Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Polgármesterek a káosz ellen

Csongrád megye - Drámai hangú felhívásban fordult polgármester kollégáihoz a mátraverebélyi Seres Mária, arra kérve őket, írják le és küldjék el hozzá a cigányság és a többség együttélésének jó példáit településükön. Az egyik ilyen lehet a Magyarcsanádon most indult tehetséggondozó program, amelynek sikeréért összefogott a falu.
„Gyöngyöspata fogalommá vált néhány nap leforgása alatt. Annak ellenére, hogy azt sem tudjuk, igazán mi történt, történik a településen, mindenki attól retteg, hogy a probléma nem lokalizálható, és mint a tinta az itatóson, elkezd terjedni" – írja Seres Mária, Mátraverebély polgármestere. – „Településvezetőként nap mint nap szembesülünk a pénztelenségből eredő problémákkal... Hallgatjuk a panaszokat, csitítjuk a lakosságot, igyekszünk tompítani a feszültségeket – és akkor megjelennek valakik, akik önző politikai érdekek mentén elkezdenek provokálni, és nem érdekli őket, hogy lesznek-e áldozatok, s ha igen, kik és mennyien. Most éppen Gyöngyöspata a színtér, de lehet, hogy holnap Mátraverebély, Ópályi vagy talán Sajólád lesz..." A népszavazási kezdeményezéséről is ismert Civil Mozgalom vezetője azt kéri településvezető kollégáitól, küldjenek levelet neki olyan esetekről, programokról, amelyek a normális együttélést erősítik. Erre azért van szükség, hogy a jó példák tömege is sajtóvisszhangot kapjon. A gyöngyöspatai tudósítások azt a közvélekedést erősítik, hogy lehetetlen együtt élni a cigánysággal, erre játszanak a „provokálók". „Közös felelősségünk, hogy ne engedjük eluralkodni a káoszt" – írja a Nógrád megyei, 2200 lelkes, 40 százalékban cigány lakosságú település polgármestere.

Lapunk korábban is beszámolt a pozitív példákról: a megyei önkormányzat roma ösztöndíj-programjáról, az apátfalvi és a tiszaszigeti kisebbségi önkormányzat eredményeiről, a szegedi és a vásárhelyi integrált oktatásról. Ezen túl is sokfelé lehet jó példát találni. A Dél-Alföldi Roma Diplomások Egyesülete például most pályázati pénzből 7 hétvégén át tart külön foglalkozásokat 25 magyarcsanádi általános iskolásnak. Hét roma pedagógus tanul a gyerekekkel szombat és vasárnap az iskola ebédlőjében. A pályázat készítőinek segített Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, és a helyi polgármester, Guba István is támogató. A program azért különleges, mert nem felzárkóztatásról, hanem tehetséggondozásról szól: itt a legjobban tanuló roma és más hátrányos helyzetű gyerekeket segítik. Szécsi Istvánné nyugdíjas, 32 évig apátfalvi vezető óvónő, az egyesület elnöke azt mondta, azért Magyarcsanádot választották, mert itt a legmagasabb a megyében a munkanélküliek aránya. – A programban a tanulás mellett felnőtt élettel kapcsolatos foglalkozások is vannak. Kiderül, milyen pályára készülnek a gyerekeknek – mondja a pedagógus. – Van reggeli, ebéd, ez is nagyon fontos. Ha egy kívülálló étkezés közben jön be az ebédlőbe, egy ideig biztosan nem tud megszólalni... Először én se tudtam, pedig sok jó étvágyú gyereket láttam már enni. Végül is nem az ebédeltetés volt a legfontosabb cél, de úgy látjuk, ha csak ennyit tettünk volna, már akkor is megérte.

Olvasóink írták

 • 4. Utazo 2011. május 07. 00:14
  „Ez olyan "Kizart dolog, mert nem tudom" !
  Roma Onvedelmi Mozgalom?!
  Ezek utan torvenyes keretek kozott fognak tenykedni? Ezek utan MEG TOBB joguk lesz?!
  Ezek utan emberek mi is alakithatunk egy Magyar Onvedelmi Mozgalmat?! Nagy szuksegunk lenne ra!

  Egy nagy kalappal a fenti intezmenyek vezetoinek, nagy szukseguk lesz ra! De kivanom nekik, hogy sikeruljon!”
 • 3. dodó 2011. május 06. 22:19
  „Félkatonai cigány erőszakszervezet alakult :: 2011. május 06. 18:03

  Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel be nem jegyzett szervezetet alakítottak a cigányok Csanádpalotán. A rendőrség nem oszlatta fel a törvényellenes demonstrációt, amely még a normálisabb cigányok szerint is riadalmat keltett a többségi magyar lakosságban.

  Kincses Ferenc, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az Együtt a Romákért Egyesület elnöke - aki végighallgatta Kolompár János, a cigány félkatonai szervezet főnökének a beszámolóját - azt mondta, a RÖM megalakulásának híre riadalmat keltett Csanádpalota nem roma lakosainak körében. A harminc fős cigány erőszakszervezet megalakulásakor a rendőrség csak nézett, mint Kati a moziban.”
 • 2. dodó 2011. május 06. 22:12
  „Mediátorokkal küzdene a cigánybűnözés ellen az LMP :: 2011, május 6 - 12:42

  A liberális párt egy politikai szakértőkből és hivatásos mediátorokból álló vidéki akciócsoport felállítását kezdeményezi a "roma-nem roma" konfliktusok megoldására.

  A liberális párt egy politikai szakértőkből és hivatásos mediátorokból álló vidéki akciócsoport felállítását kezdeményezi, amely települési, illetve kisebbségi önkormányzatok hívására végezne konfliktuskezelő tevékenységet.
  A roma-nem roma konfliktus sok településen tarthatatlan, mindkét közösség tagjai nap mint nap szenvednek el sérelmeket, a rendőrség és az önkormányzatok pedig nem képesek kezelni a helyzetet. Az LMP ezért azonnali beavatkozásra szólítja fel a Belügyminisztériumot, és olyan akciócsoport felállítását kezdeményezi, amely ,,alternatív mediáció és állampolgári tanácsok" segítségével békés úton rendezné a konfliktusokat - nyilatkozta Dorosz Dávid LMP-s képviselő.”
 • 1. dodó 2011. május 06. 21:50
  „Részletek Orosz Mihály érpatak polgármestere előadásából az "Érpataki modellről":
  (a média figyelmét elkerülte, ahogy az ott elért eredmények is)
  "
  Az Érpataki Modell egyik fontos tétele, hogy a hátrányos helyzetű csoportok és a bűnözők nem megváltoztathatatlanok, hanem olyanok, amilyenekké - a róluk való lemondásunk és a velük való konfliktuskerülésünk által - mi engedjük, hogy váljanak, vagy, a másik oldalról fogalmazva, olyanok, amilyenekké a szigorú elvárásaink által mi tesszük őket.

  Ezek a rendbontók, ha nem férnek a bőrükben, és csak éjszaka akadályozzuk meg a garázdálkodásban, de nappal nem, akkor kártékonykodni fognak nappal, ezért csak részmegoldásnak tartom az éjszakai elkülönítésüket, helyette inkább olyan hatékonyabb megoldásokat javaslok, mint amilyet az Érpataki modell szerint alkalmazunk: ezt a gyakorlatban nagyon hatékonyan működő módszert én komplex törvényszembesítési eljárás alá vonásnak neveztem el:
  1./ Az önkormányzat és a polgármester sarkára állása, vagyis a törvényi kötelezettségei és jogai felvállalása által, ha a romboló személy vagy család önkormányzattól folyósított rendszeres szociális segély egyik fajtájából, a RÁT-ból él, akkor azonnal be kell rendelni az aktuális személyeket minden nap reggel 7 órára közmunkára, ott szigorúan dolgoztatni kell őket. Ha nem dolgozik, akkor megfelelő bizonyítékok begyűjtése után azonnali hatályú rendkívüli felmondással el kell bocsátani, és így a segélyezési rendszerből 1 évre kiesik.

  Ezt a szankciót is fel kellene emelni 3 vagy öt évre, másodszori ismétlődés után pedig végleg ki kellene zárni a segélyezési rendszerből, és akkor könnyebben meg tudnák teremteni a munkamorált a közmunkán az önkormányzatok.
  2./ A gyermekjóléti szolgálat, a védőnői szolgálat, az iskolai és az óvodai vezetés sarkára állása, vagyis a törvényi kötelezettségei és jogai felvállalása által, meg kell vizsgálni a gyermekek számára biztosított életkörülmények színvonalát: a gyerekek egészséges testi, lelki, értelmi, erkölcsi fejlődésének biztosításához biztosítja-e a megfelelő táplálékot, a gyerek véletlenül nincs-e kiéheztetve hétvégén, hétfőn farkaséhesek-e a gyerekek az óvodában és az iskolában, avagy sem, megfelelőek-e lakhatási körülmények, biztosítva vannak-e a higiéniai feltételek a családi otthonban, biztosítottak-e a vásárolt vízvételezés által a tisztálkodáshoz, van-e megfelelő fűtési lehetőség a gyerekek részére, meg van-e a megfelelő hőfok a lakásban a téli időszakban, lopott, avagy vásárolt áramvételezési lehetőség által biztosítják a megfelelő világítást és a fűtést.
  3./ A rendőrség sarkára állása, vagyis a törvényi kötelezettségei és jogai felvállalása által megvizsgálják a renitensek által használt közúti járművek műszaki állapotát, a garázda személyek közterületi viselkedésének módját, a kiskorúak veszélyeztetettségének fokát, a sofőrök engedélyeit.
  4./ A mezőőrök sarkára állása, vagyis a törvényi kötelezettségei és jogai felvállalása által a fakitermelési engedélyeket, szállítóleveleket, eredetet bizonyító számlákat folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani.
  Ezen komplex törvényszembesítési eljárás alá vonásnak kellően intenzív módja esetén az a gyümölcsöző eredményei egyrészről azok, hogy a ,,nagy királyok" előbb utóbb megtörnek, visszább vesznek, és elkezdenek beállni a sorba, vagy elmenekülnek, vagy börtönbe vonulnak, másrészről pedig a mélyigénytelenség miatt hátrányos helyzetű családok kezdik összeszedni magukat, és a megélhetési gyermekszülés helyett kezdenek áttérni a családtervezésre.
  Úgy gondolom, hogy a bűnözőket az ellenük való garantáltan kemény és szisztematikus fellépés bizonyításával, a példás intézkedések demonstrálásával és a kellően visszatartó erejű szankciók érvényesítésével le kell szoktatni a bűnözési hajlamról, vagy, ha megátalkodott, akkor nemcsak éjszakára, hanem hosszú időre börtönökbe zárás által el kell távolítani a közösségekből. A romboló háttérhatalmi érdekeket kiszolgáló lakájpolitikus gárda által meghonosított és a törvények visszatartó erejének kioltása érdekében ,,természetessé" tett ,,luxusbörtönöket" vagy wellness-börtönöket pedig sürgősen meg kell szüntetni, azonnal át kell alakítani szociális otthonokká vagy anyaotthonokká vagy egészségügyi intézményekké, és kellően visszatartó erejű körülményeket biztosító, önfenntartó büntetés-végrehajtási intézeteket kell létrehozni a Joe Arpaio sheriff által létrehozott Tent City ,,ami jó a katonáknak, az tökéletes a bűnözőknek" elvei alapján. Mindenféle luxusjellegű szolgáltatások megszüntetésével, konditermek helyett szerszám és munka biztosításával, 18 fok hőmérséklet biztosítása kétszeri étkezéssel, a plazmatévé kiiktatása után a nagyvilágban történő eseményekről való tájékozódás biztosítása érdekében maximum a közszolgálati rádiók (Kossuth és Petőfi) hallgatása lehetőségének biztosítása révén kell kellően visszatartó jellegűvé átalakítani a hazai börtönöket, és kiadások helyett már rögtön jelentős megtakarítások keletkeznének. De át lehetne venni a német példát is, és sokkal olcsóbban bérelni kellene Szibériában börtönöket, és ott kellene elhelyezni a bűnben megátalkodott vérbűnözőket, addig, amíg amerikai mintára a halálbüntetést ezekre a személyekre vissza nem vezetjük. Ezen körülmények létrehozásának komoly társadalomrendező ereje lenne a bűnözésben megátalkodott bűnözőkre gyakorolt hatása és az alakulóban lévő bűnözői hajlam lecsökkentése által.
  Hangsúlyozzuk, hogy bármilyen törvényeket hozunk, ha nem kapcsolódik hozzájuk a hatékony, hivatástudattal és felelősségvállalással párosuló, a település szent érdekében alkalmazott rendeltetésszerű jogalkalmazás, valamint a különböző területek jogalkalmazóinak az együttműködő szinergikus összehangolása a helyi törvényszembesítési eljárásokban, akkor nem lesznek átütő eredmények."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokrétaavató a makói fürdőben

Az építők elérték a makói fürdő legmagasabb pontját – a Makovecz Imre tervezte különleges komplexumban ezért bokrétaavató ünnepséget tartottak csütörtökön. Tovább olvasom