Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Restás állítja: a ''megskalpolt'' nő nem dolgozni jött

„Nem volt a dolgozónk, látogatóba jött" – állítja a makói gyökérmosó telepen balesetet szenvedett fiatal nőről a tulajdonos. Az egy hónappal ezelőtti baleset úgy történt, hogy a mosóberendezés forgó dobja elkapta a nő haját és letépte a fejbőrrel együtt. Azt, hogy pontosan mi történt, a rendőrség és a munkaügyi főfelügyelőség is vizsgálja.
– Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy én a telep egyik tulajdonosa és nem bérlője vagyok, a munkavégzésért felelős személy, akivel 2004 februárjában kötöttünk bérleti szerződést, a sógorom – summázta tegnap lapunk számára Restás József makói őstermelő, akinek a neve felvetődött az egy hónappal ezelőtt történt súlyos munkahelyi baleset kapcsán. A vállalkozó elmondta: a telep családi tulajdonban van, és rendszeres bérleti díj fejében végezhet azon munkát a szintén őstermelőként dolgozó B. Csaba.

Restás azt is elmondta, hogy a telepen nem folyik rendszeres munka, legfeljebb három-négy munkással, alkalmanként használják a gépeket, amelyek típusa és műszaki állapota – amint azt a bérlő és a tulajdonos is állította – megfelel a Makón használt több tucatnyi hasonló gép állapotának. A zöldséggyökeret egyébként nem kézzel, hanem géppel szedik fel, csak a legszükségesebb munkafolyamatok elvégzéséhez veszik igénybe a kétkezi munkát.

– Azon a napon a telepen dolgozott a szerencsétlenül balesetet szenvedett nő barátja. Nem volt a munkavégzők között, sosem volt a telep munkása, csupán a barátját jött meglátogatni. Mint megtudtam, ennivalót hozott neki, ám eközben sárba lépett, és sáros lábát szerette volna lemosni a munkagépnél, ami elkapta a haját. Utólag szereztem erről tudomást, hiszen nem adtam engedélyt neki, hogy illetéktelenül a munkaterületre lépjen – foglalta össze a történteket B. Csaba, aki még elmondta: szívükön viselik a lány sorsát, amit az is jelez, hogy a tulajdonosokkal együtt adták össze gyógyíttatásának költségeit, ami több százezer forintra rúg. Az alkalomszerűen alkalmazott munkásokat ennek megfelelően adminisztrálták. Restás József még kiemelte: a városban 20-25 ilyen gép működik, de még sosem hallottak róla, hogy hasonló balesetet okozott volna.

Mint arról lapunk tegnapi számában is megírtuk, az ügyben az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség vizsgálatot folytat, s a rendőrség is nyomoz. A felügyelőség azt próbálja kideríteni, hogy „szervezett munkavégzés keretében volt-e a helyszínen Kiss Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabutéma a makói baleset

A bérlő továbbra sem nyilatkozik, a munkaügyi főfelügyelőség pedig vizsgálja, milyen minőségben… Tovább olvasom