Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Rabszolgasorban tartotta munkásait?

Csanádpalota - Az egyik munkás szerint rettenetes körülmények között, rabszolgaként dolgoztat embereket a tanyáján egy csanádpalotai gazdálkodó – feljelentése nyomán a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a férfit kényszermunka gyanúja miatt őrizetbe vette. Lánya azt mondja, bosszúból, igaztalan vádakkal rágalmazták meg az édesapját.
– Velem jól bánnak, engem senki sem bántott. Nagylakról jöttem, valamikor a kendergyárban melóztam. Két éve vagyok itt, dolgozom a ház körül és a tanyán. Télen fűtenek rám, rendesen kapok enni, még pénzt is kapok, csokit meg nápolyit is szoktam venni – mondta lapunknak a szerdán őrizetbe vett palotai gazdálkodó egyik embere, Mihaleczki Pál. Pénteken épp a ház teraszán találtunk – sajtos tésztát ebédelt.

A gazdát az egyik munkása jelentette fel. Mint a rendőrségi közlemény fogalmaz, a gyanú szerint a csanádpalotai vállalkozó tisztességes jövedelmet és megfelelő szállást ígérve csalt tanyájára megélhetési gondokkal küzdő embereket.

Embertelen körülmények között tartotta kényszermunkásait. Rendőrségi fotó / 2013.07.12 (galéria)

Ígéretét nem tartotta meg, a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkásokat megállás nélkül dolgoztatta – ellenszolgáltatás gyanánt csak rossz minőségű, romlott ételt, penészes kenyeret és emberhez nem méltó szálláskörülményeket kaptak. A gyanúsított rabszolgának nevezte alkalmazottait, veréssel és megöléssel fenyegette őket, ha nem azt tették, amit mondott nekik. Volt olyan, aki megszökött, őt erőszakkal vitte vissza a tanyára.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Apámat, aki egy idős, szívbeteg ember, igaztalanul, talán sértettségből vagy bosszúból vádolták meg – mondta a gazda lánya, Kovács Rita a tanya bejáratánál. Nem engedett be bennünket, azt mondta, épp a tisztiorvosi szolgálat tart ott ellenőrzést. A bejárat előtt rendőrautó állt. A gyanúsított lánya hangsúlyozta: édesapjának hét alkalmazottja van, mindannyian be vannak jelentve – aki a rendőrséghez fordult, az is, tavaly november óta. Ahogy a többiek, úgy ő is jöhetett-mehetett, nincs bezárva senki – az interjú közben is elment mellettünk egyikük, egy traktort vezetve. Az ebédet hozatják nekik, de van lehetőség főzni is. Azt pedig hónapról hónapra, évről évre aláírt bérpapírok igazolják, hogy fizetést kaptak. A hét alkalmazott közül egyébként a feljelentőt leszámítva mindenki visszatért hozzájuk, most is ott dolgoznak.

A helyi emberekkel beszélve úgy tűnt, mindenki a megvádolt család pártján áll. Egy asszony a főtéren azt mondta, megdöbbent, hogy elvitték a férfit a rendőrök, mert dolgos, tisztességes ember, ahogy a három gyereke is. Ő úgy tudja, akik ott dolgoznak, főként a jószágok gondozásával foglalkoznak, és most jobb körülmények között élnek, mint ahonnan érkeztek. Egy idősebb férfi, aki szerint a gazda „a maga módján jó ember", hozzátette: a munkások többségükben züllöttek voltak, és érthető, hogy keményen kell fogni őket, fegyelemre van szükségük.

A tanya kívülről nem tűnt kevésbé rendezettnek, mint bármelyik másik – magas kerítése sincs.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. jimmbó 2013. július 15. 10:39
  „Egy biztos, attól hogy valakit sokan ismernek lakóhelyén, és mert olyan emberek mondanak róla véleményt akik összefutnak vele itt ott a faluban, még nem biztos hogy tisztességes ember!! Én nem adok igazat senkinek, de egy biztos, az az ember nem azért fordult a rendőrséghez, mert azt mondták neki ha nem tetszenek a körülmények nyugodtan el lehet menni. A végszó meg legyen az, hogy aki nem akar ilyen problémát az vegyen fel rendes munkásokat dolgozni (csanádpalotán is van 4-5 munkanélküli biztosan) , ne pedig hajléktalan, családnélküli alkoholistákat, szedjen össze az utcán !!!”
 • 37. Lokálpatrióta74 2013. július 15. 08:45
  „És ilyenkor mi van az ártatlanág vélelmével? Egy alkesz melós feljelent, akkor neki első körben elhisznek minden rágalmat, és a "vádlott" meg a rácsok mögül bizonygathatja igazát? Ez a baj a magyar joggal, a rendőrök előbb elvisznek, és ha van elég pénzed ügyvédre, akkor majd hónapok, évek múltán, mire az ügyed a bíróság elé kerül, pár milkóért bebizonyíthatod, hogy ártatlan vagy csak az egyik melósodnak meglódult a fantáziája, mert nem adtál elég pénzt neki piára. Röhej!”
 • 36. 3evesferfi 2013. július 14. 13:23
  „35. kispont 2013.07.14. 12:46 Ha te mondod én elhiszem! :) :)”
 • 35. kispont 2013. július 14. 12:46
  „3evesferfi 2013.07.14. 11:57
  hogy a fenébe csalt volna csapdába én onnan olyan messze lakok mint makó jeruzsálemtől és senkit nem ismerek arra”
 • 34. 3evesferfi 2013. július 14. 11:57
  „28. ivancsomkin 2013.07.14. 09:07 29. kispont 2013.07.14. 10:21Ezen nevetek még most is. Francois csak kérdezte, ti meg megválaszoltátok! :) Csapdába csalt titeket, már csak az utca nevet meg a személyes nevet nem tettétek ki! :) Gondolom a gazdarészéről lesz még folytatás......”
 • 33. Emberségetavilágnak 2013. július 14. 11:55
  „,,...dolgoznak.van kaja pia szállás...átlag magyar ember ennek is örülhet.akkor mi a baj?mikor kimentek a rendőrök épp sajtos tésztát ebédelt.akkor csak nem éheznek..."
  ,,...6ból 1 jelenti fel másik 5 majdhogynem dicséri.remélem az az 1 megkapja azt ami jér neki...majd szépen az utcára kerül ezután és éhezni fog..,,"
  Átlag magyar ember ennek is örülhet??? Anyám, borogass!
  Milyen nációból vetett ide a sors és mit vétett ellened a magyar?
  A sajtos tésztát kifejezetten a napi 16 órás kemény mezőgazdasági fizikai munka energiaszükségletének fedezetére ajánlják a táplálkozástudományi szakértők, bizony!
  "remélem az az 1 megkapja azt ami jér neki...majd szépen az utcára kerül ezután és éhezni fog..."
  Ja, vagy úúúgy! Amikor a "szakma" összefog...
  Dodoni, ez a gazda megköveteli a kemény munkát, megkövetelhette volna a lakókörnyezet tisztán tartását.
  Ja de akkor valami emberibb környezetet kellett volna biztosítani. Télen meg csak a tehén segge mellé kell húzódni és fölösleges a fűtés?
  Lehet, az egyetlen bűn, amit életükben elkövettek az az, amit önmaguk ellen tettek, örülni kell annak, hogy dolgoznak és megilleti őket az emberi bánásmód.
  Margit, többször forszíroztad a témát, nem tiszta számomra, miről beszélsz: a csicskáztatók ´albérleteztetéséről´, vagy arról, hogy tanyán élők saját maguk lakják így, óllá amortizálva a házaikat.
  Ha utóbbi a helyzet, akkor szólni kell a tanyagondnoknak, ha gyermek is veszélyeztetve van, akkor a területileg illetékes védőnőknek is.”
 • 32. 3evesferfi 2013. július 14. 11:42
  „28. ivancsomkin 2013.07.14. 09:07 29. kispont 2013.07.14. 10:21 Francois csak kérdezte, nem rágalmazott senkit! :) Én is hasonlót halottam a városban, nem egy két személytől....... többen kíváncsiak lennénk mi igaz belőle?! Nem zörög a haraszt ha a szél nem fú....... más hogy lehet infót ne adnak ki hivatalosan róla.... ha valóban megtörtént.... egyébként minek írjátok ki hogy szomszédok! :) :D Ekkora mellé lövést! :) :D”
 • 31. queenmargareth1 2013. július 14. 10:57
  „ha igaz ez a hír, ha nem, érdekes módon senki nincs kiakadva azon, hogy tényleg élnek így emberek Magyarországon.Ez a szomorú.Panelprolizni tudnak, de kimenni, szétnézni tanyavilágokba az már herótos.”
 • 30. Emberségetavilágnak 2013. július 14. 10:47
  „Nagyon mocskos az a kád, szükségtelen a fürdetés, mert csak koszosabbak lesznek tőle a mosakodók.
  A gazdának TUDNIA KELLETT!!! arról, milyenek a körülmények az óljában, hiszen a "jó gazdának még a tekintete is hizlalja a jószágot"
  Ja, hogy hajléktalan alkoholistákról van szó? Ugyan, minek annak a pénz, úgyis csak trágyaborra költi ugye???
  Halmozottan kiszolgáltatott emberek.
  Mind rabja az italnak, széthullott életek, lepusztult értékrend és önbecsülés.
  Tehetnek róla? Nagy valószínűséggel kizárólag maguk tehetnek róla.
  Amelyik traktort vezet, az nem ihat, (nappal biztos, hogy nem), de a világon semmi esélye nincs a "kitörésre" megtakarítás nélkül. Egyiknek sem. Amíg bírják a munkát, addig van fedél a fejük fölött.
  Emberi roncsok kihasználása.
  Meg kellene hatódni attól, ahogy igyekszik a gazda a szerencsétleneket ´visszavezetni a társadalomba?´
  ´Nagyjóuram´ mit szólna, ha váratlanul Szalma Nelli belátogatna hozzá?”
 • 29. kispont 2013. július 14. 10:21
  „Francois
  Ha nem tudnád már legálisan lehet 1-es és 2-es kategóriás tűzi játékot venni tartani és használni 2011 szeptemberétől év közben bármikor a jogszabályoknak megfelelően.
  Akkor mi itt a hír”
 • 28. ivancsomkin 2013. július 14. 09:07
  „Francois!!
  Az általad vizionált dolgok nem léteznek. A két ember csupán csak szomszéd. Hagyjuk már ezt a rágalmazásdit!!”
 • 27. dodoni 2013. július 14. 08:49
  „Ismétlem. Mindenkinek, aki könnyeket hullat az ilyen "szerencsétlen sorsú" emberek mellett és lekulákozza, leburzsulyozza a gazdát, fogadjon be magához, vagy valamilyen használaton kívüli ingatlanjába belőlük. Aztán majd lesz alapja véleményt mondani.”
 • 26. kreativnév 2013. július 14. 02:03
  „:DDDD gondolom egyesek akik itt lázadnak építtettek volna 5 csillagos szállodát az alkoholista munkásaiknak...ugyanmár.dolgoznak.van kaja pia szállás...átlag magyar ember ennek is örülhet.akkor mi a baj?mikor kimentek a rendőrök épp sajtos tésztát ebédelt.akkor csak nem éheznek.mikor az újságíró kiment akkor épp traktoron ment el az egyik.akkor csak nem voltak láncraverve...6ból 1 jelenti fel másik 5 majdhogynem dicséri.remélem az az 1 megkapja azt ami jér neki...majd szépen az utcára kerül ezután és éhezni fog....na jó ilyet nem kívánhatok senkinek de biztos vagyok benne csak valami vita vagy irigység áll a háttérben...szegény embert meg szivatják most...”
 • 25. info 2013. július 13. 23:49
  „16. kicsajj_88 2013.07.13. 16:40 nézzél már szét azokon a képeken! Ha annyira jó, miért nem nála dolgozol akit elvittek a rendőrök? Miért nem ott laksz, hogy meg tudd mit írsz!?
  Elsősorban látszik az, hogy a gazdában még a jóindulatot sem lehet vélni mert akkor az albérletnek nevezett ólat kitakarítaná! Sok helyen még a disznóól is különb!!!Ja, albérlet? mennyit adózott a gazda az albérlete után? Adott róla számlát?, erre is válaszoljatok, akik annyira véditek őket!!
  23. tótkomlósi 2013.07.13. 20:07 -talán inkább nézz magadba mielőtt leírsz valamit!”
 • 24. Francois 2013. július 13. 21:01
  „Engem még mindég az érdekelne, hogy össze veszett a vállalkozó a pénzen, másikkal majd feldobták egymást! :) És a másiknál meg cigit és pirotecccccknikai cuccokat találtak, mi igaz ebből! :) Valaki írja már mög! :)”
 • 23. tótkomlósi 2013. július 13. 20:07
  „A másik, a közmunka és a startmunka sem külömb ettől, csak ott naponta hazamehetnek, és lehet, hogy kevesebb pénzt is kapnak?
  Csak az azt kitalálót nem nevezik (még nyíltan) rabszolgatartónak.”
 • 22. balihoho 2013. július 13. 19:59
  „Sok sok szerencsétlen szegény ember, megfelelő jogvédettség hiányában, az állammal szemben is kiszolgáltatott, és lassan ellátás nélküli jogfosztottá válik, vagy már azzá vált.”
 • 21. tótkomlósi 2013. július 13. 19:00
  „Én voltam ezen a tanyán javítani párszor és valóban a körülmények olyanok, mint amit leírtak.
  Viszont az emberek is olyanok, mint a körülmények.
  De dolgoznak és elvannak.
  És valóban egyik másik itt jobb körülmények közt van, mint otthon.
  Terrornak soha nyomát nem láttam.
  Az, hogy a riskával szomszédok a melósok, egy dolog.”
 • 20. achilleus 2013. július 13. 17:59
  „12. Láthatatlan 2013.07.13. 15:28
  Előbb el kellett volna olvasnom a hozzászólásokat. Mindig tanul az ember. Gondolom, ezzel az úgynevezett csicskáztatást akarják büntethetővé tenni. Csakhogy a csicskák általában nincsenek bejelentve a hatóságoknál, márpedig ebben az esetben elég egyértelműnek tűnik, hogy a gazda bejelentette őket.”
 • 19. achilleus 2013. július 13. 17:53
  „"a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a férfit kényszermunka gyanúja miatt őrizetbe vette. "
  - akkor ideje lenne hazaengedni. Miután láttam is nyilatkozni a gyanúsított lányát, számomra igencsak meggyőzőnek és őszintének tűnt. A munkások lakhelye olyan amilyen, talán maguk az érintettek is tehetnének valamit azért, hogy ne így nézzen ki. Például kivihetnék a szemetet, kimoshatnának ezt-azt. A tanya teljesen normális, se betonfalak, se kamerák, se őrtornyok, se szögesdrótok. Páva is van. A munkásokat bejelentették, ez erősen csökkenti a "kényszermunkásként" való alkalmazásának esélyét. Van egyáltalán olyan tényállás, hogy "kényszermunka"? Tudtommal ilyesmire csak bíróság ítélhet meg büntetésként bizonyos államok jogrendjében, de hogy ezt valaki elkövethesse, azt kötve hiszem.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz, víz, túlélés - összeültek a térségi polgármesterek

A finanszírozási gondokról és az önkormányzatok megváltozott feladatrendszeréről tanácskoztak a térségi polgármesterek Csanádalbertin. Mágori Józsefnét nem érkezett meg. Tovább olvasom