Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Polgármesterek – széllel szemben

Kübekháza, Battonya - Országosan ismert politikus volt Molnár Róbert, aztán Kübekháza polgármestereként új, ellenfelei szerint is meggyőző pályát kezdett építeni.
Nem egyedi eset az övé: a városa érdekében szocialista miniszterekkel együttműködő fideszes Rogán Antal, és a saját frakciója ellen szavazó MSZP-s battonyai Karsai József is előbb volt ismert politikus, mint polgármester. A felelősség felől nézve érdekes világ a politika.

Budapest V. kerületének polgármesteréről most azért írnak az újságok, mert pártja a jelek szerint nem támogatja a törvényjavaslatát. Rogán Antal szigorítani szeretné a demonstrációkra vonatkozó szabályokat. Ebben az ügyben nem a jobboldallal megy szembe, csupán választóinak érdekeit próbálja jól képviselni. Az V. kerület fő látványossága a parlament a Kossuth térrel, amelyre önkormányzati vezetőként szeretne jobban vigyázni a kormányellenes tüntetések korában.

Egyezség, pártok fölött

– A polgármesterek nemcsak papíron találkoznak jogszabályokkal, azt is látják, mi működik az életben, és mi nem – feleli Rogán Antal arra a kérdésünkre, jót tenne-e a közéletnek, ha több polgármester ülne a parlamentben.

A városvezetés számára napi munka. Amit a parlamenti tevékenységtől az is megkülönböztet, hogy előbbi olyan tevékenység, amelyben inkább lehet pártok fölötti egyezséget kötni. – Sok esetben együttműködöm a Belváros érdekében Demszky Gáborral, a kormány egyes minisztereivel, vagy éppen Szili Katalin házelnök asszonnyal – mondja Rogán. Rögtön hozzáteszi: – Ezt bizonyára minden más polgármester megteszi a városa érdekében.

Rogán Antal hamarabb volt országos politikai szereplő, mint polgármester. Fotó: DM/DV
Rogán Antal hamarabb volt országos politikai szereplő, mint polgármester.
Fotó: DM/DV

Tényleg sokan próbálnak egyszerre törvényhozóként és önkormányzati vezetőként dolgozni. Ez a kettős feladat most a kormánypárti oldalon nehezebb. Nem egyszerű munka a parlamentben a frakcióval együtt reformálni az egészségügyet, aztán megvédeni a város kórházát az ágyszámcsökkentéstől, és közben magyarázatot adni a helyi ellenzéknek.

900 kiló sonka, nem ajándékba

Ez az egyensúlyozás egy fokkal nehezebb, mióta Karsai József, a dél-békési körzet MSZP-s országgyűlési képviselője a parlamentben nemmel szavazott a tb-törvényre. A frakcióban folyik az etikai vizsgálat, előfordulhat, hogy Karsait kizárják a képviselőcsoportból.

A képviselő mindig sarkosan fogalmazott, nem állnak tőle távol a látványos gesztusok – mint a búzaégetés – de a jelek szerint őt ilyennek fogadják el a választói. 2006-ban Battonyán négy független ellenfele volt, mégis 71 százalékkal lett polgármester.

– Egy ekkora településen nincs helye a pártpolitikának, helyben közel a feladat, amit meg kell oldani – magyarázza, miért egyértelműbb a politikus munkája egy településen. Ő például szeretné elérni, hogy a hat és fél ezres lélekszámú Battonyán legalább hetven gyerek szülessen évente. Persze csak indirekt eszközök jöhetnek szóba, például a polgármesteri fizetést a kismamákat gondozó hálózat kapja meg. Abban bízik, ha ennek az ellátásnak a színvonala javul, talán ezáltal is többen vállalnak gyereket – és mégse kell tíz év múlva elküldeni a tanárok és az óvónők felét.

Molnár Róbert is korábban volt országos politikai szereplő, mint polgármester. Fotó: DM/DV
Molnár Róbert is korábban volt országos politikai szereplő, mint polgármester. Fotó: DM/DV

Húsvét előtt 900 kiló sonkát osztott szét azok között, akikről tudja, hogy egyébként nem tudtak volna venni maguknak. Ez nem az önkormányzat költségvetését terheli – mert az így is 220 milliós forráshiánytól nyög – hanem a sajátját. – Ez nem ajándék: amikor más nem segít, a polgármesternek kell lépnie. Hatodik gyerek voltam a családban, tudom, mit jelent az, amikor be kell osztani a pénzt – mondja. Aztán hozzáteszi, azért nem szavazta meg a tb-törvényt, mert nem látta benne a szolidaritást.

Kübekházának van célja

– Az országnak nincsenek közösen elfogadott céljai, Kübekházának viszont vannak – ad helyi választ a közélet egyik fontos kérdésére a harminchét éves Molnár Róbert. Kübekháza polgármestere a Független Kisgazdapárt fiatal reménységeként vált országosan ismert politikussá, könyvet írt Torgyán Józsefről, a címe: Az elnök embere voltam. Aztán fizette a tízezer forintos büntetést, amikor frakciójával szemben szavazott. Ma már Kübekháza embere. Először 2002-ben öt jelölt között szerezte meg a 73 százalékot, 2006-ban pedig 87 százalékkal nyert.

– Szerintem kétféle politikus létezik: az egyiknek ez a kenyérkereső foglalkozása, a másik fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy önálló individuum, és van alkotókedve. Leginkább az alkotókedv megléte vagy hiánya számít – mondja Molnár.

Aki a település honlapjára kattint, megható – és urbánus szemmel talán megmosolyogtató – híradásokat olvashat. Például, hogy a falu a digitális forradalom bölcsője, hiszen már neten is be lehet jelentkezni a háziorvoshoz. A futófeliratból kiderül, hogy a Kübekházáért Közalapítvány a tavalyi szja-fölajánlásokból ötven négyzetméter parkettát vásárolt az óvodának. Molnár szerint ilyen apró lépésekben lehet fejleszteni egy közösséget. A pénz-ízű népszavazás után furcsa hallani, Kübekházán a helybeliek falugyűlésen hagyták jóvá, hogy a legmagasabb, 6000 forintos legyen a kommunális adó. A polgármester akkor elmagyarázta, nem csak erre a pénzre lesz szükség, mindenben számítanak a polgárokra, mert a fejlesztésnek nem a költségvetés, hanem az emberek tehetsége, tenni akarása szab határt.

– Egy kormányváltás nem old meg semmit: a parlamentben gyakorlattá kellene válnia annak, ami a képviselő-testületekben sokfelé az országban mindennapos. Aki hatalmon van, az, ha kell, igenis félre tudja tenni a gőgjét, az ellenzék pedig a sértettségét – Kübekházáról nézve ez lenne a megoldás.

Olvasóink írták

  • 2. rosszmájú 2008. március 25. 08:31
    „De ezek legalább tesznek valamit a köz érdekében!! Makón bezzeg....
    csak az működik ami a pogi zsebét gyarapítja, mind egy ,hogy a választók mit akarnak!!! A lényeg a lóvé!!! Persze evés közben jön meg az étvágy, mert már nem elég egy-két funkció minél többet minél több pénzért!! Ez a cél!!”
  • 1. Buga jakab 2008. március 25. 08:09
    „Eközben azért nem hátrány Ujhelyi részére szedetni a kopogtató cédulákat és nagy tételben átadni neki a falusi temető ravatalozójának avatásán. Mint a volt kisgizda tette 2 esztendeje.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állapotos barátnőjéhez igyekezett...

Nagylak - Állapotos barátnőjéhez igyekezett egy olasz férfi Romániába hamis személyi igazolvánnyal és hamis vezetői engedéllyel hétfő délután Nagylakon keresztül. Tovább olvasom