Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Pitvaros eladná a vágóhídját

Árulja a pitvarosi önkormányzat azt a kis vágóhidat, amit közel három esztendeje zártak be egy hatósági ellenőrzést követően. Az 1983-ban épült, s nemrég felújított létesítmény a sokak szerint túl szigorú uniós előírások egyik áldozata volt – az önkormányzat a jelek szerint a jogszabályok enyhülésére számít.
Felújítás a vágóhídon. A beruházás akkor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Fotó: Gyenes Kálmán
Versenytárgyalás keretében történő értékesítésre kínálja a térségi önkormányzatok közös heti ingyenes hírlevelében a falu kis vágóhídját a pitvarosi önkormányzat. Az utóbbi három esztendőben üresen állt mészárszékről többször írtunk, mint a sokak szerint túl szigorú uniós higiéniai előírások miatt bezárt egyik létesítményről. Mint emlékezetes, a vágóhidat a csatlakozás előtt nem sokkal egy hatósági ellenőrzés nyomán zárták be, a megyében több mint negyven hasonlóval együtt. Az épület tulajdonosa, az önkormányzat, illetve bérlője, Lőrincz László vállalkozó ezt követően összességében milliós nagyságrendű összeget költött a mini húsüzemre – az átalakítás azonban nem járt teljes sikerrel. Ahhoz, hogy minden aprólékos előírást teljesítsenek, negyvenmilliót kellett volna költeni rá, ami az érintettek szerint irreális kiadás lett volna. Márpedig a teljes, 1082 négyzetméteres ingatlant most 2,9 millióért hirdették meg.

A polgármester nyilatkozott, majd visszavonta

Természetesen megkérdeztük a vágóhíd ügyéről a falu polgármesterét, Dénes Lászlót is. Ő először elmondta álláspontját az új fejleményekkel kapcsolatban, a beszélgetés végeztével azonban visszavonta nyilatkozatát és azt mondta, nem szeretné, ha írnánk az ügyről – ha ő aktuálisnak gondolja a cikket, majd jelentkezik.

A pitvarosi vágóhidat egyébként még a községi tanács építtette 1983-ban, és bezárása előtt heti nyolc-tíz helybeli sertést vágott, illetve bérvágást is vállalt; több környező faluból, sőt még Makóról is vittek oda vágósertéseket. Működését higiéniai panasz sosem érte. Bezárását követően felmerült, hogy esetleg más funkcióval, például gyökérmosó telepként hasznosítanák – ugyanakkor mind a korábbi bérlő, mind a tulajdonos önkormányzat bízott abban, hogy a drákói előírások idővel enyhülnek, és esetleg újra húsfeldolgozó lehet belőle. Másfél esztendeje mi is megírtuk, hogy megkezdődött a minisztériumban az a szakmai előkészítő munka, amelynek eredményeként a piacra nem termelő, szűk közösségeket kiszolgáló vágóhidak valamiféle kedvezményt kapnak.

Információink szerint ugyan ilyen jogszabály egyelőre nem látott napvilágot, ám az önkormányzat nyilván ebben bízik, hiszen a pályázati kiírás szerint előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akik az épületet vágóhídként üzemeltetnék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiához megy Brazíliába

Információink szerint az egyik kereskedelmi televízió szervezésében hamarosan a fiához, Brazíliába… Tovább olvasom