Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Repesztik a kőzetet Óföldeák alatt

Óföldeák - Kanadában úgy tudják, Óföldeák alatt több ezer méteres mélységben repesztik a kőzetet a gázkutatók, és ettől a munkától függ, beigazolódnak-e az eddigi várakozások. A TXM Kft. igazgatója megerősítette a hírt. A részletek szerinte érdekesebbek – viszont egyelőre nem publikusak.
"Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az én információm szerint az óföldeáki gázkútnál komoly munka folyik, kőzetrepesztés, stb. Tehát most fog majd eldőlni, hogy érdemes-e tovább folytatni a munkát" – informálta lapunkat a minap John Szekeres Niagara Falls-i lakos e-mailben. A 42 éve Kanadában élő, orosházi születésű férfi egyike annak a több száz kisbefektetőnek, akit napi szinten foglalkoztat a Makó-árokban folyó gázfeltáró munka. Több millió dollárt fektettek be az üzletbe, és bár többségük laikus, a nyereség reményében beleásták magukat a kőolajkutatás szakirodalmába, hogy a lehető legpontosabban értelmezhessék a munkáról szóló híreket. Ha nincs hír, érdeklődnek – többek között lapunk internetes oldalát olvassák, illetve a Falcon Oil nevű céget ostromolják, amely a magyarországi beruházást elkezdte. A Falcon Oil igazgatója, Marc Bruner néhány napja ki is adott egy hivatalos jelentést, eszerint a Földeák-1 jelű kutatási ponton zajlik a kőzetrepesztés, ezután elkezdődik a „tesztelési periódus", az ExxonMobil és a Mol közös megállapodása alapján.

Zárt csapok. Ami most a mélyben történik, sokkal érdekesebb, mint az, ami a felszínen látszik. Fotó: Tésik Attila
Zárt csapok. Ami most a mélyben történik, sokkal érdekesebb, mint az, ami a felszínen látszik.
Fotó: Tésik Attila

– Ez valóban így van, de korábban jeleztük is, hogy ilyen munkába fogunk – felelte kérdésünkre Szabó György, a Falcon Oil magyarországi leányvállalatának, a TXM Kft.-nek az ügyvezető igazgatója. Hozzátette: – A kőzetrepesztés nem szokatlan munka, közel negyven éve ismert eljárás Magyarországon is, és valóban ez után derül ki, hogy minden eddigi információnk stimmel-e a lelőhellyel kapcsolatban. De ne tessék úgy képzelni, hogy a kőzet megreped, mi pedig erre elkezdjük dobálni a kalapunkat. Hosszú ideig tartó munkáról van szó, amelynek a részletei szakmai szempontból sokkal érdekesebbek – viszont egyelőre nem publikusak. Amint olyan állomáshoz érünk, amiről érdemes beszámolni, jelentkezünk – mondta a cégvezető.

A repesztéshez szükséges fölszerelés a Mol által vezetett kutatási területről érkezett Óföldeákra, már a Mol is használta. A TXM és a Mol azonban nem számol be egymásnak mindenről – halljuk Szabó Györgytől. Mindehhez magyarázat is tartozik: a Makó-árok nevű lelőhely kutatása ma már három cég érdekeltsége, és megyeszerte több ponton is fúrtak, a hírek szerint 6000 méter mélyre.

Eddig ennyit tudunk

A Molt és az Exxon Mobilt 40-40 százalékban, míg a Falcont 20 százalékban illeti meg a kitermelt energiahordozó. Úgy tervezik, a mintegy 1000-1500 milliárd köbméternyi gáz felszínre hozása 2012-től kezdődik évi 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel, és több ezer embernek adnak munkát. A haszonból a magyar államot 12 százalék bányajáradék illeti meg, valamint az adóbevételek. A technológia, amellyel a kitermelést tervezik, 2005 óta használatos az Egyesült Államokban, ahol a belföldi termelés egyharmada ilyen módon kerül felszínre.

Olvasóink írták

 • 17. joy 2009. szeptember 30. 09:33
  „A cikk jó.
  Annyi információt ad, amennyit kapott.
  Döbbenetes, hogy valóban rengeteg itthun a funkcionális analfabéna!

  "...A TXM és a Mol azonban nem számol be egymásnak mindenről - halljuk Szabó Györgytől. Mindehhez magyarázat is tartozik: a Makó-árok nevű lelőhely kutatása ma már három cég érdekeltsége, és megyeszerte több ponton is fúrtak, a hírek szerint 6000 méter mélyre."

  Egymás előtt is titkolóznak, majd pont a helyipletyka lesz az aminek mindent elmondanak!

  A számítgatásoról:
  Aki nem ért hozzá, ne erőlködjön!
  Fölösleges ökörségekkel traktálni az olvtársakat.

  Akit kicsit érdekel a technológia, utána nézhet:
  www.mol.hu/repository/379025.pdf”
 • 16. Szamár 2009. szeptember 25. 17:14
  „Mi van Proli? Még most is a komcsi mesevilágban élsz? Sajnálatos :-(”
 • 15. bakosandras 2009. szeptember 25. 06:53
  „Kedves Proli, nem értem, miért akarsz te tájékozódni a valóságról, ha egyszer úgyis csak azt hiszed el, amit saját magad valószínűnek tartasz.
  Forgasd a mesekönyveket!”
 • 14. maradando 2009. szeptember 25. 01:53
  „Ahhoz ,hogy a kitermelés a magyar félnek gazdaságos legyen el kell adni a gázt. ERGO=Nem lesz gázunk ,de lesz pénzűnk, amiből tudunk gázt venni az Oroszoktól ! Kanadában már sejtenek valamit.De mi alszunk még egy kicsit.”
 • 13. tsz 2009. szeptember 24. 21:59
  „6. hozzászólás 9349779 2009.09.24. 19:10

  ha nem tetszik, menjél oda, aztán ássál. hajrá.”
 • 12. efje 2009. szeptember 24. 20:59
  „Ajjaj. Elszámoltam vazze. 25milliard dollár az kb. 5000milliard huf.”
 • 11. nezdcsak 2009. szeptember 24. 20:57
  „1.,
  BÁRCSAK ILYEN KÖNNYEN MENNE!DE EZ MÉG MINDIG MAGYARORSZÁG!SZÓVAL NEM LESZ ILYEN SIMA ÜGY!ÉN MÁR ABBA SE BÍZOK,HOGY LESZ GÁZ!60-70 ÉVEKBEN IS TUDTÁK MÁR,HOGY A SEGGÜNK ALATT GÁZ VAN!AKKOR SE CSINÁLTAK SEMMIT ÉS SZTEM MOST SE FOGNAK!”
 • 10. efje 2009. szeptember 24. 20:29
  „Számoljunk! Magyarország éves gázfogyasztása kb. 16 milliárd köbméter. Egy korábbi hir szerint 2011-tol 10milliard köbmétert tudnak kitermelni a Makói árokból. Annyi gaz van a seggunk alatt hogy 1000 kút kellene az ideális kitermeléshez, de a MOL egy év alatt csak kb. 50-et tud építeni. Egy köbméter gaz manapság kb. 270 ft. 10milliardx270=2700milliard aminek a 12 százaléka 324 milliárd forint. A számítás persze nem pontos, de a lényeg hogy többszáz milliard forint folyhat be az államkasszába ami a későbbi kutakból hatványozódhat. Csak összehasonlításképpen az IMF-tol kb. 25 milliárd dollárt vett fel kormány. Az most kb. 205 milliárd forint.
  A politikusok es mi is csak abban bízhatunk hogy a gaz 2011-tol tényleg megy, más reményt az ország felvirágzásához nem latok.”
 • 9. stoneangel 2009. szeptember 24. 20:04
  „Gyerekek. Gaz van.”
 • 8. Szodabikarbona18 2009. szeptember 24. 19:47
  „proli,a rockefellereké . mint minden.”
 • 7. antikos 2009. szeptember 24. 19:25
  „Reped a csőnaci, semmi gáz!!! Reméljük itt lesz gát:)))”
 • 6. proli 2009. szeptember 24. 19:20
  „Szeretném megérni, (valószínűleg nem fogom) hogy egyszer tisztességesen tájékoztassanak a valóságról.
  Valószínűnek tartom, hogy azok a földtterületek, ahol ez a mesés földgázkincs található, az valakié, vagy a magyar államé.
  Én még úgy tanultam, hogy az alatta levő természeti kincs tulajdonjoga is valakié, vagy a Magyar államé.
  Kérem cáfolják meg az én ismereteimet!
  Ha viszont én rosszul tudom, akkor itt nagy baj van, mert ilyen alapon az én nevemen szereplő telken levő házat a Magyar állam bármikor eladhatja illetve ha a telkem alatt földgázt találnak, akkor az sem az enyém.
  Valamit nem értek.
  Kié is ez a gázvagyon tulajdonképpen?”
 • 5. velemenynyilvanito 2009. szeptember 24. 18:46
  „ja Battonya alatt is gaz van nem keves es nem csak a foldet repesztik,hanem a hazak is gyonyoruen repednek!!!!na vajon miert??????????na megis miert???????”
 • 4. Sziszifusz 2009. szeptember 24. 18:08
  „Rétegrepesztés? Jóideje használt technológia a béléscső tárolórétegben történő perforációján keresztül nagy nyomással bepréselt savas víz, ami kúpalakban felrepeszti a tárolóréteget. A kitermelés gyorsaságát növeli. Sok ilyet csináltunk, amíg Szabó Ivánék nem vágták agyon "megrendelésre" a Rotary Rt.-t!”
 • 3. leeannlarue 2009. szeptember 24. 17:40
  „valóban, egész Magyarország alatt, csak nem mindegy, hogy 15 ezer méteren vagy csak 6 ezren, azon kívül én nem szívesen fúrnék gránitot vagy egyéb vulkáni kőzetet. az sem mindegy, hogy milyen mennyiségű gáz van az egyes tárókban, mert 50-60ezer köbméterért nem éri meg annyit pepecselni vele. Makó térségében az egykori Pannon-beltenger (v. Pannon-tó) tarti növényzet betemetődése miatt jött létre a földgáz. Algyőn ugyanennek az előnyeit élvezi kőolaj formájában. üledékes képződés volt az egész országban (a kőolaj és a földgáz üledékesedés következményei), de eltérő minőségű és mennyiségű a különböző tájakon.”
 • 2. turulvedo 2009. szeptember 24. 17:24
  „egesz Magyarorszag alatt van gáz! csak ki kellene termelni.”
 • 1. leeannlarue 2009. szeptember 24. 07:45
  „semmilyen érdemleges vagy szakmai jellegű információ nincs a cikkben, csak annyi, hogy "repesztik a követ". ha egy kanadai kisbefektető veszi a fáradságot és utánanéz a szakirodalomban, akkor ajánlanám ezt a DM szerkesztőségének is. ezen kívül a MOL nagy betűvel írandó, mivel mozaikszó, a "Makó-árok nevű" hely pedig Makói-árok. meglátásom szerint legalább a csongrádi helyeket illene helyesen írni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 23 kilométer kerékpárút lesz Makón

Folytatódik a kerékpárút-hálózat fejlesztése a városban. Tovább olvasom