Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Pitvarosi sváb ház: kidobtak 18 milliót?

Pitvaros - Senki sem dolgozik a műemléki védelem alatt álló pitvarosi sváb ház felújításán, amelynek kálváriája két évtizede tart. Az épületre korábban 18 milliót költöttek – egyelőre úgy tűnik, hiába.
Akár egy vadonatúj kétszintes házat is lehetne vásárolni Pitvaroson abból a 18 millió forintból, amit eddig ráköltöttek a Kossuth utca egyik műemléki védettségű házára, a romos állapotban lévő úgynevezett sváb házra. Meglehet, részben hiába – a felújítás ugyanis lassan két éve áll, és sokan azt mondják, a belső restaurációt például lassan elölről kellene kezdeni, ha komolyan gondolják.

Az épület kálváriájáról többször írtunk. A ház a rendszerváltás idején került műemléki védelem alá, és miután az ezzel járó felújítási kötelezettséget az önkormányzat nem tudta vállalni, állami tulajdonba került. A vagyonkezelőt is csak perrel tudta a felújítás megkezdésére rábírni a műemlékvédelmi szakhatóság. Ez hosszas huzavona után 2007-ben kezdődött el, de a legsürgetőbb állagmegóvási munkálatok elvégzése után abba is maradt. A múlt év őszén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a felújítást még 2009-ben szeretnék befejezni. Ebből sem lett semmi, mi több, azóta sincs nyoma semmiféle munkának a házon.

A falu polgármestere, Dénes László lapunknak most azt mondta: az önkormányzatot sem tájékoztatták arról, lesz-e valami a munka folytatásából; ő úgy gondolja, a közeljövőben aligha. Ám talán ennél is nagyobb probléma, hogy utána nehéz lenne megoldani a hasznosítását. A kincstár korábbi nyilatkozataiban afféle tájházként, helytörténeti múzeumként képzelte el a jövőjét, az önkormányzat azonban ezt aggályosnak látja. Mint Dénes László fogalmazott, egy ilyen tájház fenntartására aligha lesz pénze valaha is az önkormányzatnak.

Olvasóink írták

 • 5. Csiga 2010. április 15. 21:45
  „Sosem éltek benne svábok.”
 • 4. dodoko 2010. április 14. 18:16
  „Nincs itt valami tévedés? Svábház? Nem szlovák ház?
  Ha arra 18 milliót költöttek, akkor az én fenekem napkelet!”
 • 3. rolend01 2010. április 12. 10:31
  „Valakinek a pénztárcáján tutira meglátszk!”
 • 2. nezdcsak 2010. április 09. 22:38
  „ÉS MÉG MEG SE LÁTSZIK A 18 MILLA,AMIT ÁLLÍTÓLAG RÁKÖLTÖTTEK!”
 • 1. mosómasa 2010. április 09. 21:49
  „Sváb tájház?! Egyetlenegy sváb sem él Pitvaroson. Akkor minek erre ennyi pénzt költeni?! Tényleg csak ablakon kidobott pénz!Költenék inkább más közintézményekre. Ez csak egy romhalmaz a falu közepén. Ronda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letöltendő börtönt kapott a makói szatír

1 év 7 hónap letöltendő börtönt kapott az a 23 éves makói férfi, aki tavaly nyáron mutogatta a nemi szervét gyermekeknek. Tovább olvasom