Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Prima Primissima - szavazhatunk Makó tájépítészére

Makó - A Prima Primissima Díj egyik idei jelöltje a Makón jól ismert tájépítész, Török Péter: ő álmodta meg többek között a Makovecz tér parkját. A szegedi belváros újjáépítése is az ő nevéhez fűződik.
Idén is van Makóhoz köthető jelöltje a Prima Primissima Díjnak: a városban jól ismert budapesti tájépítészre, Török Péterre is lehet szavazni a díj hivatalos honlapján, építészet és építőművészet kategóriában. A rangos elismerést Demján Sándor vállalkozó alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával 2003-ban; célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztése. Az alapítványi formában felajánlott összeg több mint 2 milliárd forint; a díj összege kategóriánként évente 50 ezer euró, amit a 30 jelöltből kiválasztott nyertesek kaphatnak meg.

Török Péter
Török Péter
Az Ybl-díjas Török Péter neve azért cseng ismerősen a Maros-parti városban, mert Makovecz Imréhez hasonlóan, olykor vele együttműködve nagyon sok tervet, koncepciót készített arról, miképp lehetne otthonosabbá varázsolni Makót. A városban egy évtizede dolgozik, és már eddig is jó pár évtizedre való, megvalósításra váró tervet hagyott itt például a belváros, a Szent István tér, illetve Újváros számára. Szegeden ugyancsak ismerik: a Kárász utca és Klauzál tér Europa Nostra-díjjal elismert megszépítésén is dolgozott.

Többek között Török Péter nevéhez köthető a makói Makovecz tér külleme, de az is az ő ötlete volt, hogy a zenepavilont víz ölelje körül. Úgy gondolja, a Maros-parti város elindult egy úton, amelynek az első eredményei már láthatók: a főtéren és közvetlen környékén jó járni, a szobrok, a kutak és a növényzet szépséget, harmóniát sugallnak. A tájépítészetről és a környezettervezésről lapunknak nyári, Veduta című makói kiállításának kapcsán elmondta: ma már az építészethez és a szobrászathoz köthető társművészeti ágként ismerik el.

Március végére készül el a tér
Török Péter tegnap Makón járt, a Makovecz téren, amely az ő elképzelései nyomán születik újjá – Buzás Péter polgármester, Nagy Nándor fürdőigazgató és Horváth Bernadett műszakiiroda-vezető társaságában. Mint megírtuk, a térre bruttó 51 millió forintot költ saját forrásból a város, többek között különleges formájú, Németországban nevelt fákat szereztek be a pénzből. Török Péter azt mondta, a Hagymatikum formavilágára rímelő növényeket tervezett a térre, melyek egyébként növekedés közben is őrzik alakjukat, néhol kell csak igazítani majd rajtuk. A térrendezés munkái tavasszal, jó időben folytatódnak, a befejezés március végére várható.

Olvasóink írták

 • 9. dever17 2012. december 07. 14:27
  „Szóval ez a nagyeszű úri ember találja ki Búzás doktorral együtt azokat a dolgokat amik miatt emelik a helyi adókat és lassan csődbe megyünk! Inkább azon járna Búzásnak az esze hogy hogy segítsen a rászorulóknak!”
 • 8. pog 2012. december 07. 09:51
  „az adó fizetők pénzén többen több alkalommal kikutaztak Németországba.....”
 • 7. makovaros 2012. december 07. 08:31
  „6. sajnos azt ígyis úgyis tavaly nyáron már kerültem a Makovecz teret annyira lehetett érezni a szennyvíz csatornából kiömlő szagot de a Úri utca is hasonló gondokkal küzd.”
 • 6. Egyolvasó 2012. december 07. 06:26
  „Nem értem mit panaszkodtok, szerintem igen is szép lett a parkosítás, és nyáron majd élvezhetjük azt a szagot amit majd egyes emberek ottfelejtett bélsara, és vizelete fog árasztani.”
 • 5. makovaros 2012. december 06. 16:41
  „Amúgy másik már korábban szavaztam rá de miért kell annyi adatot megadni lakcím telefonszám stb?
  Másik ha a délmagyarban ilyen hír van akkor egy linket kikéne tenni”
 • 4. makovaros 2012. december 06. 16:38
  „1. Miért a kormányban nem értelmetlen dolgokra megy a pénz Név utca átnevezések stb. semmi értelme Ezzellegalább szépül a környezet”
 • 3. Qllancs 2012. december 06. 12:46
  „Vajon Szegeden miért fikázzák ezt az embert ??
  Makón is jól dolgozott!
  51 millióért újjítják meg a 8 hónapja átadott Makovec teret !!

  21 milló ...47 db fára ! ez 18 K aranyárban mérik : mert 1 db : 446 800.- /ft
  6 millióért : padok ? !
  24 millió szemétgyűjtők, + javítási munkák ! GARANCIA ???? O ft. ???
  Megérdemli a díjjat ! a milliárdos Csányi..Demján is százmilliárdot " ügyeskedett " össze az elmúlt 22 évben !!”
 • 2. barátfüle 2012. december 06. 12:44
  „Azoknak, akik ide jönnek alkotni, tudni kell, hogy a helyiektől veszik el a lehetőséget és a megélhetést. Lehet, sőt biztos, hogy egy helyi kertész nem ilyet álmodott volna, de az nekünk jó lett volna.
  Mint a "magyar narancs". Kicsit zöld és kicsit savanyú, de a mienk. A lehetőségek egyben fejlesztik is az embert. Idővel a mi kertészünk is tudott volna "sárgább és édesebb" eredményt. A helyieknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy saját környezetüket alakíthassák. Ez persze vonatkozik minden más területre. A tervezésre, a kivitelezésre, a pályázat írásra, a marketing tervezésre, a könyvvizsgálókra, a jogászokra stb.
  Ezt persze Döbrögi urunk nem tudja. Ezért tart itt Makó. Köszönjük Buzás Péter!
  A tér kialakításáról annyit, hogy erre nem lesz büszke Török úr. Minden kandeláber mellé egy fát ültetnek 1,5 méterre. Ez szépen benövi a fa és vagdosni kell az ágait, ha a fényt ki akarjuk engedni a fa közepéből. A körfasor fái olyan közel vannak, hogy azok egymást fogják elnyomni hamarosan. A bérpalota takarásáról szó sincs.
  Remélem nem olyan gyakran fogják cserélni a fákat, mint a virágokat Babika.
  A magam részéről ezért sem szavazok rá.”
 • 1. pog 2012. december 06. 08:47
  „a pénz pazarlás mesterei a város vezetés....másra kellett volna költeni a pénzt...igen sok helye lett volna ..nem beszélve mi a garancia,hogy a fák nem "pusztulnak"ki....tényleg kell már a szemlélet váltás a városban..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágos Makóért: díjazták a legjobbakat

A legvirágosabb utcakertért járó elismerést 543 nevezett kert közül Szunyogh Gizelláé kapta. Tovább olvasom