Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Rábólintott a hatóság a pitvarosi biciklitárolóra

Pitvaros - Rendben találta az ellenőrző hatóság a pitvarosi kerékpártárolók és az öltöző megépítését. A szilveszterre elkészült beruházást egy éve újra kellett kezdeni, többek között emiatt került szembe a képviselő-testület a polgármesterrel. Utóbbi lemondott, aztán újból elindult, és megnyerte a választást.
December 31-ére elkészült 9 millió 180 ezer 610 forintból, uniós támogatással a pitvaros iskola udvarán a zárt kerékpártároló, az öltöző és a nyitott biciklitároló is az orvosi rendelőnél. Utóbbit már használják, az iskolai „bicikliház" kulcsát pedig szerda délelőtt vitte át Radó Tibor polgármester az intézménybe. Mihelyt megérkezik a használatbavételi engedély, a több mint száz diák és húsz felnőtt kerékpárjait itt fogják tárolni. A pályázatot a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nkft. felügyelte. Az irányító hatóság január 8-án, kedden záróellenőrzést tartott, rendben találta a projekt lezárását, azt a tájékoztató, a kerékpáros közlekedést népszerűsítő munkát is, amelyet a község végzett annak érdekében, hogy minél többen járjanak biciklivel munkába, iskolába.

Kerékpártároló fából, cseréptetővel – ahogyan az eredeti tervben szerepelt. Fotó: pitvaros.hu
Kerékpártároló fából, cseréptetővel – ahogyan az eredeti tervben szerepelt.
Fotó: pitvaros.hu

Nevezetes ez a pitvarosi beruházás, egy biciklizést népszerűsítő internetes oldalon lelkesen dicsérik a település kezdeményezését. A kezdet azonban nehéz volt. Lapunk 2011 decemberében azért foglalkozott a beruházással, mert az egyik helyi önkormányzati képviselő, Léka János kifogásolta: a tervben faház szerepel, cseréptetővel, az akkori kivitelező azonban vasvázas, műanyag tetejű tárolót kezdett építeni az iskolaudvarban. A munkától a többi képviselő is nyilvánosan elhatárolódott. 2012 januárjában, a képviselő-testület ülésén Radó Tibor polgármester arról beszélt, hogy az építést leállíttatta, és elnézést kért amiatt, hogy ő maga kért árajánlatokat és választott kivitelezőt: csak azt szerette volna, hogy minél gyorsabban, falunapra készüljön el a beruházás.

A testület új vállalkozót keresett, a vita azonban – más ügyek miatt is – folytatódott, és ez végül odáig vezetett, hogy a polgármester még abban a hónapban lemondott tisztségéről. Május 13-án azonban ismét ő nyerte az időközi polgármester-választást. Radó Tibor lapunk érdeklődésére azt mondta, az akkori vitát ő most már lezártnak tekinti. Erről megkérdeztük most Léka Jánost is, aki azt mondta, nem szeretne nyilatkozni.

A település önkormányzata most egy áramtermelő napelemrendszer megépítésére nyert 40 millió forintot pályázaton. 7 millió a beruházás önereje, a sportcsarnok tetején készül el áprilisig, és a tervek szerint ellátja árammal az intézményt, valamint a három szomszédos községgel közösen fenntartott informatikai-kábeltévés fejállomást, valamint a korszerűsített fűtés hőszivattyúját.

Olvasóink írták

 • 16. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 12:45
  „a falunak örült nagy szüksége volt erre, kapásbol 10 dolgot tudnék ami fontosabb de a nagy hozzá nem értés ujfent mutatkozik”
 • 15. radotibor 2013. január 25. 18:58
  „Igen. Az előadóművészek fellépődíját is a főszervező kerítette elő. Nem az önkormányzat állta.”
 • 14. szatocs 2013. január 25. 18:48
  „Köszönöm a részletes felvilágosítást,Mágoriné neve azért szerepelhetett volna,ha Ő győzte meg a testületet arról,hogy saját maguk ellen szavazva Nagyér legyen a mikrótérség és a hivatal központja.Ha ekkora a belviszály nem kellene estleg feloszlatni a testületet és erre a közjátékra nem került volna sor.Tóth-Leblancz duó őket is lelkes magánemberek fogadták fel?”
 • 13. radotibor 2013. január 25. 18:47
  „Egy mai cikkben azt taglalják, hogy Nagylak nem kért az állami adósságkonszolidációból. Gratulálok a település vezetőségének!
  Azért egy kis érdekesség, ami nem róható fel hibának, de érdemes elgondolkozni azon, hogy ha másnak is jutna ilyen bevétel, akkor is lenne adóssága?
  " Ezen kívül volt a határon egy NAV-ellenőrzés, amely keretében a hulladékszállítást vizsgálták. A vonatkozó jogszabály értelmében pedig a kirótt bírság egy része a területileg illetékes önkormányzatot illeti - ebből, hosszas ügyintézést követően, megkaptak további 9,5 milliót."
  Pitvaroson nincsenek extra mértékű adóbevételek, bérleményből származó összegek, vagy mint a cikkben egyéb területről érkezett talált pénzek. Pitvaroson működtetünk egy iskolát, ahol nem csak pitvarosi diákok tanulnak és étkeznek. Az ezzel járó költségek meghaladták a tavalyi évben a teljes adóbevétel kétszeresét.”
 • 12. radotibor 2013. január 25. 18:21
  „11. szatocs 2013.01.25. 17:48
  - A cikkben az iskolát látogató diákok és alkalmazottak létszáma van feltüntetve és nem a tároló kapacitása.
  - A pályázat 5%-os önerejét egy önerőpályázat keretében elnyerte a település, ezért nem került a falunak semennyibe a beruházás.
  - Az adósságállomány, ahogyan már sokszor megírtam nem a pályázatok önerejéből, hanem az intézmények üzemeltetéséből és állami alulfinanszírozásából tevődik össze.
  - A disznótoros rendezvényt nem az önkormányzat szervezte, ahhoz hozzá nem járult, hanem lelkes magánemberek szervezték és finanszírozták, akik nem érdemlik meg, hogy pénzherdálással gyanúsítsák meg.
  - A hivatal központjának Nagyérre költözése egyértelműen a pitvarosi politikai belviszályokra vezethető vissza, mert az időközi választásokat követően egyértelműen fogalmaztak néhányan, hogy Pitvaroson nem maradhat a központ, amíg a képviselő-testület marakodik. Azóta Ambrózfalván is volt időközi választás.
  - A pitvarosi lakosságnak továbbra is a Pitvaros Kossuth L. u. 30 szám alatti önkormányzati épületben lehet és kell az ügyeit intézni, hiszen eddig sem kellett a Csanádalberti, vagy Nagyéri embereknek Pitvaroson ügyet intézni.
  - Információs kiadvány Pitvaroson: http://www.pitvaros.hu/?module=news&action=list&fname=HELYI_UJSAG
  - Ebben szerepel a 33. számban a 2. oldalon egy határozat: 102/2012.(VI.22.) Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestülete
  megtárgyalta a járások kialakítása
  során jelentős szerephez jutó
  Mikrotérségi működés kialakításának,
  szervezeti felépítésének módját. A lehetőségeket
  mérlegelve a testület úgy döntött,
  hogy 2013. január 1. napjával az
  Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és
  Pitvaros településeket magába foglaló
  Mikrotérség központjának Nagyér
  községet jelöli, és egyben kéri Nagyér
  Község Önkormányzatának képviselőtestületét,
  hogy a jelölés elfogadásával
  ezen időponttól kezdődően lássa el a
  Mikrotérség központi feladatokat.”
 • 11. szatocs 2013. január 25. 17:48
  „Gratulálok a kerékpártárolókhoz.Az viszont fura talán,hogy a T.pm 50 kerékpárrol ír a Bakos András 100+20 ról,valaki már megint nem mond igazat Urak.Esetleg Bakos András nem látta még a tárolókat? Most,hogy Állam Bácsi az 55 milliót levette az önkormányzat nyakáról újra kezdődik a pénz herdálás? A községháza udvarán nem röfög a disznó mégis sertés elejtésre,hív az újság,Tóth-Leblancz duó nem valószínű,hogy 100000Ft /százezer/ meglátogatja a falunkat,hova ez a költekezés? Valamit a végére,ha már a T.pm annyira mindent elmagyaráz,legalább homályosítsa fel a falut,miért kell 1500 embernek az ügyeit intézni a 6km re levő 550 lelkes kis településen Nagyéren? Erről is írhatott volna Bakos András egy egész oldalt,vagy az új tulajnak ez nem tetszene?”
 • 10. radotibor 2013. január 25. 14:44
  „A pályázat részeként a támogatási összeg és önerő összegéből épült meg a 2 építmény, a 2 öltöző, vásároltunk 25 kerékpárt, rendeztünk oktatást, versenyeket és ösztönző programokat. A 2 építmény összes kivitelezési költsége a szükséges engedélyek és tervek elkészítésének díjával összesen volt 6 millió forint. Csak az iskolánál felépített tároló és kiszolgáló létesítmények alapterülete több mint 120 m2.”
 • 9. WSS 2013. január 25. 11:53
  „9 milláért nem sok egy kicsit?”
 • 8. dmonlájn 2013. január 24. 21:29
  „7. radotibor
  Köszönöm a linket, ez már valóban egy biciklitároló! Remélem a vandálok elkerülik!”
 • 7. radotibor 2013. január 24. 15:23
  „6. dmonlájn 2013.01.24. 15:17

  A cikkben megjelent fénykép az orvosi rendelőnél elkészült 30 kerékpár fogadására készített tároló. A honlapunkon látható az iskolai tároló is, ami zárt és 50 kerékpár tárolására kiképzett. Mivel a diákok egy része nem pitvarosi lakos, ezért nem szükséges, hogy ennél nagyobb legyen a tároló kapacitása.
  http://www.pitvaros.hu/?module=news&action=show&nid=64136#MIDDLE

  Sajnos a képen valóban nem a leírásnak megfelelő dolgok látszódnak, csak egy része.”
 • 6. dmonlájn 2013. január 24. 15:17
  „"több mint száz diák és húsz felnőtt kerékpárjait itt fogják tárolni." a képet elnézve elég nehezen hiszem ezt el! A 15 támaszhoz, max. 30 bicikli fér el, azokat sem védi a magas tető a csapadéktól ...... ez a nesze semmi fogd meg jól kategória... de azért jó hogy legalább elkészült!”
 • 5. radotibor 2013. január 24. 15:16
  „Megköszöntem volna, ha az alaptalan vádaskodása helyett valóban egy jó ajánlattal állt volna elő a művelődési ház üzemeltetésére. Sajnos úgy látom erről ismételten le kell tennem. Azért remélem egyszer a szájkarate helyett valóban egy jó alternatívával fogja bizonyítani, hogy ön ezt jobban meg tudja oldani.”
 • 4. h65535 2013. január 24. 15:07
  „1. Tboy007 2013.01.24. 13:46
  Végre elkészül valami abba is bele kell kötni... jó magyar szokás!”
 • 3. Tboy007 2013. január 24. 14:31
  „Mindig ez a fellengzős-cinikus beszéd Tibor. Nem Önhöz méltó. De már megszokhattuk.”
 • 2. radotibor 2013. január 24. 14:12
  „1. Tboy007 2013.01.24. 13:46
  A tisztánlátást akkor rögtön javaslom önnek is.
  Az Erdei Ferenc Közösségi Színtér az önkormányzat tulajdonában lévő épület és intézmény. A településre jutó kulturális normatíva alapján működtetési megállapodásunk van rá, bár az az összeg nem elegendő az üzemeltetésre, ezért 2008-ban (tehát több mint 4 éve) a Provita Segítő Szolgálat felvállalta, hogy az addig éves szinten 15.000.000 Ft-ba kerülő intézményt hajlandó jelentősen alacsonyabb költségekkel is üzemeltetni. Ezt szerencsére már sokszor és sok helyen leírtuk és elmondtuk, tehát ha ön és vádaskodásokban bővelkedő barátai felfognák, akkor éves szinten több mint 8 MILLIÓ FORINTOT SPÓROLT MEG A PROVITA AZ ÖNKORMÁNYZATNAK. Ha önnek vagy barátainak van jobb és főleg olcsóbb megoldása az intézmény üzemeltetésére, akkor kérem osszák meg velünk is, mert kíváncsiak vagyunk rá.
  Mielőtt nagyon megörülne ajánlatomnak, felhívom a figyelmét, hogy a 2012-ben átadott pénzösszeg 1 főállású minimálbéres alkalmazott bérét sem fedezi, pedig a nyitva tartási idő minimum 2 főnél több alkalmazottat követel meg. Ezen kívül az intézmény felújítására költött összeggel is el kellene számolnia az új üzemeltetőnek, hiszen azt nem az önkormányzat fizette.
  A kulturális rendezvényekre költött összegről már ne is beszéljek, hogy azt mind a PROVITA Segítő Szolgálat finanszírozta és nem a település, vagy annak lakossága.
  Tehát gratulálok önnek a teljes homályhoz, ami ezt a témát érinti.
  A napelemes rendszer által megtermelt áram és maga a rendszer is az önkormányzatot illeti meg, így miért kellene másnak fizetni az önerőt? Az Oroscom az általa használt elfogyasztott villamosáram mennyisége után fog fizetni, ahogyan az a képviselő-testület által is meg lett szabva.

  Javaslom önnek és barátainak, hogy ne szájkaratézzon, hanem tegyen a hibák ellen, ha már annyira tájékozottnak érzi magát.”
 • 1. Tboy007 2013. január 24. 13:46
  „Csodák csodájára elkészült és Radó Tibor legalább bevallotta magának is, hogy hibázott az ügyben. Csak úgy mint másban is és ezt tudják a településen. (Megjegyezném, nem csak ő hibázott!) De mindent félretéve a település emberei hiszékenyek (18-40 korosztály). Az utolsó közmeghallgatást kábeltelevízión keresztül figyelők is láthatták a mélyen tisztelt polgármester úr viselkedését. Engem felháborított. De ez másik Bakos András által megírt cikkhez tartozik. :) Nagyon szívén viseli a község dolgait Mr. Bakos.
  Egy olyan kérdésem lenne a polgármester Úrhoz, hogy a 7 milliós önrészt ki vállalja fel? Provita vagy az Oros-Com?
  Ezen kérdést csak azért tettem fel Önnek, mert a művelődési házat a Provita tartja fenn, ha minden igaz. Az Oros-Com pedig fizet esetleg bérlési összeget, mert ott van a fejállomás?
  Ezek csak apróságok. De jó az, ha tudja a falu embere ezeket a dolgokat is. Csak a tisztánlátás végett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotó a temetőből – villámlás közben

Naszradi András „Fényeim" című fotókiállításával emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról a Hagymaházban. Tovább olvasom