Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Politikusból lett vendéglős a makói Mihály Zoltán

Politikusból vendéglőssé avanzsált Makó rendszerváltás utáni első parlamenti képviselője, Mihály Zoltán. Az egykori MDF-es honatya ma már nem politizál, vállalkozása azonban sikeres: termelői borkimérése az évek során hagyományos, tájjellegű ételeket kínáló népszerű kisvendéglővé bővült.
Fotó: Szabó Imre
A Szent Gellért nevét viselő borház és kisvendéglő tulajdonosára, Mihály Zoltánra Makón sokan úgy emlékeznek, mint a város rendszerváltás utáni első parlamenti képviselőjére. A ma hatvankét esztendős vendéglátós akkoriban a Magyar Demokrata Fórum színeiben jutott mandátumhoz, de a második ciklusban már nem választották meg. Indult 1998-ban is, akkor már mint az MDF-be azóta visszatért Magyar Demokrata Néppárt színeiben – mint maga fogalmaz, gyér eredménnyel. Egyébként két évvel ezelőtt ment nyugdíjba, a hódmezővásárhelyi főiskola adjunktusaként tanított.

A szomszédságukban lévő borozó épületét kilenc évvel ezelőtt vásárolta meg. Akkor még nem tudta, mit kezdjen a régi építésű parasztházzal. Azon is gondolkozott, hogy lebontja. Végül azért döntött a borozó kialakítása mellett, mert Balatonedericsen van egy kis présháza, és az ottani borászok arra biztatták, nyisson termelői borkimérést. Az ötlet bevált, a borház hamarosan népszerű lett – ám a jövedéki törvény szigorításai csaknem ellehetetlenítették a hangulatos poharazó fenntartását: megnőttek ugyanis az adminisztrációs terhek.

Hogy a vendéglátóhely talpon maradhasson, előbb rendezvényeket szervezett, később – alkalmanként – étellel is várta vendégeit. Hamar kiderült azonban, hogy az alkalmi főzésekhez nehéz szakácsot találni. Nem volt más választása: kisvendéglővé bővítette a helyet. Most már úgy tűnik, ez sem volt rossz elképzelés, hiszen naponta hetven-nyolcvan ember ebédel itt, ráadásul a menüt igénylők számát a kihordás lehetősége is bővíti. A Szent Gellért utcai borozó és kisvendéglő ma hat embernek és – félállásban – két ételfutárnak ad munkát.

A politika a múlté

Mihály Zoltán nem bánja, hogy már nem vesz részt a politikában. Azt mondja, a szembenállás felerősödött, a viszonyok elmérgesedtek – és ez sajnos a makói közéletre is igaz. Gondolkodott rajta, hogy a mostani parlamenti választásokon újból megméretteti magát az MDF színeiben, bíztatták is sokan, családja viszont lebeszélte az indulásról. Már látja, hogy igazuk volt. Politikusi múltjára visszaemlékezve pedig úgy fogalmaz: annak örül, hogy sokan emlékeznek rá, a mai napig köszönnek neki, és tudomása szerint senki sem mond rosszat róla a háta mögött.

A képviselőből vendéglőssé avanzsált Mihály Zoltán azt mondja, ma már nagy a konkurenciaharc a vendéglátásban. Makón például már tizenkét helyen ebédelhet-vacsorázhat meg az ember, miközben még mindig nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak.

Éppen ezért azt vallja: egyedit kell nyújtani a vendégnek. A Szent Gellért specialitása – a tájjellegű termelői borok gazdag kínálata mellett – a főként a hagyományos magyar ízvilágot képviselő alföldi pásztor- és parasztételeket, többek között bográcsos és kemencés fogásokat felvonultató étlap. Jellemző egyébként, hogy a városból egyedül az ő vendéglője vett részt a Torkos csütörtök elnevezésű programban a napokban, amelynek éppen az volt a célja, hogy az embereket megismertessék a tájjellegű ételekkel, egyúttal a vendéglőbe járást népszerűsítse. A Szent Gellért különben hamarosan újra bővül: az udvaron színpad épül, ahol tavasztól őszig a különböző népszokásokhoz kapcsolódó programokat tartanak, de rendeznek például bolhapiacot is, minden hónap első szombatján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan javulhat a makói tévé vétele

Megoldódhat a makói városi televízió vételi minőségének gondja – mint megírtuk, akik kábelen… Tovább olvasom