Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pucca, az origami mestere

Kiszombor - Közel harminc éves hajtogatás, egy kisebb kiállítás, számtalan jó szó és baráti elismerés. Ez az, amit már magáénak mondhat az a 42 éves kiszombori férfi, aki gyermekkora óta foglalkozik különféle állatok, növények, és dísztárgyak hajtogatásával.
Lakatos László, vagy ahogyan sokan ismerik, Pucca az egyik leghíresebb szegedi szalámigyár csomagolósaként dolgozik, de a napi tizenkét órás munka mellett, valamint kétgyermekes családapaként is időt szakít arra, hogy gyerekkori hobbijának teret adva, akár munkaszünetekben, vagy a buszon ülve, de még szabadidejében is hajtogasson egy- egy virágot, vagy kisebb állatkát, a táskájában többnyire mindig megtalálható papírkákból.

Pucca, az origami mestere - GALÉRIA

László nem tagja egyetlen origami körnek sem. Az internetről, és könyvekből tanulta meg az origamizást. – Ez olyan, mint másnak a bélyeggyűjtés, egyszer elkezded, és aztán nem tudod abbahagyni. Sokszor, amikor munkába utazom, a buszon is érdeklődve figyelik, hogyan is alakul ki, egy –egy darabból valami. Általában gratulálnak, de vannak olyanok is, akik el is kérik az elkészült portékát – beszél szenvedélyéről Pucca.

A remekműveket általában újságpapírból, fénymásolópapírból, teás tasakokból, és ritkán batikolt papírból készíti, ám az utóbbira csak a legkiváltságosabb technikák érdemesek, hiszen ezen papír költségei nem éppen pénztálcakímélőek számára.

Pucca, az origami mestere - GALÉRIA

A 10-15 lépéses technikákat fejből, a több lépésből álló darabokat pedig videóról, vagy könyvekből készíti. Az egyszerűbb műveleteknél László kisiskolás fia is ki szokta venni a részét a munkából, így a család legkisebb tagja is elsajátított már néhány praktikát édesapja repertoárjából.

Mint mondja, az igazi origamisok olló és ragasztó nélkül dolgoznak, így próbálják egymásra illeszteni a sokszor több száz darabból álló részleteket. Egy kisebb hattyú például kb. 750 db kis papírhajtogatásból áll, amit átlagosan egy hónap alatt készít el. Fontos a precizitás, mert ha egyes szakaszoknál nincs milliméter pontosságra hajtva a papír, már nem jöhet ki a végeredmény.
Többször kérték már fel esküvői, szülinapi, vagy évfordulós dekorációk készítésére, ám mégsem a pénz motiválja, sokkal inkább az elismerés, és a sikerélmény.

Pucca, az origami mestere - GALÉRIA

Legbüszkébb az első önállóan elkészített művére, egy szarvasbogárra, amit édesanyjától kapott első könyvéből készített el. A napokban már sörösdobozokból is alkotott újabb formákat, és jelenleg a lovak hajtogatását gyakorolja. Mindig talál magának valami új kihívást, és ha valamelyik alakzat nem sikerül elsőre, képes több héten, vagy hónapokon át visszatérni ugyanarra a fázisra.

2011-ben a kiszombori kézműves napokon már volt egy kisebb standja, álma mégis egy önálló kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasás éjszakája: csillagok, szerelem, telihold

Makón két helyszínen is megrendezték az Olvasás éjszakáját. A József Attila Gimnáziumban a tanulók olvasmányélményeikről meséltek, míg a Kincskereső Könyvesbolt előtti téren csillagokról, szerelemről, teliholdról beszélgettek. Tovább olvasom