Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Rádiót hallgat legeltetés közben a celeb juhász

Csanádpalota - Szerepelt dokumentumfilmben, színjátszókörbe jár, és a TV 2 is forgatott már nála – a csanádpalotai Szikszai István új generációs, sokoldalú juhász, aki rádiót hallgat legeltetés közben, és éjszakánként kamerával őrzi a nyáját.
Apróhirdetésben kerestek juhászt Hódmezővásárhelyre lapunk hasábjain. Felhívtuk, és egy férfihang elárulta: sokan jelentkeztek a munkára, ám ő és a kiválasztottja sem beszélne szívesen a teendőkről.

– Maguknak való emberek ezek, kivonulnak a társadalomból – jellemezte az ismeretlen férfi a juhászokat. Ha hiszünk neki, akkor a csanádpalotai Szikszai István a kivétel, aki erősíti a szabályt.

Az 51 éves férfi többgenerációs juhászcsaládból származik. Ükapja, dédapja is ezzel foglalkozott. István kilencéves volt, amikor megkapta legelső birkáját, azóta egyfajta génbankot alakított ki. Különleges fajtát, cigáját tart, amelyből kevesebb mint kétezer példány él az országban, közülük 250 az ő tanyáján.

Szikszai István tudja, hány óra van. Gondolkodásban, technikában is lépést tart a 21. századdal. Fotó: Veréb Simon
Szikszai István tudja, hány óra van. Gondolkodásban, technikában is lépést tart a 21. századdal.
Fotó: Veréb Simon

– Gyerekkoromban mehettem volna a Balatonra a rokonokhoz is, de nekem nem az volt a kirándulás, hanem amikor a nagybátyámnál lehettem Nagylakon a juhokkal – hallottuk Istvántól, aki naponta nyolc-tíz órát tölt a nyájjal. Míg nagyapja vándorjuhászként egészen Győrig elgyalogolt a juhokkal, Big Bill, István szamara csak Csanádpalota határáig vezeti ki a 250 fős birkasereget.

Hogy legeltetés közben se unatkozzon – azonkívül, hogy nyáját és a természetet figyeli –, a csanádpalotai juhász általában a Kossuth rádiót hallgatja. Korábban könyvet is vitt magával, még holdvilágnál is képes volt azt bújni, ám mostanra csak szemüveggel látná a sorokat. Ebből azonban olyan sokat eltört munka közben, hogy egyszerűbbnek találta, ha csak otthon olvasgat.

Szikszai István új generációs, sokoldalú juhász, aki rádiót hallgat legeltetés közben, és éjszakánként kamerával őrzi a nyáját. Fotó: VEréb Simon
Szikszai István új generációs, sokoldalú juhász, aki rádiót hallgat legeltetés közben,
és éjszakánként kamerával őrzi a nyáját. Fotó: Veréb Simon

Bár szabadideje lenne szerepe megtanulására – a sokoldalú juhász ugyanis a csanádpalotai Kelemen László Színtársulat tagja –, rendre csak a fellépések előtt biflázza be a sorokat.

Kamera a disznóól felett

Szikszai István díjnyertes juhai messze földön híresek. A kuriózumnak számító cigáják közül előfordult, hogy elloptak néhányat, ezért a csanádpalotai juhász kamerát szereltetett tanyájára, a disznóól fölé. Ám a tolvajok nemcsak a juhokat pécézték ki maguknak: az egyik disznót is ellopták, de az másnap megdrótozva visszaszökött.

– Pár évvel ezelőtt a falubeli bolondlakodalomban rosszul lett a vőlegény. Megkértek: ugorjak be helyette, nincs sok szöveg, majd kitalálok valamit. Olyan jól sikerült a dolog, hogy a színjátszókör rendezője elhívott a következő megbeszélésre, ahol rögtön a kezembe is nyomták a szerepemet – emlékezett vissza István, aki jelenleg Radóc kegyelmes urat alakítja Rejtő Jenő Egy görbe éjszaka című humoros történetében. Nem ódzkodik a szerepléstől: a Duna televízió dokumentumfilmjében például a juhászmesterségről beszélt. De a TV 2 is forgatott már nála, méghozzá a Celebműszak című műsor egyik részét, amelyben Csonka Andrást tanította meg birkát fejni.

Amikor István a színtársulattal szerepel, családtagjai helyettesítik a tanyán. Három lánya és három unokája rendkívül büszke a nagypapára, aki abban bízik, hogy amikor eljön az ideje, a most 15 éves fia veszi át tőle a vállalkozást.

Naplementéből jósol időjárást

Bár a modern kori juhászkodás sok mindenben különbözik a régi korokétól, akad, amit most is ugyanúgy csinálnak. Szikszai István például a naplementéből és a hold udvarából meg tudja jósolni, másnap milyen idő lesz. – Ha vörös az ég alja, és alul van egy kék csík, esni fog, ha udvara van a holdnak, szintén. De esőt jelez az is, ha veszekszenek a juhok, ha viszont játszanak, napsütéses idő várható – magyarázta a csanádpalotai juhász.

Olvasóink írták

 • 14. 140 2010. március 05. 11:13
  „Pista jó fej! Egyszer láttam egy amatőr előadásban, hát tényleg jó volt benne. Amúgy nem tanyán él, a faluban van egy szép háza, de sokszor kint van az állatokkal.”
 • 13. ZúzÓ 2010. március 04. 21:41
  „Ebben az országban, még a .... is celeb lehet, ha adok rá parókát!”
 • 12. Black&Red 2010. március 04. 20:18
  „:) Én munka közben a Rádió88-t hallgatom mert a makói rádiók az tök szarok, a többi rádió szintúgy, nem érdekel a politika sem, egyáltalán: nem szeretem azt a sok hülye dumát, inkább hallgatok jó zenéket meg olvasok;):) híreket...

  saispas!! Nagyon igazad van, de ezt egy panelban a négy fal közt ülő ember nem tudja értékelni, sajnos...”
 • 11. efje 2010. március 04. 18:21
  „Falun jó.
  Mariska néni verse:

  Falun jó, de legjobb a tanyán,
  Mer budos van és var rám a babám.
  Vár rám a babám mer tudja hogy gyuvok,
  Tudja hogy gyuvok mer ugat a kutya.”
 • 10. saispas 2010. március 04. 18:08
  „<moderálva>

  Azonkívül: mi az az irgalmatlan probléma azzal, hogy Szeged közelében egy tanyán él egy ember, aki már a családja sokadik generációjaként azzal foglalkozik, amit szeret, és ráadásul ért is hozzá?
  Én spéci örülök, hogy a DM ma erről is tudósított és nem tudom, hogy miért kell "döbbenetként" kommentálni azt, hogy 2010-ben is élnek emberek, akik ezt a természetközeli és mára már erősen marginális foglalkozást űzik és szeretik is?”
 • 9. sunyifigyelő 2010. március 04. 17:35
  „Két kos izgatottan nézi, hogyan nyírják a birkákat. Az egyikük megszólal:
  - Most figyelj haver! Olyan sztriptíz lesz itt mindjárt amilyet még nem láttál!”
 • 8. flexfarka 2010. március 04. 17:07
  „Én is megmondom egy hétre előre az időt, még nagyapámtól tanultam, reggelente ki állt a gangra pisilni, és mikor végzett beszólt mamának, na Julcsa a héten vagy lesz eső vagy nem!”
 • 7. flexsnake 2010. március 04. 16:36
  „celebjuhász :D Ja én is laptopon megtervezem a csorda útvonalát és gpsel irányítom őket :D Ez a mondern kori állattartás :D Aztán megnézem hogy jött-e mail a rendelt trágyáról hogy mikor szállítják :D”
 • 6. farenheit007 2010. március 04. 16:34
  „Döbbenet!”
 • 5. sziszka1 2010. március 04. 16:17
  „hát az hogy "szeleb", az meg mi a szösz? :) na de dmonlájn, le "celeb"ezeni egy tisztességes embert sértő dolog!”
 • 4. rozator 2010. március 04. 16:13
  „meg tudja jósolni, másnap milyen idő lesz." Én is! Ha két napig nem megyek haza, nagy balhé várható!”
 • 3. sunyifigyelő 2010. március 04. 14:43
  „Csonka András egyébként a kos megfejéséhez jobban ért!:):):):)Csonka András egyébként a kos megfejéséhez jobban ért!:):):):)”
 • 2. 140 2010. március 04. 12:45
  „Mi?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. március 04. 11:31
  „Döbbenet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezik az összekötő utat

Idén elkészítik az engedélyes és a kiviteli terveket a Csanádpalotát a romániai Nagylakkal összekötő 8 kilométeres útra, jövőre pedig megindulhat a valaha nagy forgalmú út újjáépítése. Tovább olvasom