Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Rezsiben megveri Kiszombor Makót

Makó - A makói Kissék havonta 72 ezer forint rezsit fizetnek, míg a kiszombori Kenyeresék 51 ezret. Igaz, amit a községben élők a számlákon megspórolnak, annak jó része elmegy utazásra.
Mennyit költ havonta rezsire egy kétgyermekes makói, illetve kiszombori család? Felkerestünk két, nagyjából hasonló körülmények között élő famíliát, egyet a Maros-parti városban, egyet pedig a Makótól mindössze tíz kilométerre lévő községben.

Kenyeresék nyolc éve élnek Kiszomboron. A családfő, a 43 éves Kenyeres Sándor nyugdíjas tűzoltó, felesége pedig Szegeden dolgozik ápolónőként. Két gyermekük van: az 5 éves Áron és a 7 éves Balázs, a fiúk helyben járnak óvodába, illetve iskolába.

– A hetvenes években épült téglaházunk 100 négyzetméteres. Nemrég készült el a szigetelése, így a téli hónapokban 30 ezret fizetünk a vegyes fűtésért – árulta el az édesapa.

Kenyeresék havonta 5 ezres villany-, 2 ezres vízszámlát kapnak. A vezetékes és mobiltelefonért, valamint az internetért havi 10 ezret fizetnek, a szemét elszállítása pedig 2 ezer forint. Emellett hamarosan csatornáznak náluk, így havonta közel 2 ezer forint előtakarékossági kötelezettségük is van.

Kenyeres Sándor és kisebbik fia, Áron szívesen játszik együtt. Fotó: Kormos Tamás
Kenyeres Sándor és kisebbik fia, Áron szívesen játszik együtt.
Fotó: Kormos Tamás

A két csemete az óvodában, illetve az iskolában eszik, ami havonta 15 ezerbe kerül. Mivel édesanyjuk a megyeszékhelyen dolgozik, neki havonta 19 ezer 100 forintért buszbérletet kell vásárolni. Kéthetente tartanak nagyobb bevásárlást, ekkor kocsival járnak át Makóra.

A makói Kiss Róberték egy 71 négyzetméteres családi házban laknak. A családfő gépkocsivezető, felesége pedig irodai asszisztens. Tizennégy éves Brigitta lányuk általános, 16 éves Dániel fiuk középiskolás. A gyerekek Makón tanulnak, viszont nem az iskolában étkeznek, hanem otthon, illetve szendvicseket visznek magukkal az iskolába.

– Gázfűtésünk van. A rezsiben ez a legtöbb. A téli hónapokban akár 36 ezret is fizetünk. A legutóbbi télen 51 ezer volt a végszámla, de ekkor kaptunk mintegy 15 ezres támogatást, ami most már nem lesz – mondta az édesanya. Kissék havonta 10 ezret fizetnek be az áramszolgáltatónak, vízdíjuk pedig 7 ezer. A vezetékes telefon, a mobil és az internet összesen 9 ezerbe kerül. A szemétszállítás költsége pedig negyedévenként 8 ezer forint. Nekik is van kétezer forintos előtakarékossági kötelezettségük a csatorna miatt.

A kiszombori család mintegy havi 20 ezer forinttal költ kevesebbet rezsire, mint a makói. Mivel Kenyeresék kistelepülésen élnek, alig akad munkalehetőség, és nagyobb üzletek sincsenek, ezért Makóra és Szegedre kell utazniuk. Így amit megspórolnak a közüzemi számlákon, az elmegy bérletre, illetve benzinre.

Olvasóink írták

  • 2. hajosinas 2009. szeptember 08. 02:43
    „Kormos Úr!
    Nem vette észre,hogy már visszaérkezett a szerkesztőségbe ?”
  • 1. Black&Red 2009. szeptember 07. 20:36
    „Ej Kormos Úr!:) Kiszombor csak 5km-re van Makótól!:) Ha táblától tábláig nézzük, akkor még annyi sincs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 perc után a magyart is felveszik

Szeged, Hungary – ez szerepelt azon a kartonpapíron, amit magam előtt tartva stoppoltam… Tovább olvasom