Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Postafronton a helyzet változatlan Makó térségében

Bár az önkormányzatnak sok pénzébe kerül, továbbra is fizet azért, hogy ne szűnjön meg a faluban a postahivatal – ez a helyzet Makó térségében Ferencszálláson, Csanádalbertin és Ambrózfalván. Újabb településen idén nem szűnt meg az állandó posta, de nem kizárt, hogy később sor kerül ilyesmire.
Makó térségében öt faluban vezetett be mobilszolgáltatást az elmúlt években a Magyar Posta Zrt., élve törvény adta jogával, mely szerint a hatszáz főnél nem népesebb településeken nem kötelessége fenntartani a megszokott postai irodákat. Az érintett falvak lakói és önkormányzatai tiltakoztak, egyezkedtek, majd más-más módon igyekeztek megoldani a kialakult helyzetet.

Most nem lesz újabb bezárás

A makói posta vezetője, Szűcs János lapunk érdeklődésére annyit mondott: az év eleji átszervezés Makó térségét elkerülte, és jelenleg nincs tudomása arról, hogy a közeljövőben újabb falusi posta bezárása lenne napirenden. Nem elképzelhetetlen azonban, hogy később, ha szükségessé válik, akkor sor kerülhet a bezárásra.

Kövegyen egy ideig egy vállalkozó üzemeltette a helyi postát, mely az általa bérelt ABC-ben működött – ő azonban tavaly visszaadta a vállalkozását, így a pénz- és levélfelvétel is megszűnt. Óföldeákon sokáig kerestek hasonló vállalkozót, de nem találtak – így itt is csak mobilposta jár már. Sikerült megmenteni viszont a postát Ambrózfalván, Csanádalbertin és Ferencszálláson; mindhárom faluban az önkormányzat áldoz a postahivatal fenntartására.

Az egyik érintett település, Ferencszállás polgármestere, Fekete József lapunknak elmondta: immár két éve költ az önkormányzat havi közel nyolcvanezer forintot erre a célra; kiadásaik nem változtak – arról viszont már letettek, hogy esetleg lesz vállalkozó, aki ezt átveszi tőlük. Mint fogalmazott, az épület egyéb plusztevékenységre csak nagy kiadással lenne átalakítható, ezt pedig senki sem vállalja. A jutalék olyan szerény, hogy ezért önmagában nem érdemes üzleti alapon működtetni a postát.

Egyébként a mobilposta is működik a faluban, ennek népszerűsége azonban még csökkent is az elmúlt időszakban. Ennek fő oka az, hogy tapasztalataik szerint most fél órával kevesebbet, két óra hosszát tölt az autó a faluban – ez pedig kevés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapig lehet bolyongani Ferencszállás határában

Már elkészült az idei kukutyini kukorica-útvesztő, amely július 21-étől augusztus 19-éig fogadja… Tovább olvasom