Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Rockzenekar a méhnyakrákról: koncert és ismeretterjesztés

Makó - Makón koncertezett a gyulai rock’n’roll zenekar, a Dirty Slippers. A fiúbanda a Maros-parti városban a fiatalokra leselkedő veszélyekről is beszélt.

Rockzenekar a méhnyakrákról: koncert és ismeretterjesztés. Fotó: Németh Marietta (galéria)
Fergeteges rock’n’roll hangulatban ért véget a tanítás pénteken a József Attila Gimnáziumban. A gyulai Dirty Slippers csapott a húrok közé. A félórás koncerten kicsik és nagyok csápoltak, míg a rajongók közül akadt olyan is, aki az első sorban kamerázta a fiúkat. A huszonéves fiatalokból álló zenekar 2005-ben alakult, Gyulán. Azóta országos hírnévre is szert tettek. Sikerüket jól jelzi, hogy koncert koncertet követ, miközben neves producerekkel karöltve harmadik lemezükön és videoklipjükön dolgoznak.

A Dirty Slippers zenészei országjáró turnéjuk egyik állomásaként érkeztek Makóra. A zenekarnak nemcsak a színpadi sikerek a fontosak az egészségmegőrzés fontosságát is hangsúlyozzák. Suliturné néven elhíresült koncertsorozatukkal 2011 óta járják az országot, hogy egy zenéléssel egybekötött délutánon beszélgessenek a kamaszokkal az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a nemi élet veszélyeiről. A makói diákok ezúttal nem egy nem szokványos előadáson vettek részt, hiszen laza, fiatalos hangvétellel szólították meg őket. A prevenció egyediségéhez az is hozzájárult, hogy a zenészek saját tapasztalataikat, barátaikkal megtörtént elrettentő eseteket osztottak meg.

Rockzenekar a méhnyakrákról: koncert és ismeretterjesztés. Fotó: Németh Marietta (galéria)

A zenekar legfontosabb küldetése a méhnyakrák elleni küzdelem, amelyhez a Nemzeti Kulturális Alap és több intézet, gyógyszergyár is melléállt. Összefogásuk célja, hogy megelőzzék a gyakran halálhoz vezető rákos megbetegedést. Ennek elérésében fontos, hogy a tinédzserek minél korábban halljanak a betegségről és a megelőzés módjairól.

Dirty Slippers - Egy a vége

Lobó Szalóky Lázár, a zenekar frontembere elmondta, a statisztikák alapján a turné két éve alatt sokat változott a helyzet. Míg 2011-ben 1500 méhnyakrákkal küzdő betegből ötszáz végződött halálesettel, ez a szám mostanra sokat csökkent. A legutóbbi adatok szerint „már csak" 950 nőnél diagnosztizálták a ráknak ezt a fajtáját, közülük 350-en haltak meg a méhnyakrákban. A cél, hogy ez a szám a lehető legkisebb legyen.

– Eddig több százezer fiatal hallotta az előadásainkat, ebből, már ha csak néhányuknak jutnak eszébe az itt hallott gondolatok, és a fiatalok többsége átgondoltan cselekszik majd egy-egy átmulatott éjszaka után, már megérte – összegzett a frontember.

Olvasóink írták

  • 2. cumania 2013. szeptember 29. 17:48
    „Ezeket is a gyógyszermaffia pénzeli...”
  • 1. _csutak_ 2013. szeptember 29. 15:01
    „A felszínes ismeretnek bizony sok árnyoldala van!
    Egy koncert pedig nem az a fórum ahol szakdolgozatokat szokás ismertetni az endokrinológia tárgyköréből vagy bármi másból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos balesetet szimuláltak

A rendezvényt a makói ifjúsági klub és a diákönkormányzat szervezte a mentősök, tűzoltók, rendőrök és a kegyeleti szolgálattal közösen. Tovább olvasom