Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Pótnagyik konyhája Makón

Makó - Fánkot sütöttek Makón a belvárosi nyugdíjasklub sütni-főzni szerető asszonyai azoknak a kisdiákoknak, akiknek már nincs nagymamájuk. A klubtagok azt szeretnék, ha példájukat szerte az országban sokan követnék.
Gyakran serénykednek a belvárosi nyugdíjasklub sütni-főzni szerető asszonyai a Megyeház utcai klubhelyiség kiskonyhájában: olykor magukat, máskor más civilszervezetek tagjait vendégelik meg csörögével, hájas kiflivel, rétessel, frissen sült lángossal vagy más hasonlóval – mondta el lapunknak a klubvezető, Köteles Rozália. A klubnak 30–40 tagja van, ők minden héten összejönnek. Amikor náluk jártunk, épp lángos készült. Az ötletgazda, Bakacsi Pálné azt mondta, jó tíz–tizenöt éves hagyomány ez náluk. A hozzávalókat, ha csak lehet, nem boltban veszik, hanem otthonról hozzák – például kertben termett gyümölcsöt, házi tejet, túrót, sajtot. Az sem utolsó szempont, hogy így olcsóbb a sütemény, ráadásul finomabb is – mondja, miközben egymás után pottyantak a sercegő olajba a nyers lángosok.

Amit a pótnagyik kisütnek, és a kicsik befalnak (lenti képünkön), egész más, mint amit a boltban kapni. A szerző felvételei.
Amit a pótnagyik kisütnek, és a kicsik befalnak, egész más, mint amit a boltban kapni. A szerző felvételei.

Azt, hogy gyerekeknek is süssenek, Hegedűs Zsuzsa szociológus mozgalmának ihletésére találták ki, aminek az a mottója, hogy minden gyerek lakjon jól. Ők persze nem éhezőkön segítenek, de úgy gondolják, amit készítenek, az egész más, mint amit boltban, cukrászdában kap az ember. Bakacsiné elmondta például, hogy saját 11 éves unokáját mindig elkápráztatja ilyesmivel – gyakran eszébe jutott viszont, hogy sok gyereknek ugyanez nem adatik meg. Azt szeretnék, ha a nagymamák ízvilágával azok is megismerkedhetnének, akiknek a nagyi már nem süthet finomságokat. Ennek – mondja – az a titka, hogy belesütik korukat, konyhai és élettapasztalatukat, s persze szívük minden szeretetét.


A makói önkéntes pótnagyik nemrégiben megkeresték
a Makói Általános Iskola igazgatóját, Almási Pált, aki készségesen segített, és ennek köszönhetően közel száz kisdiákot vendégelhettek meg. A délután jól sikerült: a gyerekek jóízűen falatoztak, ők pedig elégedett mosollyal nyugtázták a dicséreteket. Még jobban talán csak annak örülnének, ha az egyszerűségében nagyszerű példát szerte az országban minél több, az övékéhez hasonló nyugdíjasklub követné. A pótunokákat pedig úgy megkedvelték, hogy már azt is tervezik: hamarosan játékbörzéket szerveznek nekik a klubba hétvégenként, ahol elcserélhetik már megunt, feleslegessé vált játékaikat egymással.

Olvasóink írták

  • 1. olvasó1941 2012. április 03. 13:26
    „A gyermekeknek a fánkot a Makói Nőkklubja sütötte, és látta őket vendégül, a cikk igen tévesen van megírva, az ujságíró úgy járt mint az egyszeri ember össze keverte a "a szezont a fazonnal". Jó volna ha az újság minden témában igazat írna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákász Gergely a Hagymaházban

Egy koncert kékben címmel ad kedden 19 órától látványkoncertet Rákász Gergely koncertorgonista Makón, a Hagymaházban. Tovább olvasom