Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Répáshután is sok Makó nevű ember él

Makó - Nem csupán Makón élnek szép számmal Makó családnévvel emberek, de például egy kis borsodi faluban, Répáshután is. A 480 lelkes községben 8-an viselik ezt a nevet.
Egy kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban, Répáshután sok Makó nevű ember él – hívta fel figyelmünket egy olvasónk lapunk online fórumában. Bejegyzését ahhoz a cikkhez tette, amely arról szólt: Makó egyedülálló város a megyében abból a szempontból, hogy többen a származásra utaló -i toldalék nélkül viselik családnévként a város nevét. Megírtuk: a XIII. század második felében Makó bán volt a vidék földesura, miatta lett Makófalva a település, de arról is szóltunk, hogy a ma élő Makók nem leszármazottai, az a család ugyanis a mohácsi vész idején kihalt. Megírtuk azt is, hogy a szólásnak, amely úgy szól: messze van, mint Makó Jeruzsálemtől, nincs köze se a városhoz, se a névadó földesúrhoz, II. András 1217-es keresztes hadjáratának egyik vitézét örökíti meg. Bemutattunk a városban ismert Makókat is, így például Makó Evelyn ifjúsági kick-box-világbajnokot, édesapját, egyben edzőjét, Makó Jánost, valamint Szirbikné Makó Tímea ügyvédet.

A 220 esztendeje szlovák, német és rutén üveghutás mesterek által alapított, jelenleg 480 lelkes Répáshuta telefonkönyvében két Makó családnevű embert találtunk – ugyanannyit, mint a makóiban. Ez azért is figyelemre méltó, mert a falu lakosságának csak a fele magyar, a többiek szlovákok. Egyikük, Makó Gáspár rokkantnyugdíjas nehézgépkezelő kérésünkre összeszámolta, hányan vannak a répáshutai Makók: összesen nyolcan – viszont szegről-végről mind rokonai. Azt nem tudta megmondani, honnan ered a nevük, de abban biztos, hogy igazi magyar név, amúgy az ő vidékükön csakugyan gyakoribb, mint másfelé. Makón még nem járt, de természetesen hallott a városról, és büszkén viseli ezt a nevet.

Makó egyébként természetesen nincs olyan messze Répáshutától, mint Jeruzsálemtől: 2040 helyett mindössze 370 kilométer a távolság.

Olvasóink írták

 • 13. sunyifigyelő 2010. február 03. 05:00
  „Gyerekek ne szavazzatok Buzásra, kiszivárogtatott információk szerint , ha nyer mint polgármester drasztikus adó emelések lesznek, Helyi , Kommunális, Iparűzési, gondoljátok meg, Szegeden nincs kommunális adó, mellé a Fidesz győz, semmi pénzt nemfog kapni Makó városa, NE SZAVAZZATOK RÁ, BÁR MIT IS ÍGÉR, tanácsi dolgozók, ha nem Buzásra szavaztok nem tudja meg senki!!!!!!! És mindenkinek megmarad a munkahelye, ez csak beetetés , a köztisztviselő törvény véd benneteket! Gondolkozzatok el ezen!”
 • 12. 3évesférfi 2010. február 02. 22:43
  „moderálva sértő”
 • 11. Pinaman 2010. január 31. 20:34
  „A repashutaiak is mind toplakok csakugy mint a nevuk is mutatja”
 • 10. mszp2009 2010. január 31. 17:55
  „Remélem szép beszédet mond Buzás Péter és a művésznő, sok szerencsét mindkettőjüknek az életben! A művésznő igazán megérdemelte a díjat, sok éves munkájáért!”
 • 9. mar_ci 2010. január 31. 12:07
  „1. mszp2009
  A hozzászólásodban emlegetett, az apparátus használatának tilalmát, kedvencednek, Buzás Péternek is mond el! Minket ez jobban érdekel, mint az, ami Budapesten történik.
  Ne használja a Közművelődési Kht-t és a makói TV-t sem! Ne adjon ki propaganda újságot közpénzből!
  Tudod mit? Már ez is mindegy. Az embereket már ezzel sem tudja megtéveszteni.A tettek számítanak, meg az eredmények és nem a duma.”
 • 8. polaris 2010. január 31. 09:20
  „mszp2009 takarodj!!!”
 • 7. nagyoszi 2010. január 31. 08:23
  „Orsós=Orbán”
 • 6. dédi8 2010. január 30. 22:48
  „mszp2009 hozzászólás után kapja a fizetését. Már napok óta nem jelent meg olyan cikk, amihez megfelelően hozzászólhatott volna. Nézzétek el neki, ő i bérből és fizetésből él. Ja, hogy ilyeneket vertek agyon 56-ban...”
 • 5. ada1001 2010. január 30. 22:28
  „mszp2009!
  Pendrive-ra vagy hátizsákra hajt kedves fórumozó?! Az uszítást kerülni kell a hozzászólásokban! Én örülök neki, hogy az országban ennyi Makó nevű ember él, jelentkezzenek még többen, hogy jó sok ilyen cikket lehessen írni.”
 • 4. eva45 2010. január 30. 20:21
  „Jaj már ennyire súlyos a helyzet? Azt hiszem elmegyek aludni és április végéig nem is akarok felébredni.
  Akkor se lesz jobb csak más.”
 • 3. proli 2010. január 30. 18:27
  „Ahhoz képest, hogy a cikk címe:
  Répáshután is sok Makó nevű ember él; elég érdekesek az alábbi hozzászólások.

  Valószínű, hogy csak én nem értem az összefüggéseket a cikk és a hozzászólások között.

  Kérem, hogy a hozzászólók világosítsanak fel erről!”
 • 2. mszp2009 2010. január 30. 16:10
  „http://mszp.hu/ Hajrá Buzás Péter, hajrá mszp!”
 • 1. mszp2009 2010. január 30. 16:08
  „Súlyosan jogszerűtlen, hogy a Fidesz-KDNP Pest megyei képviselőjelöltjeit bemutató rendezvényt Pest Megye Önkormányzata Hivatalának elnöki irodájából népszerűsítik, ezért arra kérjük Orbán Viktort és Kubatov Gábort, hogy azonnal vessenek véget ennek a gyakorlatnak.  Nyakó István szombati közleménye szerint a Fidesz választási kampányát mostanáig két szakaszra lehet osztani: az első szakasz aljas és lejárató volt, a második, most kezdődő azonban messzebbre megy, mert jogszerűtlen és törvénysértő is.  A szocialista szóvivő kiemelte: súlyosan jogszerűtlen, hogy a Fidesz-KDNP Pest megyei képviselőjelöltjeit bemutató rendezvényt Pest Megye Önkormányzata Hivatalának elnöki irodájából népszerűsítik. Véleménye szerint ezt legalább két embernek biztosan tudnia kell a Fidesznél: Orbán Viktor pártelnöknek és Kubatov Gábor pártigazgatónak.  "Tudjuk, hogy a jogkövető magatartás nem erőssége a fideszes politikusoknak, de azért szólunk: a hatályos magyar törvények szerint a köztisztviselőknek következetesen kifejezésre kell juttatniuk az általuk képviselt intézmények, és a teljes magyar közigazgatás politikai semlegességét. Közszolgálati feladataik ellátásán túl munkahelyükön nem vehetnek részt semmilyen politikai tevékenységben, mert az súlyosan veszélyeztetné a közszolgálati funkciókba és feladatokba vetett bizalmat" - olvasható a közleményben.  Nyakó István hangsúlyozta: a Fidesz ezt az elmúlt hónapokban számos alkalommal és most is súlyosan megszegte, ezért arra kérik Orbán Viktort és Kubatov Gábort, hogy azonnal vessenek véget ennek a jogsértő gyakorlatnak, és tartsák magukat távol a köztisztviselői munkahelyektől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap adják át a Páger-gyűrűt

Makó - Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművész veheti át vasárnap a Páger-gyűrűt a makói… Tovább olvasom