Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Pirók színnel születnek a szürkemarhabocik

Montág-puszta - Mindennapos a ˝gyermekáldás˝ a Körös–Maros Nemzeti Park Montág-pusztai telepén. Sorra születnek a magyar szürke szarvasmarhabocik. Igaz, vörösesbarnán jönnek a világra, de később ˝kiszürkülnek˝.
Montág-pusztán – amely Csanádalberti, Nagyér és Ambrózfalva közelében található –, a Körös–Maros Nemzeti Park egyik téli szálláshelyén békésen kérődztek a szürkemarhatehenek. Körülöttük álldogáltak, szaladgáltak a borjaik. Meglepődtünk, ugyanis a kicsik egytől egyig vörösesbarnák voltak. Nem a véletlen műve ez, még csak magyartarka bika sem tévedt a karámba. Mint megtudtuk, a szürkemarhák borjai nem szürkék, hanem barnák, vagyis hivatalosan pirók színűek. Néhány hónap múlva viszont már szürkék lesznek, mint a szüleik.

Érkezésünk előtt néhány perccel is született egy szürkemarhaborjú Montág-pusztán.

Montág-pusztán egy hónap alatt több mint 60 borjú született. Fotó: Kovács Erika
Montág-pusztán egy hónap alatt több mint 60 borjú született. Fotó: Kovács Erika

– A tehenek nem igényelnek segítséget az ellésnél. Persze a gulyások figyelemmel kísérik a folyamatot. Ha szükség van rá, állatorvost hívunk, ám ez nagyon ritka. Az a kis boci is néhány perce született, most nyalogatja az anyja. Körülbelül egy óra múlva talpra is áll az aprócska jószág – vezetett bennünket körbe a téli szállás körül Czene Csilla telepvezető. Montág-pusztán 300 szürkemarhatehenet tenyésztenek. Czene Csilla elmondta, egy hónap alatt több mint 60 borjú született, kora tavaszig pedig még további 140-160 jövevényre számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a földet a tejgyár mögül

Már nem járnak teherautók a makói tejgyár mögé, sőt az addig odavitt földet is elszállították – tájékoztatta lapunkat a terület gazdája. Tovább olvasom