Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Romák követelték a magyarcsanádi polgármester lemondását

Magyarcsanád - Harminc-negyven roma tüntetett szerdán a magyarcsanádi polgármesteri hivatalnál azt követelve: mondjon le Guba István polgármester, mert rasszista. A falu első embere nem ment ki közéjük, a vádat visszautasítja, és nem mond le.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egy óra alatt, békésen ért véget az a demonstráció Magyarcsanádon, amit egy helyi rokkantnyugdíjas, Sztáncs Ferenc szervezett a helyi községháza elé. Megírtuk: a férfi mint a hagyományőrző tánccsoport vezetője szóváltásba keveredett a falu első emberével. Állítása szerint a polgármester nemcsak személyét, de az egész cigányságot is sértő, fajgyűlölő kifejezéseket zúdított rá.

Guba István ezt tagadja. A tüntetésre 30-40 ember jött el, akik nagyrészt a hivatal előtti tér padjain üldögéltek, körülöttük beszélgettek. Hangos szó csak akkor hallatszott, amikor Sztáncs Ferenc beszédet rögtönzött, és követelte, hogy a polgármester jöjjön ki közéjük, válaszoljon a kérdéseikre, illetve hogy mondjon le. Ez utóbbit néhányan skandálva megismételték.

Romák követelték a magyarcsanádi polgármester lemondását. Fotó: Szabó Imre (galéria)

A tüntetők, akik közül többről is kiderült, hogy a főszervező rokonai, a hivatali ügyintézés során elszenvedett sérelmeket sorolták, amikor kérdeztük őket. Sztáncs Sándor azt kifogásolta, hogy megvonták tőle a munkanélküliségi támogatást, Sztojka László azt, hogy rokkant létére hiába kérte a házuk előtti közkifolyó megjavítását, Takács Mónika pedig azt, hogy a polgármester megalázta, amikor kitöltetlenül vitt be egy űrlapot. A történetekben közös motívum, hogy a polgármester állítólag súlyosan becsmérlő, trágár, nemegyszer rasszista kifejezésekkel illette őket.Guba Istvánnak szerda délután fogadóórája volt a községházán, voltak is nála öten. Egyrészt ezért nem ment ki a demonstrálókhoz, másrészt azért, mert, mint mondta, értelmetlen, parttalan vitába nem akar kezdeni.
Lapunknak ismét visszautasította az ellene felhozott vádakat, mindössze annyit ismert el, hogy akiket egyébként is régóta személyesen ismer, és maguk is közvetlen stílusban beszélnek vele, azoknak szokott hasonlóképp válaszolni. Azt azonban határozottan cáfolta, hogy rasszista kijelentéseket tett. Megismételte, hogy nem mond le. „2012-ben már ki kellett itt adni 1 millió forintot egy időközi választásra. Akkor még nagyobb arányban nyertem, mint azelőtt. Októberig már semmi értelme egy ilyen pénzkidobásnak" – szögezte le.

A bíróság még nem tárgyalta

Sztáncs Ferenc a tüntetés előtt azt mondta, feljelentést is tett a rendőrségen Guba István ellen. A megyei rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre azt közölte, a feljelentés elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik. Azt már a Szegedi Törvényszék adta tudtunkra, hogy a feljelentés megérkezett a Makói Járásbíróságra, azonban a bíróság ez idáig nem tartott az ügyben személyes meghallgatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentéssel zsaroltak ki tízezreket az idős nénitől

40 ezer forintot követeltek az idős nőtől a zsarolók. Tovább olvasom