Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Román énekszó a Maros partján

Magyarcsanád - Két helyszínen, Magyarcsanádon és Makón zajlik ezekben a napokban a makói Román Nemzetiségi Önkormányzat nyári tábora.
A résztvevő 45 gyerek közül 9-en jöttek a nemzetiségi hagyományairól híres faluból, a többiek makóiak – tájékoztatta lapunkat Szűcs János, a kisebbségi önkormányzat elnöke. A tábort pályázati támogatásból finanszírozzák. Amikor a Maros-parton felkerestük a csapatot, a gyerekek épp az ebédre vártak, és egy tréfás román népdalt gyakoroltak.

A román kultúrával ismerkednek a táborozók. Fotó: Szabó Imre
A román kultúrával ismerkednek a táborozók.
Fotó: Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Hasonló tábort először tavaly szerveztek. Ami a mostani, 7 napos programot illeti, a meghívottak részt vettek kulturális, hagyományőrző rendezvényen, jártak a makói múzeumban, és készülnek Magyarcsanádra, illetve Szegedre – mindenütt a románsághoz köthető helyeket keresik fel. Emellett persze jut idő a szórakozásra: a Hagymatikum Fürdőt, a Maros Kalandparkot és a lombkoronasétányt látogatják meg. A cél az, hogy a román nemzetiséghez tartozó gyerekek, illetve barátaik még közelebbről megismerjék a szomszédos nép kultúráját, szokásait.

Olvasóink írták

 • 3. eva45 2013. július 10. 10:28
  „A múlt héten a postán is valamilyen ügyet intéztek többen és románul beszélgettek.
  Egy "értelmes " nő meg rájuk szólt hogy Magyarországon vagyunk , magyarul beszéljenek. Mire a válaszuk, " szívük joga úgy beszélni ahogy akarnak". És igaza is van.
  Szóval kell bizonyos értelmi érettség, hogy ilyenbe ne kössünk már bele.”
 • 2. pog 2013. július 09. 13:54
  „már a maros parton is...nem elég a fürdőben..a román karatyolasss”
 • 1. jagoda194 2013. július 08. 11:09
  „Romániában az orvosok Erdélyben csak románúl beszélhetnek.Az itteni román önkormányzat írjon Ponta urnak,hogy itt hogy szerepelhetnek a román gyerekek.Ott a magyaroknak 1000 éves múltjuk van itt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz slágerek Makón

Az Anconai szerelmesek című, mediterrán hangulatú zenés vígjátékkal folytatódik a hétvégén a Makói Nyár programsorozata. Tovább olvasom