Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Rakják a tavaszi fokhagymát

Jól indul az idei tavasz a makói hagymásoknak: az idő kellemes, a csapadék elegendő. Ha a folytatás is ilyen lesz, ez az év is jól sikerülhet, jó termést és elfogadható árakat hozhat, mert a magyar zöldség iránt van kereslet a nyugati piacokon.
Ezekben a napokban fejezi be Makó-Rákos határában lévő földjein a tavaszi fokhagyma földbe rakását a talán leginkább elismert, Aranyhagyma-díjjal is kitüntetett makói gazdálkodó, Fekete János. A talaj előkészítésére már ősszel gondot fordított, így az enyhe időt kihasználva csapata már hetek óta dolgozhat. Bár az őszi fokhagymát géppel is lehet rakni, a tavaszit csak kézzel érdemes, mert az apró szemeknek nem lesz idejük a kihajtásig esetleg megfordulni a földben – ez tehát nagyon fáradságos, térdepelve végzett munka.Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Fekete János azt mondja, az időjárás és a csapadék eddig elkényeztette a gazdálkodókat, csak az eső miatt volt egy-két nap kényszerpihenő. Ha a folytatás is hasonló lesz, reménykedhetnek abban, ahogyan tavaly, most is elfogadhatók lesznek a termésátlagok, a minőség és az árak. A tavalyi tavaszi fokhagymából még van betárolva, májusban adják majd el az utolsó szállítmányt; a nagybani piacon a fejek nagyságától és küllemétől függően most 500–800 forintot adnak egy kilóért. A földeken később sem lesz idő pihenni: a tavaszi fokhagyma elrakását követően az igazán makóiként ismert vörösdughagymát hozzák ki a szárítóból, majd rakják a földbe.

A piac igényli

Bár az időjárás alakulását nem lehet megjósolni, és Pásztor Vilmos, a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke nem is figyeli a hosszú távú előrejelzéseket, szerinte van ok a bizakodásra. Tavalyelőtt 700 hektáron termeltek fokhagymát Makó környékén, tavaly már ennek a másfélszeresén – az idei adatok még nincsenek meg. A termesztési kedv növekedését magyarázó fontos tényezők egyike, hogy külföldön komoly a kereslet a magyar zöldségfélék iránt. A hagymafélék közül ez elsősorban a fokhagymára igaz, amely iránt jelen pillanatban is nagy az igény, és ez minden bizonnyal hosszú távon is megmarad.

Olvasóink írták

 • 6. balihoho 2013. március 12. 16:13
  „Jön a hétvégére a minusz tíz fok! Mindent kipusztít, és megy majd a fagykár miatti sírás, rívás!”
 • 5. Francois 2013. március 12. 15:21
  „4. történész ! Változnak az idők! Mög lehet nem 700ft/órában rakják, amennyi most az átlag bér. Az újságíró helyében tényleg én se tettem volna fel ezt a képet, meg jobban körüljárnám a témát makói létemre! Sok nyugdíjas termelőről beszélhetünk, meg rengeteg nepperről. Egy jó napszámos átlagban 1 láncot rak el egy nap. Mondjuk ez is rég volt már. Azért azt sose értettem hogy makón minden nagyobb termelőt telephelyre köteleztek, Fekete Janiék is azzal rendelkeznek, Gerizdes szívében meg vagy 20-éve a gyökér hagyma koszt mocskot nagy tételben engedik ahová pont jut, ez hogy is van?! Kérdezném ezt Marosvári Úrtól hisz "Ő" a képviselőnk. Vagy is elviekben így tudjuk. Esetleg ha felhív meg is mutatom neki.”
 • 4. történész 2013. március 12. 12:21
  „Hú az anyját..vödörből rakni a hagymát nem semmi ..na ez sem rakott még sokat...mindig kötőből raktuk kiutalás után .Négy sor volt egy elő...ilyen képet feltenni..”
 • 3. toth.andras.akos 2013. március 12. 10:22
  „2. csonakos 2013.03.12. 08:51 Köszönöm, kincset érő információ ez!”
 • 2. csonakos 2013. március 12. 08:51
  „1. toth.andras.akos 2013.03.12. 08:33
  A Mars téri csarnokban a szentesi baromfibolt magasságában balra majdnem a legvégén árul egy makói ember szombatonként! Nála mindig van jó fokhagyma! Megmondod mire kell és olyat ad! A vetőmagja nálam az őszi kiválóan kelt és a most vásárolt tavaszi is kiváló!”
 • 1. toth.andras.akos 2013. március 12. 08:33
  „Hol lehet ebből vásárolni? Mert amivel tavaly néha kiszúrták a szemem (még a piacon is!), hát abban nem volt köszönet... Megfizetném, csak legyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNKSE: döntetlennel zárult a makói gólpárbaj

Az NB II-es női kézilabda Dél-keleti csoportjának 13. fordulójában a Szeghalom csapatával mérték össze erejüket a makói kézilabdás lányok. Tovább olvasom