Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Régi és új megfér Makón

Makó - Nem feledkeztek meg a makói városházán arról a tavalyi ígéretről, hogy a Hagymatikum falán emléktáblával örökítsék meg a régi fürdőt. Később lesz, mint ahogy a kezdeményező Szekeres Mihály várta – az önkormányzat más, a fürdőhöz köthető műalkotásokkal egy csokorban valósítja meg.
A vártnál ugyan később, de lesz emléktáblája a régi fürdőnek a Hagymatikum bejáratánál – tudtuk meg a városházán. Azért érdeklődtünk utána, mert a lapunkban eszperantistaként bemutatott makói Szekeres Mihály jó egy éve kapott ígéretet arra, hogy lesz tábla. A város önkormányzatához még 2011 októberében, azaz a Hagymatikum megnyitása előtt fordult levélben a kéréssel. Mint megírtuk, Nagy Jenő építész szakmai javaslatát idézve azt indítványozta, a táblán a régi fürdő bejárati homlokzati része kerüljön fénykép alapján, homokfúvással, márványba vagy gránitba marva, azzal a szöveggel: Ezen a helyen állt 1962-től 2011-ig a makóiak szeretett első tisztasági, termál- és gyógyfürdője 50 méteres sportuszodával. Mindezt szerinte azért volna érdemes megtenni, mert úgy gondolja, sokan továbbra is nosztalgiával gondolnak az utolsó tégláig lebontott régi fürdőre. A témában internetes szavazást is indított; ezen közel 200-an nyilvánítottak véleményt, és 90 százalékuk támogatta az elképzelést.

A kérést a polgármester, Buzás Péter is méltánylandónak nevezte, amikor személyesen találkozott Szekeres Mihállyal – a tábla azonban még mindig nincs az épület falán. A városházán megtudtuk: az ígéretről nem feledkeztek meg, csak szeretnék azt a Hagymatikumban, illetve a környékére tervezett egyéb képzőművészeti alkotásokkal egy csokorban megvalósítani. Az épületre felkerül például az építőipari nívódíjat jelképező plakett is, amely tavasz előtt biztosan nem érkezik meg Makóra, de szó van egy Makovecz-emlékhelyről, s várhatóan szobrot kap Batka István reumatológus is, aki kutatásai nyomán fél évszázada érte el, hogy hivatalosan elismerjék a marosi iszap gyógyhatását. Szekeres Mihálynak egyébként így sincs ellenérzése a Hagymatikummal kapcsolatban. Igaz, tavaly csak kétszer volt a létesítményben, de annak, hogy nem többször, csupán egészségügyi oka van.

Olvasóink írták

 • 5. jagoda194 2013. május 15. 12:59
  „Sajnos sportuszoda nem volt,mivel 4 cm-el rövidebb volt a medence és nem hitelesítették.”
 • 4. makovaros 2013. január 17. 15:04
  „Régen a a régi fürdőnél a régi téren volt egy kis fa szobor szerűség, arról most tud valaki valamit, hogy az hol van esetleg az is kikerül?”
 • 3. Cillit_bang 2013. január 16. 09:49
  „Régi káder az új fürdővezető! Imádják a dolgozók! Tele van ötletekkel, tervekkel, és úgy tűnik megszünteti a káoszt, ami eddig a fürdőbe volt!!! Csak egy picit elhúzódik az új bérlet és jegyár meghírdetése!”
 • 2. pog 2013. január 16. 08:54
  „legalább lesz egy zarándok hely ahol emlékezhetünk a családiasabb barátibb adósság nélküli fürdőre...köszönjük város vezetés...”
 • 1. grafika88 2013. január 15. 16:02
  „Egy külön táblára meg írják fel :
  --naponta hány millió ft a veszteség!
  --és még hány milliárd ft van hátra a hitelből !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heni a Játszd újra, Sam!-ben is főszerepet kapott

Legutóbb az egyik hazai kereskedelmi csatorna dokumentum-valóság sorozatában láthattuk a csanádpalotai Kocsis Henriettát. Tovább olvasom