Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Rehabilitációs részleget avat a makói kórház

Makó - Csütörtök délelőtt hivatalosan is felavatják a makói kórház új, 50 ágyas rehabilitációs részlegét, és ezzel lezárul az intézmény szerkezetátalakítása.
A főigazgató, Baráth Lajos azt mondja: ha az új részleg megkapja a kiváló minősítést, amiben reménykednek, lesz esély a kórház rentábilis működtetésére.

Ötvenágyas, korszerű fizioterápiás kezelővel is felszerelt, négy orvos, három gyógytornász és tizenhárom szakdolgozó gondoskodik az itteni betegekről – ez a makói kórház amúgy már működő rehabilitációs részlege, amelyet ma délelőtt az intézményt fenntartó megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna avat fel és ad át a térségben élőket képviselő honatyának és polgármesternek, Buzás Péternek. A részleget részben a korábbi ciklusban befejezett új épület első emeletén, részben a vele összeköttetésben lévő, megürült egykori gyermekosztályi tömb első emeletén alakították ki 224 négyzetméteren, tizenkilenc milliós beruházással. Felszerelésére ugyancsak pályázati támogatásból több mint tizenegymillió forintot költöttek.

A rehabilitációs osztály már kész a betegek fogadására. Fotó: Karnok Csaba
A rehabilitációs osztály már kész a betegek fogadására.
Fotó: Karnok Csaba

A részleg átadása a kórház egyéves átalakulásának záróakkordja. Mint emlékezetes, az egészségügyi reform következtében a makói kórház korábbi 285 ágyát ugyan lényegében megtarthatta, ám szerkezete megváltozott: míg korábban a kapacitás zömét az aktív gyógyítás tette ki, mindössze 49 ágy volt a rehabilitáció és a krónikus ápolás számára fenntartva, most az utóbbi kategóriába már 147 ágy tartozik. Az új helyzethez alkalmazkodva az intézmény 15 százalékos létszámleépítést hajtott végre. Új ellátásként bevezette az elvesztett gyógyító szakmák egy jelentős részét pótló egynapos sebészeti ellátást, s kialakította a ma átadásra kerülő rehabilitációs részleget – mindehhez szükség volt a működtető megyei önkormányzat hatvanmilliós kamatmentes hitelére is.

Baráth Lajos főigazgató lapunknak elmondta: reményeik szerint a rehabilitációs részleg megkapja a bírálóbizottság által javasolt legmagasabb szakmai minősítést, és ha így lesz, az itt folyó tevékenység finanszírozása ugyan valamivel rosszabb lesz az aktív gyógyító munkánál, de összességében meg lesz a remény arra, hogy az intézmény gazdálkodása egyensúlyban maradjon.

A fürdővel is együttműködnek

A makói részlegen kezelt, arra rászoruló betegeket a városi fürdőbe is átszállítják gyógyvizes, illetve gyógyiszapos kezelésre, és abban is reménykednek, hogy regionális centrumként kapnak országos rehabilitációs feladatokat is – ilyen lehet például a végtagjukat balesetben elvesztett fiatalok rehabilitálása.

Olvasóink írták

 • 7. lalika 2 2008. szeptember 26. 16:07
  „Hát sajnos ez van. egy egyszerű orrvérzéssel is Szegedre kell menni 2 óra után.De ugyan ez van a szembe került idegen testtel is.A legnagyobb baj mégis az agyi történésekkel van,hiszen ott minden perc számít. nem mindegy hogy mennyi károsodás marad vissza.Hiszen másnap úgyis visszalökik Makóra,sokszor úgy hogy nem is lizálják mert sokba kerül.Értelmetlen hiszen itt is van osztály,CT,szakorvos.”
 • 6. bercike 2008. szeptember 26. 14:45
  „Az szép... de menni akartunk a fiammal az orr fül gégészeti osztályra, vagyis rendelésre, mert ugye az osztály az megszünt,- és nem tudtak bennünket fogadni, mert csak előjegyzett betegeket látnak el. Inkább olyan osztályt hoznának létre, ahol normálisan ellátják az ilyen betegeket, és nem előjegyzésre, mert az abszurd.Rákényszerítik a betegeket arra, hogy elmenjenek a magánrendelésre, már akinek ezt van miből finanszíroznia, mert ha nincs, akkor vagy magától meggyógyul előbb-utóbb, vagy esetleg tartósan megmarad a betegsége, aztán meg mossák kezeiket az orvosok....
  Miért nem veszik észre, hogy milyen ellátásra van szükség leginkább? Mert szerintem igenis szükség van szemészetre is, és gégészetre is.”
 • 5. rigoletto 2008. szeptember 26. 11:29
  „Két hónapja feküdtem a nyőgyógyászaton.
  Nagyon kedvesek voltak a nővérek, az orvos is rendes volt.
  A kaja se volt rossz.”
 • 4. Istenments 2008. szeptember 26. 07:43
  „A makói kórház úgy xar, ahogy van.
  Fejleszthetik, de a benne dolgozó orvosok nagyrésze fehér köpenyes Istennek képzeli magát, ám sem orvosilag, de legfőképpen emberileg nem állnak a helyzet magaslatán.”
 • 3. András99 2008. szeptember 25. 21:11
  „Az szép :D Nem hallottál még róla, hogy Makón van ilyen is?”
 • 2. zolcsi44 2008. szeptember 25. 18:57
  „Irgalmatlanul szoktak fájni az izületeim, főleg a medencém és a combom lefelé, zsibad is. Sosem mondta a doki akihez járok, hogy lehetőségem lenne az ilyen gyogykezelésre. !!!!!!!”
 • 1. Gyuree 2008. szeptember 25. 16:35
  „Jó látni hogy fejlődik a kórház!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövegy üdülőfalu szeretne lenni

Kövegy - Üdülőfalu szeretne lenni a Makótól 17 kilométerre fekvő Kövegy, Csongrád megye legkisebb… Tovább olvasom