Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Petrovics Józsefné a hagymaváros legjobb pucolója

Makó - Az idei hagymafesztivál hagymapucoló versenyének győztese, Petrovics Józsefné 9 éves kora óta végzi ezt a munkát. Azt mondja, kézügyesség, gyorsaság, odafigyelés és jó kés kell hozzá – férjével együtt akár 6–7 mázsát is megtisztít egy nap alatt.
Éppen 40 éves gyakorlata van a hagymapucolásban a makói hagymafesztiválon meghirdetett pucolóverseny győztesének, Petrovics Józsefnének, a munkát ugyanis 9 éves korában kezdte. Mint elmesélte, 8-an voltak testvérek, ő volt a legidősebb, és a szüleitől leste el, miként kell csinálni. Azóta bárhol is dolgozott, a szezonban, afféle kiegészítő munkaként mindig vállal ilyet. Büszkén mondja: ha férjével ketten nekilátnak, egy nap alatt 6–7 mázsát megpucolnak.

Petrovics Józsefné 9 éves kora óta pucol hagymát. A szerző felvétele
Petrovics Józsefné 9 éves kora óta pucol hagymát.
A szerző felvétele

A vöröshagyma kézi tisztítása egyébként nem olyan egyszerű feladat, mint az ember gondolná. A versenyen sem csak a gyorsaságot nézték: számított még, hogy minél kisebb legyen a súlyveszteség, illetve hogy szépek, sérülésmentesek maradjanak a fejek. Petrovicsné persze azt mondja, ez igazából nem nehéz munka, hiszen az ember közben ül. Igaz, az ujjak idővel elfáradnak, a derék is megfájdul, de amíg nem végzett, ez eszébe sem jut, mert szereti csinálni.

Mi kell ahhoz, hogy az ember jó hagymapucoló legyen? A makói győztes szerint kézügyesség, gyorsaság, odafigyelés, no meg jó kés. Ő egy Rácz-féle pucolókést használ, amely a nevét készítőjéről, egy idős, már elhunyt mesterről kapta. Ilyet manapság sajnos nem gyártanak – mondja. Ami miatt még szomorú: idén nagyon kevés hagyma termett, így alig van mit pucolni. Örül viszont, hogy 19 jelentkező közül megnyerte a 15 ezer forintos fődíjat – egyébként a tavalyi verseny bajnoka is ő volt. A nyereményt nem magára költi, két fiának fogja adni.

Olvasóink írták

 • 9. ingalil 2010. szeptember 15. 12:55
  „Gratulálok,az ügyes kezű Petrovicsnénak!
  Nem semmi teljesítmény.
  Gratulálok!”
 • 8. macusnéni 2010. szeptember 13. 10:51
  „Gratulálok az ügyes hagymapucoló Petrovicsnénak.Ilyen hiradásokat szivesen olvasunk,nem pedig a celebekről.”
 • 7. kgb666 2010. szeptember 11. 18:35
  „Tisztelt:TihanyiZ Úr
  Tony barátunk egy felhívást intézett felénk, amit mi fórumozók be is tartunk. Értelmes gondolat. Nem vitatkozunk itt senkivel, nem politizálunk senki nem szólt ma politikailag hozzá. Egyben igaza van a reklámok. De ha blokkolja a felugró ablakokat nem fogja látni a reklámokat. Utólagosan gratulálok Petrovicsnénak én is.”
 • 6. TihanyiZ 2010. szeptember 11. 18:22
  „* /stb akartok, tegyétek máshol [fene vigye el, Délmagyar ha már telehajigálod reklámmal az oldalad, legalább egy normális, szerkeszthető hozzászólás rovatot csinálnál a rohadt sok pénzedből]”
 • 5. TihanyiZ 2010. szeptember 11. 18:20
  „Gratulálok a versenyt megnyerő asszonynak, Soprano, vállalkozó, stb ti meg vigyétek innen a Buzást-Mágorinét-Márton Imrét, ha hőbörögni/politizálni/titkos ellenállást szervezni/nem reprezentatív felmérést csinálni/stb, tegyétek máshol, kösz előre is.”
 • 4. ipcimes 2010. szeptember 11. 18:17
  „Először is gratulálok Petrovicsnénak a munkájához. Másodszor kedves kuyulu tudtam idáig is hogy a Törökök sok mindent hamisítanak:) De hogy makói IP címet is azt nem tudtam eddig!:) Egyébként exi közeli rokonod lehet, vagyis a hülyeségek és a tényekre válaszolás és a közeli IP ezt engedi következtetni!:):):):)”
 • 3. kuyulu 2010. szeptember 11. 17:59
  „Szerintem ez románul van írva! Nekem egyetlen nevem van itt 4 év óta nem tudom miről beszéltek.Az utcanevünk itt kinn.
  Eddig nem nagyon írtam ide,de ahogy olvasom a hozzászólásokat nem is fogok.Szerintem Tony barátoddal se egy a korcsoportom. Mindkét gyermekem diplomás,igen régen jártak úszó tanfolyamra, mint az övé a fürdőbe.
  Szerintem én se fitogtatom a tudásom itt azt csak a buta emberek teszik, igy tudom a két vezér hozzászóló Román származású”
 • 2. mattil 2010. szeptember 11. 17:30
  „Szerencsétlen melós életében egyszer kap lehetőséget arra, hogy megjelenjen az újságban, a sok celeb magánéletét és egyebeket firtató írások mellett (pedig a munka nemesít, meg ilyenek és büszkék lehetnénk rá sokkal inkább mint a celebekre)erre ti szétbarmoljátok a hülyeségeitekkel..”
 • 1. kuyulu 2010. szeptember 11. 11:56
  „Fogjatok össze Makóiak én se ehhez a csoporthoz nem tartozok se ahhoz. Csak vicc az egész ami itt megy.
  Kóstolgattok mindenkit,hitetlenkedtek, hajrá Makó!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymafesztivál a Hagymaház mögött

Bár a hagymapucoló versenyt már csütörtökön megrendezték, a makói hagymafesztivál programja igazából ma kezdődik. Tovább olvasom