Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Pusztul a kései búza Makón

A későn vetett búza nehezen viseli az elmúlt napok kemény hidegét, mert a földeken nincs hótakaró. A terméskiesés Makó környékén akár ötvenszázalékos is lehet. Az érintett termelők központi megsegítéséről információink szerint egyelőre nincs szó.
Oláh József földjeinek ötödén pusztít a fagy. Fotó: Karnok Csaba
A makói Oláh József nagyjából ötven hektáron termeszt búzát – ebből húsz hektár Makó közvetlen közelében terül el. A földek egy részén belvíz pusztít, ám ez csak az egyik probléma, ami a terméskilátásokat rontja: mivel nincs hótakaró, az apró növényeket a fagy is megviseli. Az elmúlt napokban mínusz tizenöt foknál is hidegebb volt nem egyszer. A termelő persze hozzáteszi: nem minden táblán viseli nehezen a hideget a kalászos, csak ott, ahol nem tudták időben, október elején elvetni a szemeket, illetve ahol nem volt mód az előzőleg szükséges talajművelésre.

Jó a gyökér ára

Ha nagy a hideg és kemény a föld, jó ára van a petrezselyemnek – vagy ahogy Makón és környékén mondják, a gyökérnek. Oláh Józsefnek már nincs belőle, eladta, de még akkor, amikor csak kétszázhúsz-kétszázharminc forintot adtak kilójáért. Most háromszázat is. A komoly kereslet azzal is magyarázható, hogy tavaly a vártnál kevesebb és gyengébb minőségű, azaz kevéssé tárolható volt a termés.

A jókor elvetett búza már megerősödött, és ha ráadásként hidegtűrő, kevésbé igényes a fajta, megvan hópaplan nélkül is. Ám mivel saját gépek híján sokan csak bérmunkában tudták megoldani az előkészítést, illetve a vetést, volt, ahol csak október legvégére kerültek a földbe az apró magvak. Az ezekből kikelt szálak gyengék, élettelenek – mutatta meg nekünk a gazda az egyik, lelei út menti területen. Úgy becsüli, saját földjeinek ötödrészét érinti ez a probléma, de a határt járva úgy tapasztalta, összességében jóval nagyobb területen lesz majd fagykár.

Bár az már biztos, hogy mindez terméskiesést okoz, az érintett termelők központi megsegítéséről információink szerint egyelőre nincs szó. Ehhez, minthogy külön pénzkeretből lehet csak megoldani, adott esetben parlamenti döntésre lesz szükség. Igaz, a dolog egyelőre korai is lenne: mint Oláh József is elmondta lapunknak, a várható károk mértékét most nem lehet megbecsülni. A végeredmény sok tényezőtől függ – ilyen például a további időjárás vagy a későbbi tápanyagellátás. Ennek függvényében Oláh József az érintett táblákban tíztől ötven százalékig terjedő kárnagysággal számol a termést illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzből újulna meg a Maros-part

Két pályázattal összesen csaknem nyolcvanmillió forintot nyert Makó és kistérsége a Maros-part… Tovább olvasom