Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Református diákok makói szerenádja

Makó - Makón elevenen él a szerenádozás hagyománya. A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakközépiskola 12. A osztálya hétfő este egy fehér kisbusszal kerekedett fel.
Makón elevenen él a szerenádozás hagyománya, a végzős osztályok diákjai ezekben a napokban róják esti körútjukat a városban, hogy vidám énekszóval tiszteletüket tegyék az őket oktató pedagógusoknál. A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakközépiskola 12. A osztálya hétfő este egy fehér kisbusszal kerekedett fel.

Mosolygós arcok, féktelen jókedv, röpködő poénok – ez fogadott bennünket, amikor felszálltunk a városban jugyuként is emlegetett református középiskola hófehér kisbuszára. A lelkes kis csapat már túl volt a szerenádkörút egy részén: azokat a tanárokat, akik őket és a másik osztályt is tanították, együtt keresték fel. Az önálló körútra, amin a sofőrön kívül huszonöt diák vett részt, Aszódiné Pernye Szilvia osztályfőnök és a muzsikusként is ismert zenetanár, Rakonczás Pál kíséretében – utóbbi kétszeresen is kísérte a gyerekeket, hiszen a nyakában akusztikus gitár lógott – mentünk. A fiatal osztályfőnök elárulta: tanárként ez az első szerenádja, amihez egyébként előre egyeztetett útvonaltervet is készített, nehogy egyszerre érjenek oda valamelyik házhoz a másik osztállyal.

Énekszóval a busz előtt – szerenádozik a 12. A. Fotó: Szabó Imre
Énekszóval a busz előtt – szerenádozik a 12. A. Fotó: Szabó Imre

Az egyik állomás Petrik Orbán városi főügyész gerizdesi háza – büntetőjogot és büntetőeljárás-jogot tanított a rendvédelmi szak iránt érdeklődő középiskolásoknak. A busz leparkol a kertes ház előtt, a fiatalok egymást ugratva, nevetve gyülekeznek a kerítés előtt, majd megszólal Rakonczás tanár úr gitárja, és harsány énekszó töri meg az utca csendjét. Sokan papírból olvassák a szöveget, de vannak, akik fejből, felszabadultan énekelnek. Az órákon tanult tantárgyra emlékezve A börtön ablakában című közkeletű nóta szól, majd egy Kispál és a Borz-szám, mire végül kaput nyit a tanár úr, és kedvesen beinvitálja a társaságot.

A 12. A osztály slágerlistája
a szerenádra


Ákos: Ilyenek voltunk
Beatrice: Azok a boldog szép
napok
Kispál és a Borz: Ha az életben
Republic: Erdő közepében
A börtön ablakában

A lányokat és a fiúkat a teraszon megterített asztal várja, sütemény, chips, sós mogyoró és többféle üdítő, amit feleségével együtt jó szívvel kínál mindenkinek. Hamar vidám beszélgetés alakul ki, néhányan még a család kutyusát is dögönyözni kezdik az udvaron – közben az egyik lány átadja az osztály ajándékát, egy díszes tollat, megjegyezve, hogy ezzel csak négyeseket és ötösöket lehet írni majd a vizsgán… A tanár úr meghatódik, de nem csak az ajándéktól. – Tényleg az egyik legkedvesebb osztályom volt az elmúlt öt-hat évben – mondja mosolyogva.

Bő fél óra, és néhány újabb nóta eléneklése után kerekedik fel és indul tovább a csapat, hogy aztán nagyjából ugyanennyit töltsön mindenütt – a végeredmény: hajnali fél háromra ért haza mindenki. Hogy milyen élményekkel? Az amúgy szakácsnak készülő Nagy-György Imre Richárd, miközben osztálytársai egyfolytában ugratták, azt mondta, nem számított különösebben nagy bulira, ehhez képest ismét bebizonyosodott, hogy nagyon jó az osztályközösség, együtt pillanatok alatt vidámmá válik a hangulat. A rendőri pályát választott Fekete Mónika pedig azt mondta: megérte az elmúlt hetekben gyakorolni, és jó látni a kedves fogadtatást mindenütt. Jól sikerült, nagyszerű volt – ez pedig a tűzkeresztségen átesett fiatal osztályfőnök másnapi összegzése volt az idei szerenádról.

Olvasóink írták

  • 2. könnyűzenei:) 2008. április 30. 19:37
    „Biztos jó lehetett, mert a zenék elég megnyerőnek tűnnek.... Szeretem ezeket a számokat!!!”
  • 1. Habcsók 2008. április 30. 16:00
    „Nagyon jó volt a szerenád:DÉn is énekeltem:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorcirok lehet a jövő növénye Makón, de a hagyma is marad

Makó - Nem valószínű, hogy a Makó körüli földeken felhagynak a hagymatermesztéssel, ha megépül a város határában Hujber Ottó bioerőműve. Tovább olvasom