Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Ranschburg Jenő az apák háttérbe szorulásáról

Az utóbbi időben nincs különbség a vidéki és a városi gyerekek között, legalábbis, ami a személyiségtorzulásokat illeti – nyilatkozta lapunknak Makón Ranschburg Jenő (képünkön). A pszichológus a devianciával kapcsolatos elméletét elsők között a makói pedagógusokkal osztotta meg. A baj fő oka az, hogy hiányzik az apa sok családból, vagy ha jelen is van, kisebb a szerepe a nevelésben. Ez pedig beláthatatlan következményekhez vezet.
A héten Makón megrendezett hatodik pedagógiai konferencia egyik előadója volt Ranschburg Jenő pszichológus professzor, a médiából is ismert gyermeklélek-kutató, aki egy megdöbbentően újszerű, és mégis ősi alapokon nyugvó összefüggést tárt fel. Jelenleg készülő, Meghitt erőszak című könyvében ugyanis megoldást kínál a mai pedagógia egyik legnagyobb problémájára. A kisdiákok ugyanis valóban egyre fegyelmezetlenebbek, egyre több pszichés gonddal küzdenek.

– Megvizsgálva a nagyvárosi és a kisvárosi gyermekek viselkedésének változását az utóbbi egy évtizedben, megdöbbentő felfedezést tehetünk: egyrészt eltűnt a viselkedésbeli különbség a különböző nagyságú településeken élő gyermekek között, ugyanis mindenütt sokkal ingerlékenyebbek, agresszívebbek, feszültebbek, sőt tucatnyi más zavar tekintetében is problémásabbak ma a gyermekek, mint akár tíz évvel ezelőtt – mondta Ranschburg.

A problémát fokozza, hogy a tanárképzésben mindmáig nem készültek fel a változásra, az idén végzett pedagógusok sincsenek kiképezve a teljesen megváltozott „gyermekanyagra".
– Persze a diagnózis felállítását követően megoldást is kell adnia a szakembernek: mi a gyermekagresszió, hiperaktivitás és deviancia valódi oka, és hogyan lehet a problémát kezelni?

Tudom, hogy indoklásomért számos feminista támadásra számíthatok, de szembenézek a kihívással: a deviancia oka véleményem szerint az, hogy egyre inkább hiányzik az apa a családból. Egyrészt egyre divatosabb a „szingli" élet, és a válásokat követően is leggyakrabban az édesanyával maradnak a gyermekek, így sok kicsi életében ez az apanélküliség valós hiányt jelent. Ám tapasztalható: az egyre feszítettebb munkarendnek és a túlóráknak, mellékállásoknak köszönhetően a teljes családok nevelőmunkájában is marginális szerep jut az apáknak.

Miért rendkívül nagy gond ez? Az anyák az otthoni, ház körüli életre nevelik elsősorban a gyermekeket, de az atyák a „küszöbön túli" világra készítik fel az utódokat. Amennyiben ez elmarad, az óvodába, iskolába, de mindenképpen házon kívülre kerülő gyermek ismeretlen közegbe kerül, félelmet, frusztrációt él meg. Ez a problémák igazi gyökere – mutatott rá a professzor, aki még hozzátette: a gyermeket gyakran óvodás korától frusztrált nők veszik körül.

A megoldás pedig nem lehet más, mint a teljes családok szerepének hangsúlyozása minden lehetséges eszközzel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak csinosítják a ''nagykollégiumot''

A határidőnek megfelelően napokon belül befejeződik a makói középiskolásoknak otthont adó kollégium… Tovább olvasom