Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Rikárdóék álmatlan éjszakái

Egyelőre nem nyilatkoznak, nyugalmat szeretnének az ország első babájának, Rácz Péter Rikárdónak a szülei. Megviselték őket a rasszista felhangú támadások: az anyukának a kórházban nyugtatóra lett volna szüksége, de az édesapának is voltak álmatlan éjszakái.
A kórházból már hazatért édesanyjával az ország első idei babája, Rácz Péter Rikárdó, a család azonban egyelőre elzárkózik a nyilvánosságtól. Ez akkor derült ki, amikor beszéltünk az édesapával, Rácz Péterrel – szerettük volna ugyanis felkeresni őket, hogy bemutassuk, valójában hogyan, milyen körülmények között élnek, ezzel kapcsolatban ugyanis a különböző online fórumokon számtalan negatív találgatás fogalmazódott meg.

Az édesapa azt mondta, azért nem szeretnék, ha felkeresnénk őket, mert egyelőre egy kis nyugalmat akarnak. A baba születése utáni támadások nagyon megviselték őket, feleségének a kórházban nyugtatóre lett volna szüksége - a szoptatás miatt nem kaphatott -, de neki is voltak álmatlan éjszakái. Most szerencsére a baba is, az édesanya is jól van.

Mint beszámoltunk róla, a kisfiú a makói kórházban jött világra császármetszéssel újév napján 0 óra 1 perckor, 3370 grammal és 49,5 centiméterrel.

Időközben már 4000 fölé emelkedett annak a Facebook-csoportnak a taglétszáma, amit Egymillióan Rácz Péter Rikárdóért néven január 2-án indítottak. Az oldal szerkesztője azt írta mottóként: „Egymillióan azért, hogy Rácz Péter Rikárdó egy gyűlöletmentes világban nőjön fel! Amennyiben egyetértesz ezzel a céllal, akkor kérlek, lájkold az oldalt." A baba születését követően ugyanis rasszista felhangú hozzászólások születtek a különböző online médiumokon, amire aztán válaszként többen – politikusok, magánemberek – kifejezték szolidaritásukat a kisfiúval és családjával cikkek, nyilatkozatok formájában, egyéb módokon. Ezek egyike a már említett közösség is.

Az oldalon többek között a témába vágó újságcikkek, a családról készült fotók láthatók, s olvasható egy közlemény is az oldal szerkesztőjétől, amiből kiderül: a család nem segélyből él, az édesapának több mint 50 ezer forint adózás utáni jövedelme van abból, hogy – mint lapunk is megírta – közmunkásként dolgozik a makói önkormányzatnál, emellett alkalmi és idénymunkákat is vállal.

Rácz Péter nem kívánt ugyan nyilatkozni, de egy nyilatkozatot kiadott a fiúk születésével kapcsolatos álláspontjáról.

Novák Előd kérjen bocsánatot!

Amióta megjelentek az interneten a gyermekünket támadó írások, köztük egy parlamenti párt alelnökének, a jobbikos Novák Elődnek a bejegyzése, sem én, sem a feleségem nem tudunk aludni. Képtelenek vagyunk feldolgozni, hogy pici babánkat minden ok nélkül bántják.

Novák Előd nem ismer minket! Mi nem segélyen élünk, nem voltunk soha büntetve, van szakmám, nehézgépkezelő vagyok, csak azért nem tudok a szakmámban elhelyezkedni, mert még le kell tennem a KRESZ-vizsgát, amire most gyűjtjük a pénzt. Jelenleg az önkormányzatnál közmunkásként dolgozom, adót fizetek, a köz javát szolgálom, munkámmal eddig mindenki elégedett volt. Ezért is történhetett, hogy környezetemben, aki csak ismer, kiáll mellettünk.

Rettenetes volt olvasni nemcsak Novák Előd, hanem mások gyűlölködő megjegyzéseit is az interneten, amelyre nem szolgáltunk rá!

Orvosi papírokkal tudjuk azt is igazolni, hogy nem időzítettük a szülést, a császármetszést és annak idejét a szülész szakorvos szakmai megfontolás alapján döntötte el.

Mélységesen elszomorít, hogy gyermekemnek és családomnak pusztán, mert január elsején elsőként jött a világra 2015-ben, ilyen gyűlöletet kell elszenvednie.

Ugyanakkor az nagyon jó érzés, hogy sokan kiállnak mellettünk, és Makón, is országosan is érezzük az emberek szeretetét, ami felénk irányul. Velünk vannak nemcsak a barátok és ismerősök, hanem az orvosok, az önkormányzat dolgozói, sőt a polgármester-asszony is, amit ez úton is köszönünk mindannyiuknak!

Akik viszont nem így állnak hozzánk, azokat arra kérjük, kisfiunk, családunk, de az egész magyarországi cigányság érdekében is, hogy fejezzék be a gyűlölködést! Ilyet mi még nem tapasztaltunk, és egy világ dőlt össze bennünk, hogy egy újszülöttel ilyen történhet Magyarországon. Novák Elődöt pedig felszólítjuk, hogy a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a kisfiunktól!

a család nevében:
Rácz Péter,
Rácz Péter Rikárdó édesapja


Novák Előd időközben elmondta, nem kér bocsánatot, szerinte nem cigányozott, sőt, inkább ő várja el, hogy az apa megkövesse, mivel szerinte a férfi nem mond igazat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi szobrok keringője Makón

Idén újra aktuálissá válhat a Karsai Ildikó grafikusművész által másfél évtizede tervezett árvízi emlékmű felállítása. Tovább olvasom