Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Rettegnek az éjjel vadászó kutyáktól

Makó - Megszaporodtak az éjszakai kutyatámadások Makón – az állatbarátok szerint nem kóbor állatok tépik szét a macskákat, fenyegetik a sétálókat: az ebeknek van gazdája. Az a férfi viszont, akire gyanakodnak, tagad.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– 25 éve élek Makó belvárosában, a Kálvin utcában, de korábban nem fordult elő, hogy sátorvassal a kezemben kellett volna levinnem este sétálni a kutyámat – mondja felháborodva Böjtös Mónika. Korábban is hallott megvadult kutyák támadásairól, de néhány hete maga is szemtanúja volt, miközben Töpit, a pincsit sétáltatta, hogy négy kutya egy addigra már leölt macska körül szaglászik. Néhány nappal később, este 10 után őrá is rátámadtak, miután bezárta az üzletet, ahol dolgozik: az ebek a szomszéd ház előtt üldögélő macskát akarták megtámadni – ő szaladt be vele az udvarba. A kutyákra kiabált, mire azok elfutottak, de látszott rajtuk, hogy nem félnek. A kereskedő szerint ebből nyilvánvaló, hogy nem kóbor ebekről van szó.

Lapunkat azért most kereste meg, mert szerda reggel megdöbbenve tapasztalta: a lakótelepen évek óta békésen élő, sokak által etetett macskát is széttépték. A tetemet lefotózta, a fényképet közzétette a legnépszerűbb közösségi oldalon, és maga is meglepődött, milyen sokan számoltak be hozzászólásként vagy személyesen neki hasonlóképp járt macskákról, séta közben megtámadott kutyákról, emberekről. A legtöbben azt is tudni vélik, ki a felelős a támadásokért: az a férfi, aki éjszakánként a kutyái kíséretében járja a várost kukázni, az ebek pedig mellőle elcsatangolva szinte fenevadként támadnak mindenre és mindenkire. – Valamit tenni kellene, mielőtt nagyobb baj lesz! – jegyezte meg.

Böjtös Mónika és Töpi. Ők is félnek a kutyáktól. Fotó: Szabó Imre
Böjtös Mónika és Töpi. Ők is félnek a kutyáktól.
Fotó: Szabó Imre

A férfit, akire az állatbarátok gyanakodnak, a város szélén, Lesi egyik félreeső utcájában találtuk meg. Nem engedte, hogy őt vagy a kutyáit, esetleg a házát lefotózzuk. Afféle gyűjtögető, az udvart embermagasságnyi szemét borítja, de még a ház környékén is van belőle bőven. Kutyából kettőt láttunk, egy feketét és egy tarka keveréket – vicsorogtak, csaholtak. Gazdájuk azt mondta, biztosan nem ezek az állatok a felelősek a vérengzésekért. Igaz ugyan, hogy korábban vele tartottak az esti gyűjtőútra, de állítja, hogy már vagy két hónapja rájuk zárja a kaput, amikor elindul. Szerinte ezt rosszindulatból terjesztik, a kutyákra pedig szüksége van, nehogy betörjenek hozzá.

Évek óta húzódó ügy

Fekete Tibor, a gyepmesteri telepet üzemeltető Makói Kommunális Nkft. vezetője lapunknak azt mondta, az éjszakánként garázdálkodó kutyák problémája régi ügy, de a gyepmester nem tud sokat tenni. Az csak az egyik gond, hogy éjszaka nem dolgozik – a másik, nagyobb az, hogy nem hatóság, és olyan kutyát nem foghat be, amelynek van gazdája. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunkat úgy tájékoztatta: a makói kapitányságon eddig senki sem tett bejelentést kutyatámadásról. Lapunkon keresztül is kérik: aki ilyet lát, azonnal jelezze a rendőrségnek.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Hencsi89 2013. október 21. 19:12
  „Te jó ég! "Kedves" 31. kelemenyke 2013.10.21. 11:57! Úgy gondolom kissé félreértelmezte a hozzászólásomat, egyetlen szóval nem mondtam, hogy az embert kellene elaltatni! És az, hogy ezek után elkezd személyeskedni, úgy, hogy azt sem tudja, hogy mennyire vagyok "divatmajmoló"... Szánalom!

  Én csupán arra próbáltam célozni, hogy az eredeti okok soha nem kerülnek felszínre, csak azt lehet hallani a tévében, hogy szétmarcangolta a kutya a kisgyereket, harci kutyák támadtak meg egy idős embert, saját kutyája harapta meg, stb.
  Azt miért nem hallani, hogy mitől lett "harci" az a kutya, hogy (mint már írtam), hol voltak a "gondos" szülők, akiknek a kertben játszó kisgyerekre kellett volna vigyázni, vagy hogy mielőtt megharapta a saját kutyája épp megverte, belerúgott... és még sorolhatnám. Erre írtam, hogy egyszerűbb az ártatlan kutyákat elaltatni, mint megkeresni a valódi hibást, AKI miatt olyan lett a szegény kutya amilyen!
  A kutyák nem tudják megvédeni magukat szavakkal, ezért harapnak, esetleg támadnak és aztán az ember csak annyit hazudik, hogy az az "agresszív" kutya megtámadta. Mert az emberek hazudnak, de a kutyák nem!!!
  Talán engem azért nem harapott meg kutya, mert szeretettel és kedvesen szólok hozzájuk, közeledek feléjük és nem gyűlölettel, félelemmel, ezt ŐK pontosan érzik és tudják!! Ezért tartom sokkal többre az állatokat, mint az embereket!!”
 • 42. Canine 2013. október 21. 18:24
  „38. birkasouce
  Elmondtam már, hogy nem a kutyája hibája. De tény, hogy többre értékelek egy kutyát,mint egy embert.

  Egyébként ha 3-al több IQtok volna mint egy adag sült krumplinak,akkor felfognátok, hogy nem az állatvédelemről beszélek, hanem az élőlényekkel szemben tanúsított tiszteletről, és együttérzésről. Az emberek tudnak magukról gondoskodni és a saját sorsukat a kezükbe venni,míg az állatok tekintetében ezt az emberekre bízták. (hozzá teszem nagyon nagy kár volt). Aki így bánna egy szerencsétlen magára hagyott állattal, akinek a sorsáról MI tehetünk,az nem méltó arra, hogy civilizált társadalomban éljen. És ti biztosan nem hibáztatok még az életek során?? Mert ugyanúgy veletek is lehetne a hibáitok után ilyen magatartást tanúsítani. Csak a hibáitokról TI tehettek viszont a kutya hibájáért csak mi vagyunk a felelősek!!!!!”
 • 41. Francois 2013. október 21. 17:46
  „40. black2 2013.10.21. 13:54 Bocs nem kötekedés képen, de ezt ÉN se értem! " volt ingatlanomtól/KELEMEN LÁSZLÓ utca és a mostani Honvéd utca közőttt minden a tiéd kb 1.5 m forint értékben. akkor mindent érteni fogsz. aduig maradj meg a valóságodban." Azt értem hogy a Kelemen Lászlón laktál most meg Honvédban! Már ha jól értem de mi az a 1.5-millió?! Nem értem az egészet!”
 • 40. black2 2013. október 21. 13:54
  „Nem baj kedves <moderálva> vagy hogy is hívlajak,mart kikor rájösz hogy a volt ingatlanomtól/KELEMEN LÁSZLÓ utca és a mostani Honvéd utca közőttt minden a tiéd kb 1.5 m forint értékben. akkor mindent érteni fogsz. aduig maradj meg a valóságodban. maradj meg abban hogy egyszer még bejuthetsz a cumigyárban és dolgozhatsz anyiért 3 müszakban mint én ugyan a nyiért délelőtt.”
 • 39. kelemenyke 2013. október 21. 13:51
  „Én csak a saját történetem írtam le!!!
  Szerencsére, nem félek a kutyáktól, így ez az incidens is szerencsésen végződött.
  ( A nejem fóbiásan fél a kutyáktól. )
  Ami az állatvédőket illeti: Látom a panelek között sétáltatott kutyákat!!
  Egyik-másik ,menni is alig bir olyan kövér.
  Hol vannak az állatvédők???
  Ez már állatkínzás!!!”
 • 38. birkasouce 2013. október 21. 13:37
  „@ black 2 A legnagyobb probléma az, hogy még egy értelmes magyar mondatot nem sikerült leírnod, én például felét sem értem annak, mit akarsz mondani.

  Kedves Canine, azért te sem veted meg a divatot, valld be... Gondolom, azon is jókat nevetsz, mikor kutyák szét is szednek embereket, nem csak megugatják. <moderálva>”
 • 37. Francois 2013. október 21. 13:26
  „31. kelemenyke 2013.10.21. 11:57 Nem divatból, pénzért! Egyébként egy élő példát mondok, makói ember örökbe akart fogadni egy pincsert felhívom az állatvédőt! Előtte a makói embert. Vissza állatvédő, mondja foglalt a makói vonala egy órája! :) Mondom most beszéltem vele, végül kiderül ha ÉN utalok neki pénzt. lehet hogy tud kutyát! :) Nevetséges! :) A történetnek utána lehet nézni!”
 • 36. black2 2013. október 21. 13:21
  „Bocs, nem bántani akartalak beneteket,mint állatvédő orshzág,csak akartam hogy lássátuk,mi az ország.Nem írom mi az adó 0% stbv....csak úgy...”
 • 35. black2 2013. október 21. 13:14
  „Opsz....Keressük akkor GÖDÖLLLÓ....eLVESZETT KUTYA... ELVESZETT EB....ELVESZET CSALÁDI KEEVENC......ÉS VAN MAKÓI STASZTIKA......”
 • 34. black2 2013. október 21. 13:05
  „Kérlek benneteket,hogy az eredő okot ne a kutákban keressétek. Nem az a probléma,mi a kiváltás oka,hanem az mit tettetrk azért amiért a kutya támadást szinlelt...Szinlelt,mert a támadás sosem az amit a valos háttér tükröz.”
 • 33. black2 2013. október 21. 12:38
  „Kelemenyke 31.Tudom igazad lehet.Én találkoztam Stefortsiriterrierel aki minden áron támadni akart, de nem ez az általános.De ezt én nem tudhatom, ti ezt jobban tudhatjátok.....De akkor nevesítsünk...Miért nincs Gödöllőn ilyen probléma?Miért van,hogy egy kóbor eb ,rövid időn belül gazdára talál itt olyan helyen ahol az udvari térkő 3 szor annyi mint neked az ingatlanodMeghmondom miért....mert itt az eredő problémát másban keresik. Mondjuk aban::A kutya amely jónak született...”
 • 32. Canine 2013. október 21. 12:35
  „Azért mert félsz egy ugató kutyától,arról nem a kutya tehet:DDD És megharapott? nem... csak védte a területét... ennyit az okoskodó emberekről akik annyira értenek a kutyákhoz...Mit kéne csinálnia a kutyának ha nem ugatni? nagyon jót nevettem, köszönöm szépen:DDDD És maga szerint az lenne a jó megoldás, ha az ugatásért elaltatnák a kutyákat? mert akkor a kommentelők nagy részével is így kellene tenni nem???? botrányos,alaptalan,röhejes az írása.

  az a baj, hogy hülyének is divat lenni és itt a kommentelők 90%-a rajong a divatért:D”
 • 31. kelemenyke 2013. október 21. 11:57
  „Sétáltunk haza a bevásárlásból a nejemmel. Egyszer csak a semmiből, nekünk ront örjöngve egy kutya!!!
  Kedves Hencsi89, akkor is én voltam a hibás???
  Az ön véleménye szerint engem kellene örökre elaltatn???
  Már megint az a bizonyos ló túlsó oldala.
  Az állatvédők, elég nagy hányada, nem tud az állatokról szinte semmit, de divat állatvédőnek lenni!!
  Minden tiszteletem, az igazi állatvédőknek!!!
  Sajnos, ők vannak kevesen!!
  A többi, divatmajmoló!!”
 • 30. black2 2013. október 21. 11:32
  „10 évig éltem Makón.Addig nem is lesz érdemi változás kutya ügyben amig a fejekben nem lesz változás.A város alap felállása,Dögöljön meg a szomszéd lova, Az utálat és az írígység.Mindenki nagyon okos,és mindenhez nagyon ért.Szabályok,szabályok és szabályok.Mindez úgy ,hogy semmi semmi rálátás a jogszabályokra.Max 3 kutya ,úgy hogy ,hogy ilyen jogszabály nincs.Kitiltjuk a kutyákat a Petőfi parkból,és minden közterületi helyről.Mert ez olyan demokratikus.Én tenyésztőként döntötten úgy,hogy elég.Az én kutyáim egészségesebbek mint sok ember ott.Ha így akkor inkább elmegyek.Fizetek helyi adót ott ahol élni hagynak.Rengeteg prémium minőségű tápot szét hordtam ,met sajnáltam a kóbor kutyákat,rengeteg mondom rengetek az elhagyot kutya .Engem ki keztek olyanok akik se nem oltatták ,se nem chippeltették a kutyáikat./Mert úgysem viszem az utcára/Írom Makó belváros puccosok.Soha nem lesz jobb a helyzet amig ilyenek az emberek.lehet ezt ragozni így ,és Úgy,de a hozzáállás a lényeg.Van sok kóbor kutya mert tehettek róla.De sok mindent le tudnák írni.... miben is kellene máskép.Minek is írok úgy,úgy sem jelenik meg.”
 • 29. Hencsi89 2013. október 20. 15:20
  „Mélyen elszomorít, hogy csak két olyan hozzászóló van, akik tényleg a kutyák pártját fogják.... Canine, ponipanni! Nálatok a pont!!! Teljesen egyetértek Veletek! Én is úgy tartom, hogy akárhányszor egy kutya megtámad egy embert, ott MINDEN ESETBEN az ember a hibás!!! Pl.: ha kisgyermeket támad meg a család kutyája, hol vannak olyankor a "gondos" szülők?? Minden felelős gazdinak tudnia kell, hogy egyedül lehet-e hagyni a kutyát a gyerekkel vagy sem! És kin csattan az ostor? Az ösztönlény kutyákon, akikhez nem ért(ett) a "gazdája"! Persze egyszerűbb megölni egy kutyát mert megharapott valakit, mint utánajárni, hogy a drága jók szülőknek vagy a gazdáknak mennyi ebben a felelőssége.

  Inkább segíteni kellene azokon, akik a chip kötelezővé tételekor nem utcára dobták a kutyáikat, hanem továbbra is úgy gondoskodnak róluk, ahogy tudnak! Nem mindig a fürdőre kellene költeni azt a töménytelen mennyiségű pénzt.... Erről ennyit!”
 • 28. birkasouce 2013. október 19. 17:24
  „Ne tetessük már az ostobát! A város bizonyos részein életveszély éjszaka egyedül sétálni, ezt évek óta tudja mindenki, csak a gyepmester és azon emberek nincsenek ezzel tisztában, akik tehetnének is valamit. Milyen nagyon érdekes ez már megint...”
 • 27. Francois 2013. október 19. 13:34
  „26. Frodo4 2013.10.19. 11:23 Láttuk befogta, most jöhetnek az állatvédő, hogy jogos volt e?! :) Nem e okozott Feri lelkisérülést a kutyáknak a befogással, régi vagy új traktorral szállította el őket, sérti a macska személyiségi jogait a róla feltöltött kép stb.......”
 • 26. Frodo4 2013. október 19. 11:23
  „Jó hírt kaptunk, befogták a bandavezért, meg lehet tekinteni Erdei Feri facebook oldalán. A kutyáknak nem volt gazdája! Egy temetőben húzták meg magukat. Csak azt sajnálom, hogy ekkora hisztit kellet csapnom, hogy elkapják őket!!
  Lehet jelentkezni befogadó gazdának, azért mert ilyen dolgokat műveltek, nekik is joguk van a szerető, gondoskodó családhoz!!!!”
 • 25. Francois 2013. október 19. 09:39
  „23. Canine 2013.10.18. 19:53 & 24. ponipanni 2013.10.18. 19:57 Szerintem ugyan az!"hogy a gazdájuk nem chippeltette+oltatta be őket és póráz+szájkosár+kényszerzubbony nélkül követik az említett urat" Ez idáig mind szabálysértés! :) Böjtös Mónikánál nagyobb állatbarátot nem ismerek, ha neki is jogos vitán felül áll amiket írtok! Abban is biztos vagyok ha a sintér valahogy betudná fogni jobb helyük lenne. Egy szónak is száz a vége itt nincs felelős kutyatartás!”
 • 24. ponipanni 2013. október 18. 19:57
  „És komolyan??? Csak egyetlen egy ember áll ki a kutyák mellett és gondolkozik teljesen logikusan-úgy mint egy civilizált, intelligens ember? Nektek semmi helytálló tapasztalatotok nincs arról, hogyan viselkedik egy kutya, ti csak a ´népmesékből´ éltek...végig olvastam ezeket az ´elmés´ hozzászólásokat és eszembe jutott az a híres gondolat, mi szerint: nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik. Itt az utóbbi a jellemző, ti tipikus makói sznobok, akik egy ilyen hiteltelen cikk alapján küldenétek vérpadra kutyákat, akiknek annyi a bűnök, hogy a gazdájuk nem chippeltette+oltatta be őket és póráz+szájkosár+kényszerzubbony nélkül követik az említett urat? Rögtön elküldenétek a gyepmestert is, mert szerintetek ő aztán nem csinál semmit, csak lopja a napot...mióta új gyepmestere van Makónak, azóta az oda bekerült, addig igen sanyarú körülmények között élő kutyusok új, boldog életet kapnak, köszönet annak a hatékonyan kiépített örökbefogadási programnak, amit az általatok szidott gyepmester valósított meg (de nektek ez úgy sem számít, mert ti annak tapsolnátok, aki kiirtja a kutyákat)...olyanok vagytok, mint ez a cikk...semmitmondóak és rosszindulatúak!
  Többször találkoztam már a kutyás úrral az utcán egyedül és a kutyámmal, de soha nem fordult elő azok a dolgok, amiket itt felsorakoztattak..érdekes, nem?!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni abroncshal Vásárhelyen

Kisgyermekkora óta látogatja a vásárhelyi Őszi Tárlatot, most pedig már kiállító ott a makói Nadobán Nóra, a város egyetlen fiatal, diplomás festőművésze. Tovább olvasom