Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ragaszkodik az állam a pártházhoz

Makó - Vagy használni akarja, vagy eladná az állam a makói, Juhász Gyula téri pártházát: ennyi derült ki a levélből, amelyet Székács Péter helyettes államtitkár írt Makónak. Az épületet a város szerette volna megkapni, de míg 44 másik település, szervezet igényét teljesítette a kormány, Makóét nem.
A történet érdekessége, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hívta fel 2011 januárjában Makó önkormányzatának figyelmét arra, hogy itt a lehetőség: ha 60 napon belül úgy nyilatkozik, szüksége van a Juhász Gyula tér 39. szám alatti állami tulajdonú ingatlanra, ingyen megkaphatja.
A 218 négyzetméteres alapterületű épületet a 70-es években húzták fel, hosszú ideig pártháznak használták. Most az egyik irodáját a Makóért és Magunkért Humán Ellátó Alapítvány bérli, de nagy része üresen áll. A makói testület tavaly február 15-én döntötte el, hogy él a lehetőséggel, bejelenti igényét a házra, ide költözne a városi televízió. A megadott határidőig Makó elküldte az igényét, és várta a kormány döntését. Közben kiderült, hogy az elbírálást nem kötik határidőhöz, annyit azonban lehetett tudni, hogy az MNV Zrt. a makói kérelmet támogatta, és értékbecslést készíttetett az ingatlanról, amely egy 45 „vagyonelemből" álló csomag része, ennek sorsát együtt intézik.

Pártház volt, most egy irodát használnak benne. Tévéstúdiónak szánta a város. Fotó: Szabó Imre
Pártház volt, most egy irodát használnak benne. Tévéstúdiónak szánta a város. Fotó: Szabó Imre


A Magyar Közlöny tavaly karácsony előtt közölte, mely ingatlanokat adta a kormány önkormányzatok, szervezetek tulajdonába, s míg 44 kérelemről szó volt, a makói ház nem szerepelt a közleményben. Ebből a városházán arra következtettek – helyesen –, hogy a kérelmet elutasították. Az önkormányzat idén februárban érdeklődött, hagyományos levélben, e-mailben és faxon – hiába. Április 25-én ismét levelet írt Bánfi Margit jegyző Székács Péter vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkárnak, s ő május 10-én úgy reagált, hogy ez az ingyenes vagyonátadás lehetőség a városnak, de nem kötelező az államnak, és tény, hogy a makói kérelmet elutasította a kormány.

Leveléből nem derült ki, hogy pontosan miért: „A Kormány döntésének előkészítése során egyéb szempontok is figyelembe vételre kerültek. Így többek között a Vhr. azon rendelkezése, mely szerint nem adható ingyenesen tulajdonba az olyan vagyonelem, amely valamely állami feladat ellátásához, vagy – értékesítése esetén – a feladat finanszírozási forrásának biztosításához, illetve a költségvetési bevételi előirányzatok teljesítéséhez szükséges." Vagyis az állam vagy használni akarja, vagy el fogja adni a volt pártházat.

A képviselő-testület tudomásul vette a nemet a legutóbbi ülésen. Buzás Péter polgármester (MSZP) azt mondta, feltételezi, hogy Mágori Józsefné országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) szaván múlott, hogy ez a ház nem lett Makóé. A képviselő lapunknak azt mondta, semmi köze a kormány döntéséhez, nem tudott róla, és arról sincs információja, mire szeretné használni az állam azt a házat. Most viszont már kíváncsi rá, és utánanéz.

Olvasóink írták

 • 8. Egyolvasó 2012. június 14. 05:05
  „Zsivány világban élünk.”
 • 7. aplikation 2012. június 12. 12:38
  „Még mindig legrosszabb gazda az állam, látta ezt az épületet már egyetlen döntéshozó ? milyen állapotban van
  kérem szépen a hátsó kerítését sajnos elhordták a vasanyagot gondolom pénzé tették...
  Meg kell nézni az elején a tető léc elrohadt hullanak a cserepek.Megtette hatását az elmúlt 20 év amióta senki egy meszelőhárítást nem tett az épületért .Most is csak a huzavona megy rajta szégyen !!!! az egész ami itt folyik az egymásra mutogatás”
 • 6. makovaros 2012. június 12. 11:59
  „Csak akkor az állam Újítsa fel az épületet csinálja meg a kerítést fesse is le. Mert jelenleg ott pusztul szegény épület. Nem értem miért nem lehet odaadni a városnak.”
 • 5. Qllancs 2012. június 12. 11:54
  „Köszönjük andrea !
  Miről tudna szegény --ha csak aludni jár oda --havi milliókért !!!
  gőze sincs semmiről ! Szégyen Makóra !!
  A fütyisz dönt a régi pártházakról ! Ha fütyisz célra kérték volna --biztos oda adják --ingyen. De mszp város --mit akar ????
  mágoriné --még NEM sok jóóót tett a városért, az emberekért , pedig már eltelt 2 év !!”
 • 4. csmano 2012. június 12. 09:41
  „Bezzeg, ha a narancsos polgármesterünk lenne akkor megkaptuk volna, de hát ilyen ez a mai "anti"demokrácia.
  Aki nem mi vagyunk, azt el kell taposni!”
 • 3. Utazo 2012. június 12. 09:18
  „A kepviselononek soha, semmirol nincs fogalma! :)
  Nem tunt meg fel senkinek?”
 • 2. szatyi 2012. június 12. 09:03
  „...Meg így:

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/lakasa-van-megis-tamogatast-ker-a-kepviselono-2091185”
 • 1. dmonlájn 2012. június 12. 08:51
  „Hát Andrea így szolgálja a Makóiak érdekét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói Muzsika: táncjáték, musical, filmzene

A Tenkes kapitánya, a Van, aki forrón szereti és a Star Wars melódiáit hallhatják idén azok, akik jegyet váltanak a Makói Muzsika előadásaira. Tovább olvasom