerint a műalkotások kölcsönadásához miniszteri jóváhagyás szükséges, ezt most várják.
Petőfi Sándor mellszobra nagy idők tanúja Makón. Alkotóját, a helybeli Nagy Gyulát (1907–1983) 1947-ben kérték föl arra, hogy mintázza meg a költőt. Eredetileg 1949-ben, a költő halálának századik évfordulóján szerették volna fölavatni a szobrot, ám egy héttel az ünnepség előtt Rajk László belügyminiszter úgy rendelkezett, költségvetési pénzből nem szabad Petőfi- és Kossuth-szobrokat állítani, ehelyett tessék például artézi kutakat fúrni. Csak 1954-ben, Sztálin halála után adódott alkalom arra, hogy befejezzék, amit tervbe vettek, és kompromisszumos megoldásként a portrét nem drága bronzba öntötték, hanem műkőből készült el. A posztamens is takarékosan készült: a szétbontott Návay Lajos-szobor alapzatát használták. 1954. március 15-én tartották az avatást a Petőfi parkban. A talapzaton nem az aktuális esztendő, hanem 1849 és 1949 szerepelt.

Nagy Gyula alkotása – egyelőre a múzeum kertjében. Sándor szobrának is mozgalmas élet jutott. Fotó: Forgó Géza
Nagy Gyula alkotása – egyelőre a múzeum kertjében. Sándor szobrának is mozgalmas élet jutott. Fotó: Forgó Géza

A szobrot az ezredfordulón vandálok rongálták meg. A város restauráltatta, de a parkba már a bronzból készült másolatát helyezték vissza, 2001. március 14-én. Később új posztamens készült hozzá. Az eredeti alkotás a József Attila Múzeumban maradt.

Az ötlet, hogy ezt érdemes lenne fölállítani a szomszédban, Apátfalván, Molnár László makói önkormányzati képviselőé, akinek Apátfalva a szülőfaluja. Varga Péter, a község polgármestere azt mondta, támogatták a javaslatot, azért is, mert az 1848–49-es forradalmat eddig egy emléktáblánál ünnepelték, és jó lenne, ha erre ezután Petőfi szobránál lenne lehetőség. Valószínű, hogy a költő szobrát 2014. március idusán fogják felavatni, az iskola közelében. A pontos helyet ezután jelöli ki az apátfalvi képviselő-testület.

Még ha szokatlan is, megvan a törvényes módja annak, hogy egy múzeum köztéri alkotást adjon kölcsön. Makó képviselő-testülete nemrég hozzájárult ehhez. A kölcsönszerződés határozott időre fog szólni, és meg lehet újítani, amikor lejár. Forgó Géza, a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója azt mondta, már csak egy minisztériumi jóváhagyó nyilatkozatra várnak. Szóbeli hozzájárulást már kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postai tumultus a csekkek miatt

˝Normálisak ezek? Az egész városnak egyszerre, egynapos határidővel küldik ki a számlákat?˝ Tovább olvasom