Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Piros lámpát kap Makón a gyorshajtó

Makó - Jövőre elkezdik Makón is a szelektív hulladékgyűjtést, azt viszont még megvizsgáltatják, hogy tényleg betelik-e egy év múlva a szeméttelep. A képviselő-testület – többségi szavazással – beszólt a megyei önkormányzatnak.
Olyan, érzékelővel ellátott közlekedési lámpát fognak telepíteni Makón, hogy pirosra vált, ha valaki a megengedettnél gyorsabban hajt be a városba Szeged felől. Többek között így is lassítják majd a főútvonal forgalmát – erről tájékoztatta Buzás Péter makói polgármester a képviselő-testületet a tegnapi ülés elején. A képviselők vita nélkül, egyhangúlag fogadták el a jövő évi költségvetési koncepciót, amely a gazdasági válság jegyében azzal számol, hogy iparűzési adóból nem fog befolyni annyi pénz, mint amennyi idén bejött. A leghosszabb ideig a szilárd és folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatos tájékoztató vitája tartott.

A polgármester feltételezte, a szeméttelepet lassan tíz éve üzemeltető Bio-Pannónia Kft. azért mondja most azt, hogy a szeméttelep egy év múlva betelik, hogy a szolgáltatás újbóli megversenyeztetésekor helyzeti előnybe kerüljön az idő közben már elinduló bővítő beruházás révén. Keszthelyi László, a cég igazgatója erre azt mondta, le van írva, mennyi szemét érkezett a telepre, hogy mennyivel telik gyorsabban a tervezettnél, ők megalapozottan állítják azt, hogy a bővítés jövőre szükséges, de örülnek, ha az önkormányzat szakértőt bíz meg a helyzet fölmérésével. A képviselők – köztük Mágori Józsefné – felvetésére elhangzott, jövőre elkezdik bevezetni a szelektívhulladék-elszállítást a házaktól. A gyűjtőszigetek telítettségét és tisztaságát kifogásoló képviselői megjegyzésekre válaszul elhangzott, igyekeznek pótolni a hiányosságokat.

Makó aggályosnak tartja, hogy a megyei önkormányzat összevonta a városban működő otthonát két másikkal, csökken a férőhelyszám, és többet kell várakozni a bekerülésre; ilyen értelmű határozatot fogadott el 14 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett a képviselő-testület. A megye szociálisszolgáltatás-tervezési koncepcióját véleményezte így a város – Márton Imre és Mágori Józsefné szerint ezt nem kellene. A polgármester azonban azt mondta, csak így tudják kinyilvánítani nemtetszésüket amiatt, hogy az új megyei vezetők leváltották az otthonok éléről a régi, tapasztalt vezetőket, csak azért, hogy egy újat nevezhessenek ki, aki „az ő vazallusuk", és eddig meg sem kereste a városi önkormányzatot.

Bocsánat, Angyalom

Az interpellációk sorában elhangzott, hogy Újvároson rengeteg a kóbor eb. A kommunális kht. igazgatója szerint évente 5-600 kutyát fog be a gyepmester. Ez a szám mindenkit megdöbbentett. Márton Imre felvetése nyomán vita támadt arról, hogy az atletizáló gyerekek hogyan használhatnák a jövőben is ingyen a sportcsarnokot, de ez a jelek szerint nem lesz probléma. Endes Zsigmond bejelentette: a Vásárhelyi utca végén kátyú van, a kiszomboriak nem hallják a makói tévé adását – a marosleleiek meg nem látják – egy makói hölgy pedig azzal kereste meg őt, hogy nem tetszett neki, amikor a polgármester a múltkori betelefonálós műsorban angyalomnak szólította őt. Buzás Péter a televízió nyilvánosságát kihasználva megkövette a hölgyet az angyalomozásért.

Olvasóink írták

 • 5. Norman_Bates 2008. december 02. 18:50
  „ezt a piros lámpás dolgot kár, hogy annak idején nem védettem le, most perelhetnék a jogdíjért.
  Azért ennek a rendszernek is vannak gyenge pontjai. mert az odáig ok, hogy ha piros a lámpa, akkor az első autóst meg lehet verni, mert miatta szívunk, de mivan, ha a gyorshajtó baszik a piros lámpára (román kamionos), és egy utána jövő (szabályos) az első a sorba, és tévedésből őt verjük el?
  na mindegy ebből lehetnek gondok, de az ötlet nem rossz”
 • 4. fleto666 2008. december 01. 17:30
  „Kussolás  Szabály #1: Szabadság van. A legfontosabb, hogy gondolatszabadság. Járhat a fejedben bármi, lehet akármilyen véleményed, amíg a közös játékszabályokat betartod, és ezzel nem bántasz senkit, addig az a tiéd. Lehetsz hülye, lehetsz fejben náci, sztálinista, ultrajobbos, ultrabalos és ultrasegg. Amíg ezen elvek miatt nem sérted mások jogait, lelked rajta.

  Szabály #2: Egyenlőség van. Egyenlő a piros a feketével, és barnahajúnak pont annyi joga van, mint a kékszeműnek.

  Szabály #3: Prekoncepció nélkül ítélkezés. Adott cselekményt, cselekedetet csak és kizárólag önmagában szabad értékelni. Ha egy huligánt vernek az éppen olyan bűncselekmény, mint ha egy szerzetest. Hülyén is nézne ki a világ, ha valakit, aki közlekedési szabályt sértett, szélsőséges politikai nézetei miatt, magasabb büntetéssel sújtanánk.

  Szabály #4: Törvényesség. Ide tartozik, - többek között - hogy a rendőr soha senkit nem bánt. Letartóztat, előállít, de a büntetés megállapítása, kiszabása nem az ő dolga. Ha ellenállsz, kényszerít, de nem ítélhet el, nem ítélhet meg, és főleg nem büntet. A rendőr robot: IF ,,törvénysértés fennforgása áll fenn" THEN letartóztat, AND GO TO kaptár. IF letartóztatandó személy ellenáll THEN kényszerítőeszköz alkalmaz. A robot algoritmusából hiányzik emóció, a személyes indulat, és minden egyéb szubjektum.

  Szabály #5: Külső jegyei, nézetei, etnikai hovatartozása, neme és vallása miatt senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés és főleg nem fizikai atrocitás. A feka, a rizsa, a zsidó, a fehér és a keresztény, balos és jobbos, a buta és az okos is ugyanazon elbánásban részesül, ugyanazon jogok mellett.

  Aki a fenti szabályokat vallja magénak, azt - az egyszerűség kedvéért - nevezzük most liberálisnak. Aki ezekkel nem ért egyet (különös tekintettel az 5. szabályra) azt hívjuk szélsőjobbosnak. A liberálisok utálják a szélsőjobbosokat és viszont, de a gondolkodó liberális tudja, hogy a szabályoknak csak akkor van értelme, ha rájuk is igazak, hiszen ha nem így cselekszik és vélekedik, akkor pontosan a saját szabályrendszerének mond ellent. A fenti ,,lehetsz hülye" szabály alapján, nekik is kijár a tolerancia, egészen addig, amíg mások jogait nem sértik, másokat nem bántanak, ők is ,,egy egységnyi" jogot élveznek.

  A liberális élete alaphelyzetben roppant egyszerű. Ha a fenti szabályok be nem tartását tapasztalja, akkor jó nagyra nyitja a száját és minden lehetséges módon tiltakozik (tegyük hozzá, teljes joggal) a szabályt sértő, a szabály megsértése ellen. Mivel ezeket általában éppen a szélsőjobbosok követik el, a liberális dolga nem túl bonyolult: gyertyagyújtás, felvonulás, petíció, nyilatkozat, ,,fehérterror" transzparens, ,,rohadt nácik" skandálása. Egészen addig nincs is baj ezzel a recepttel, amíg egyszer véletlenül éppen nem a szélsőjobbosokat ütik. (Az, hogy valójában miért, és ki, jelen esetben teljesen irreleváns, a lényeg, hogy jogtalanul, különösen azért, mert jogosan soha senkit nem lehet ütni, ugye.) Akkor jön a dilemma, hiszen éppen a szabályai esküdt ellenségeit leckéztetik, akiket elvből utál. Egyik szeme sír, a másik nevet. Legyen konzekvens és álljon ki az ,,ellenség" jogai mellett, vagy kárörvendjen egy ,,egészségeset" és kussoljon? Nehéz kérdés, hiszen ha az előbbi utat választja, akkor sokan fogják hülyének nézni, ráadásul kezet kell nyújtson annak, akit gyűlöl. Ha az utóbbi megoldás mellett teszi le a voksát, akkor a saját elveit köpi le és egy másodperc alatt egyszerre húzza ki magát a liberálisok és a demokraták névsorából, akár Kuncze, aki mint tudjuk a szemkilövés morális kérdését elintézte azzal a mondattal, hogy ,,Minek ment oda?". Hűnek maradni elveimhez, konzekvensen gondolkodni, vagy a rozmár útjára lépni? A magyar liberális értelmiség pedig választott. Éppen olyan szarházi módon viselkedik, mint ahogy egykori vezérük tette 2006 szeptemberében.

  Sajnos, úgy látom, hogy sokan nem látják tisztán az eseményeket, illetve azok súlyát, ezért nem árt, ha nevén nevezzük a dolgokat. Ami a dunaszerdahelyi mérkőzésen történt, arra van egy szavunk: pogrom. Embereket etnikai hovatartozásuk végett vertek meg. Konkrétabban: azért mert magyarok. Mielőtt felvisítanál, hogy ,,na, de...." elmondom, hogy éppen azért vertek ,,ultrákat", hogy a történet ne legyen fekete-fehér, azaz később el lehessen kenni a ,,szélsőjobbosnacionalistanácicsűrhe" hivatkozással. Minden másról vitatkozhatunk, az itthoni reakciók képezhetik vita tárgyát, el és megítélhetőek, de ez nem változtat az attakon. Azok az emberek nem kocsmai verekedésben sérültek meg, nem huligánok, és nem részeg nácik püfölték őket egy sikátorban, hanem a Szlovák állam rendőrsége verte őket hülyére egy nyilvános sportrendezvényen. Egységnyi jogú embert bántottak ok és minden jogi alap nélkül. Lehet itten a sértetteket ultrázni, de attól még a tény, tény marad. A legsötétebb náci korszakot idéző pogrom tanúi lehettünk 2008-ban, Európában. A napnál világosabb, hogy a ,,drukkerverés" egy jól megírt forgatókönyv szerint zajlott, és az is tisztán látszik, hogy (felső) politikai támogatás, - mi több - megrendelés hiányában ezt mezítlábas rendőrök, maguktól nem merték volna megtenni. Nem kell összeesküvéselmélet-gyártónak lenni ahhoz, hogy az utólagos momentumok alapján összerakjuk annak az ördögi tervnek a képét, ami a cselekménysorozat mögött áll. Tökéletes időzítés, tökéletes célcsoport, tökéletes reakciók, és tökéletes kézmosás. Nem kell ezt tovább ragozni, és minősíteni sem. Nem vártunk mást a szarházi, skizofrén tót politikai elittől.

  De sajnos az is természetesnek mondható, amit a mi kormányunk reakcióként mutatott. Egyrészt láttunk már ennél cifrábbat is itthon, amikor 2006-ban a Gyurcsány által ,,kézivezérelt" pribékek ugyanezt eljátszották Pesten, másrészt ne várjunk államférfihoz méltó viselkedést ettől az offshore KISZ-estől, és bozontos hajú tanító nénitől, akik annyira karakánok, mint a kéthetes, asztalon felejtett májkrém.

  Szomorú, de minden úgy történt, ahogy az várható volt. Egy momentum mellett azonban nem tudok elmenni szó nélkül, és ez a hazai liberális elit némasága. A minden piszlicsáré ügyre ugró megmondóemberek, a pártvezetők, és a felelőséggel bíró értelmiségiek kárörvendő kussolása. Embereket vertek. Teljesen mindegy, hogy huligán vagy szerzetes az áldozat hús szakadt, vér fröccsent és csont törött. Ha nem így látjátok, és nem nyitjátok szátokat a vért látva, akkor ti is csak szarházi díszliberálisok vagytok akár a Kuncze, akik nem érdemlik meg az ember elnevezést sem!

  Tisztelet a kivételnek.”
 • 3. picimako 2008. december 01. 16:14
  „A Szép és Almási utca, valamint a Cuczor és Ardics uca sarkán nemrég csináltak (azt hiszem) valami csatornázást, az útburkolatot egy széles sávon felszedték, de nem leaszfaltozták, hanem lebetonozták.
  Persze a betont nem locsolták stb., ezért az szépen fel is repedt meg vált. Múltkor kijavították azokat, de megint nem aszfalttal, hanem betonnal. Ennek mi értelme van?!”
 • 2. greencat 2008. november 28. 23:26
  „Ezt az előbb nem jó helyre írtam:)

  Itt a makói képviselők, vajon miért nem mondanak le a "tiszteletdíjukról"?? És az őstermelőknek miért kell iparűzési adót fizetniük, mikor nem is vállalkozók??? Ha már a Polgármesterünk képviselő is a Parlamentben, vajon miért nem hozza szóba, hogy már négy éve nem emelkedett az őstermelőknek az adómentessége 600000Ft-ról, mondjuk 1000000Ft-ra?? Angyalom...

  Na ez itt a helye:)”
 • 1. greencat 2008. november 28. 23:06
  „Nem csak a Vásárhelyi utcán van kátyú! És jó lenne ha a kerékpárutak a Just Gyulai is meg a Vásárhelyi is fellenének újítva, hisz már majdnem járhatatlanok és a fagyok miatt még tovább fog romlani a állaguk! Ezt párhuzamosan az új kerékpárutakkal meg kellett volna oldani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói rehabilitációs gép

Makó - A makói kórház megint közelebb került egy lépéssel ahhoz, hogy regionális rehabilitációs… Tovább olvasom