Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Pihenőfaluvá válna Nagylak

Nagylak - A település kendergyár területén lévő ipari parkra és arra alapozza jövőjét, hogy határ menti pihenőfaluként vonzó lehet a közeli romániai területeken is, ahonnan már most is sokan áttelepülnek. Csinosítják parkjukat, ligetüket, és abban bíznak, hogy hamarosan templomuk is lesz.
Nagylak a makói térség legfiatalabb faluja, még 100 éves sincs, és egyben Trianon mementója – akkor ugyanis az eredeti település nagy része Romániához került, az itteni pedig csak 1925-ben vált önálló közigazgatási egységgé. Egyetlen jelentős történelmi esemény kötődik Nagylakhoz: az 1514-es Dózsa-féle felkelés idején ezen a területen állították meg a parasztok a nemesi sereget. Az eseményt megörökítő műalkotás – amely Lapis András szegedi szobrászművész alkotása – a Dózsa Györgyről elnevezett művelődési ház mellett áll.

A falu kettészakadás utáni újjáéledése a máig meghatározó jelentőségű, 1904-ben épült kendergyárnak köszönhető, amely nagyon sok környékbeli családot vonzott ide. A gyár területe ma ipari park is egyben, amely várja a befektetőket – a nagylakiak remélik, hogy amint megépül innen másfél kilométerre az autópálya, ez vonzó célpontja lesz akár azoknak a befektetőknek is, akik csalódtak a romániai vállalatalapításban. A határátkelője miatt ismert falunak jelenleg 545 lakosa van.

Nagylakon a faluban csend van és nyugalom. Fotó: Segesvári Csaba
Nagylakon a faluban csend van és nyugalom.
Fotó: Segesvári Csaba

A község polgármestere, Gyarmati András büszkén beszélt a falu jelenéről. Mindenekelőtt arról, hogy a település megszépült, mióta gépeket vettek, amelyekkel a 8–10 közmunkás rendben tudja tartani a zöldterületeket. Megszépítették a temetőt, az emlékparkot, valamint kialakítottak egy 12 ezer négyzetméteres hárs- és kőrisligetet, amely, ha a fák megnőnek, a falu központi parkja lesz. Mindezt a helyiek is meghálálják otthonuk, kertjük szépítésével, virágosításával. Felújították az orvosi rendelőt, megszervezték az állandó gyógyszertárat, és további fejlesztéseken is gondolkoznak. De ami talán a legnagyobb siker: immár élénk a közösségi élet a faluban, a művelődési házban rendszeresek a programok, mi több, havi két-három alkalommal hírlevelet is kapnak a nagylakiak a község életéről – így már nem érzik azt, mint korábban, hogy az önkormányzati döntések a fejük felett születnek.

Gyarmati András azt mondja, hogy a faluban most is nagyon sok külföldi, főként román vásárol házat. Szerinte a határ menti község afféle pihenőfalu lehet majd, amely tisztaságával, nyugalmával vonzhatja a közeli városokban élőket, dolgozókat.

Vendégségben Nagylakon

Nagylaki fórumunkon bő tucatnyi olvasónk vett részt kedden. Lapunkat Őrfi Ferenc kiadványszerkesztő, Kormos Tamás és Szabó Imre, a makói szerkesztőség két munkatársa, valamint Pintér Melinda marketingvezető képviselte.

Dózsáról és a határátkelőről híres a település. Fotó: Segesvári Csaba
Dózsáról és a határátkelőről híres a település.
Fotó: Segesvári Csaba

Örömmel hallottuk, hogy a nagylaki olvasóink tartalmasnak, érdekesnek találják lapunkat, talán csak azt fájlalják, hogy a falu neve a leggyakrabban az átkelőn történtek miatt szerepel az újságban – pedig, mint a megjelenteket is köszöntő Gyarmati András polgármester is megjegyezte, a község semmivel sem kevésbé csöndes és nyugodt, mint a többi a térségben. A tartalmas beszélgetés végén természetesen most is játszottunk, így a találkozó emlékén kívül jó néhány nagylaki olvasónk még ajándéktárgyakat is hazavihetett.

Álom egy templomról

Nagylakon, mivel nagyon fiatal település, nemcsak műemléképületek nincsenek, de még templom sem áll. Tavaly viszont felállítottak a temető mellett egy harangtornyot, és az avatáskor a szeged-csanádi megyés püspök, Kiss-Rigó László azt ígérte a nagylakiaknak, hogy idén már egy kisebb templom vagy nagyobb kápolna is szolgálja majd a híveket. A falu polgármestere, Gyarmati András ezt követően a református és az evangélikus egyház vezetőivel is tárgyalt - mindketten helyeselték azt az elképzelést, hogy ez a majdani imahely ökumenikus legyen, sőt támogatást is ígértek az építéshez.

Olvasóink írták

 • 10. magyarimóni 2009. június 19. 10:39
  „Lacipapa nem tudsz megelégedni avval ami van?”
 • 9. FűzfaVessző 2009. június 12. 16:00
  „Első az édesvízi hal.
  Második a tengeri hal.
  Utoljára a remény hal meg.
  F.V:”
 • 8. bo 2009. június 12. 14:33
  „Köszönöm a tájékoztatást! Remélem mihamarabb el is készül.”
 • 7. FűzfaVessző 2009. június 12. 11:36
  „bo!
  http://roads.extra.hu/road_plans/a1_a3_a4_transylvania.jpg
  Bocsánat rosszul emlékeztem.
  F.V.”
 • 6. FűzfaVessző 2009. június 12. 11:20
  „bo!
  "....de hol fog az autópálya Romániához csatlakozni?"
  http://roads.hu/road_plans/a1_a3_a4transylvania.jpg
  Baráti üdvözlettel F.V.”
 • 5. bo 2009. június 12. 06:33
  „Kifelejtetted az EU komform élőállat stationt, és a lepukkant szolgálati lakásokat a vasút állomás mellett- mini Bronx, no persze a szórakoztató egységről sem feledkezzünk meg: Csirke!:-))”
 • 4. lacipapa68 2009. június 11. 23:47
  „Beérünk Nagylakra.Baloldalt nem messze van a temető.Ott nyugalom van.Tovább mész:kilátsz a "csigai" legelőkig.Ungarische puszta.Egyenesen továbbhaladsz: a volt kendergyár kéménye, nagylaki "Eiffel".Balra kanyarodsz a vasúti átjárónál,onnan kiválóan látható a csanádpalotai kremó sejtelmes füstje...Képzeld,hogy búbos kemence.Izgi,nem?”
 • 3. bo 2009. június 11. 23:02
  „2 Álmodik a nyomor?! 2010-ig Makóig, tehát még több kamion, elvileg, ha viki királyunk le nem fújja 2012-ig Nagylakig, de hol fog az autópálya Romániába csatlakozni? Ha marad a régi határ, sz.tem duplája kamion és forgalom lesz.”
 • 2. FűzfaVessző 2009. június 11. 21:56
  „redstar!
  Épül az M43 as autópálya,autóút, remélhetőleg elér a határig is hamarosan.
  F.V.”
 • 1. redstar 2009. június 11. 18:00
  „Pihenőfalu?Napi 4000 kamion mellett?Hááááát....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: hullik a vakolat a Szegedi utcán

Makó - A Szegedi utca 5. szám alatti háztömb erkélyéről jó adag vakolat hullott le a minap. Tovább olvasom