Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Román faárusok inváziója

Makó - Ellepték Makót és környékét a romániai fakereskedők, akik bizonytalan eredetű árujukkal olykor meg is rövidítik vevőiket. Feljelentést idén még senki sem tett, de az egyik helyi telepvezető már a hatóságokhoz fordult – szeretné, ha fellépnének az illegális árusítás ellen.
Valósággal ellepték az elmúlt 3 hónapban a Romániából érkező illegális fakereskedők Makót és a környező falvakat – sőt már Szegeden és Hódmezővásárhelyen is felbukkantak. A Maros-parti városban a piac környékén, a nagyáruházak parkolóiban várakoznak alaposan megrakott teherautóik, de olykor házról házra járva is kínálják portékáikat. Egy mázsa akácfát most ezerötszáz forintért adnak, miközben ugyanez a legális fakereskedésekben 1800 forint körüli összegbe kerül.

Ám ami olcsónak tűnik, arról nemegyszer kiderül, hogy valójában drága: a makói rendőrkapitányságra ugyan feljelentés még nem érkezett hasonló eset miatt, lapunknak azonban volt már, hogy – név nélkül – panaszkodtak pórul járt vevők, mert utóbb kiderült, az ígértnél jóval kevesebb és gyengébb minőségű fát kaptak.

Kúsz Zoltán szeretné, ha erélyesebben lépnének fel a hatóságok a külföldi fakereskedőkkel szemben. A szerző felvétele
Kúsz Zoltán szeretné, ha erélyesebben lépnének fel a hatóságok a külföldi
fakereskedőkkel szemben. A szerző felvétele

Megelégelte ezt az egyik fakereskedő, a Batthyány utcában telepet üzemeltető Kúsz Zoltán is. Lapunknak elmondta: a határon túlról érkező árusok azért tudják jóval olcsóbban adni portékájukat, mint a városban működő legális kereskedések, mert semmiféle adót, járulékot nem fizetnek. Mi több, meggyőződése szerint az árujuk is bizonytalan eredetű. Ugyanakkor azt látja, hogy a magyar hatóságok nem lépnek fel ellenük határozottan, háborítatlanul folytathatják tevékenységüket. Az adóhatóságnak a romániai fakereskedők felbukkanásakor tett egy bejelentést – erre most, három hónap múltán kapott választ. Ebben annyit ígértek neki, kivizsgálják a levelében foglaltakat.

Kúsz Zoltán úgy véli, mivel ezek a 3,5 tonnás kisteherautók általában 5–6 tonna fával vannak megrakva, már a határon sem volna szabad átengedni őket – ha pedig csak az előírt mennyiséget hoznák, már nem érné meg nekik, hogy naponta többször forduljanak.

Nagylakon mérlegelnek

A nagylaki átkelőn működő mérlegállomáson érdeklődésünkre azt mondták, kérdéses esetben a határőrök döntik el, kell-e mérni a teherkocsit, de náluk nem juthat át túlsúlyos jármű. A megyei kapitányság szóvivője, Pál János szerint elképzelhetetlen, hogy személykocsiként engednének át egy fával megrakott kisteherautót. Az viszont lehet, hogy a fát nagy tételben, kamionban hozzák át, és aztán itt rakodják át kisebb teherkocsikba.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. leeannlarue 2009. december 15. 23:38
  „sokan csinálják úgy, hogy csatornatisztításra kiad xy fenntartó egy fával, bozóttal, miegymással sűrűn benőtt szakaszt valahol a HATÁRBA´, és a munkáért nem pénzben fizetnek (vagy csak keveset), hanem a benzines láncfűrésszel kivágott fával. kemény munka, de megéri az otthon melegéért. ősz közepétől a tavasz beköszöntéig egész szépen lehet ebből a munkából keresni/fűteni, ami után már beindulnak a másféle idénymunkák. ki van ez találva!
  erre is lehet nyugodtan irigykedni, aki akar: kökénytüske a tenyeredben, -5-10 fokok, kemény fizikai munka, és akad köztük nő is, nem is egy!”
 • 47. KovácsPistike 2009. december 11. 22:10
  „Már az is baj, ha olcsó a fa? Az ügyeskedők még drágábban adnák?

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)
  A muter már a szegfűt sem szereti, a fater meg nem győz takarítani a galambok után.
  Az IMF lélegeztető készülékén lógunk levegő után kapkodva.

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 46. Tooopszli 2009. december 11. 20:51
  „Üdv Mindenkinek!

  Én két éve tettem feljelentést madzsar fakereskedő ellen. Kb. 80 ezer forintnyi fával megrövidített. A rendőrség folyamatosan kiakarta rázni a nyakából az ügyet, többször lezárták a nyomozást stb..Nagy nehezen megállapították, hogy valóban becsaptak és polgári peres úton jogosan követelhetek vissza 25ezer forintot.
  A korábbi egyik hozzászólást én is megerősíteném, az egyik tüzépeskiccsávó valóban átírja a mázsajegyet. Makón senki nem árul fát erdei köbméterben......, ezért én is Romániából veszem olcsón és adnak valami számlaszerűt is, amit nemzetközi fuvarlevélnek hívnak.
  Első lépés lehet a makói tüzépeseknek a becsületük helyreállítása, majd az áraik versenyképessé tétele. Viszont az is igaz, hogy mindent hivatalosan elkönyvelve nem tudják tartani az árat a Romániából érkező adómentes termékkel. Mindenkinek aki teheti arra kellett volna és kellene törekednie, hogy ne a külföldről behozott olcsóbb terméket vásárolja, hanem az esetleg valamivel drágább magyart. Így több embernek lenne munkája, mert lenne kereslet a terméke után, valamennyit adózna is, stb, de ez egy ördögi kör. Akinek nincs pénze az nem bírja megvenni a drágábbat hiába magyar termék. Az ebből származó bevételt meg nem kellene szétlopni t. n Agy-emberek.”
 • 45. SzaboImkác 2009. december 11. 05:55
  „"Black&Red" és "napiszar" írjátok meg ti ,ha annyira okos emberek vagytok!Az újságíráshoz némi ész is kell!:)”
 • 44. napiszar 2009. december 11. 05:10
  „Black&Red jó a felvetés,valaki írjon már erről a" Virágos Makóért" díjkiosztóról,nézzük az idén kik kapták!”
 • 43. Franziee 2009. december 10. 21:25
  „1. sz. tétel: occsó fa
  és az összes többi tétel le van sz@rva.
  Aki a számlaadást emlegeti, valszeg nincs észnél: akitől mi vesszük a fát (`magyar` ember, nagy teherautóval)) számlát legfeljebb a benzinkúton lát, mert ott kap, nemhogy adna...

  Magyarország az egyik legdrágább hely a világon relatíve a legcsóróbb néppel megtöltve, mert itten birka a nép, köszönhetően a genetikailag beépített irigységnek (lásd fa ügy: kereskedő beírt a havernek délmagyarba, írjad már meg ezt a szemétséget, nem viszik 2300-ért az akácomat...) és ez nagggyon messzemenőkig meghatározza az itteni mentalitást, azt a nagy életfájdalmat. Panaszkodás nélkül kellene élni és akkor minden jobban menne, nem lennének ilyen helyzetek sem.”
 • 42. Black&Red 2009. december 10. 21:22
  „Irigy egy nép a makói és erről nem tud leszokni sajna:(

  Jut eszembe kedves Imre:) a "Virágos Makóért" díjkiosztóról miért nem tetszik cikket írni?”
 • 41. lacipapa68 2009. december 10. 21:21
  „Megmondom én,hogy mi fáj itt a legjobban: a román sokkal élelmesebb és rugalmasabb nép,mint a magyar.Amikor itt csak fontolgatták,hogy külföldre menjenek dolgozni,akkor már kb. 2,5 millió román dolgozott az EU-ban.Aztán hazavitték a hasznot,és lett belőlük többségében jómódú vállalkozó.Akkor kiben is van a kurázsi?”
 • 40. január 2009. december 10. 18:44
  „9349779
  nagyon okos vagy, csak az írásodban az a bökkenő, hogy a CORA /helyesen írva/, METRO stb. magyarországi bejelentett cégek, melyek fizetnek adót és járulékokat. szerinted a feketén áruló románok fizetnek Magyarországon adót és járulékokat? Talán ezen el kellene gondolkoznod és ne írjál ostobaságokat. Próbálj Te kivinni tüzifát román Nagylakra és próbáld meg ott árulgatni--10 percig sem fogod mert ott a hatóságok úgy a seggedbe rúgnak, hogy hazáig repülsz!!!!!!!”
 • 39. praline 2009. december 10. 15:07
  „Azt megmondja nekem vki, hogy például a rászorulóknak megállapított fa tüzelőtámogatáskor miért 3000ft-ra jön ki mázsája a fának?? Holott 1850 ért már lehet kapni??!!”
 • 38. sovány 2009. december 10. 09:33
  „qp Inkább ne Írnál hülyeségeket!!!!!”
 • 37. január 2009. december 10. 06:42
  „qa

  nekem is van egy 10 tonnás teherautóm. Látom számolni azt megtenultál. De egy kis tehergépjármű ismertető még hiányzik a tudástáradból. a 10 tonnás teherautó max 40 q fát tud neked szállítani, mivel csak az önsúlya 60 q. egy 10 tonnás teherautó nem húzhat nehézpótót.”
 • 36. napiszar 2009. december 10. 05:10
  „Utóirat:Ezt nem Szabó Imrének írtam,hanem az MSZP-által fent tartott Délmagyar összes újságírójának!:)”
 • 35. napiszar 2009. december 10. 05:08
  „moderálva off”
 • 34. qa 2009. december 09. 23:51
  „Számoljunk egy kicsit. Vegyünk egy 10 tonnás teherautót, 100q fa fér rá. Azt hagyjuk, hogy nehézpóttal ez akár duplája is lehetne. Hazudjuk azt, hogy 50 litert fogyaszt 100 km-en a tragacs. Akkor 100km fuvar üzemanyag költsége eltúlozva sem több 15e Ft-nál, tehát mázsánként 150 Ft. Oda-vissza 300 Ft/q. Persze ebben a haszon, a sofőr km díja, a rakodómunkás díja, stb. még nincs benne, de közlöm, hogy Makóról Makóra simán felszámolnak 200-300 Ft-ot mázsánként, hogy leborítsák az udvarodra a 2500 Ft-os áron megvásárolt akácfádat. És hol van ez a makói fuvardíj 100 km-hez viszonyítva? Ráadásul nem 10 tonnás 50l átlagfogyasztású teherautókkal furikázzák ki.

  Ezek után már az akác nem is 2500 hanem 2700-2800 Ft-ba fáj. Gondolom, ha a delikvens még számlát is merne kérni, akkor a 2500-2800-ból egyből 2500-2800 + ÁFA lenne mindjárt hirtelen ráadásul. És itt jönnek a képbe a szemfüles románok, akik egyből meglelték a kínálkozó piaci rést. Erre meg jönnek az írígy magyarok, akik valójában maguknak köszönhetik az egészet. Persze van kivétel is, mert akad itt olyan magyar kereskedő, aki már idén is bőven Romániából "importálta" a cuccot, meg olyan fogyasztó is, aki meg örül az olcsóbb forrásból származó tűzifának.

  És még arról nem is beszéltünk (bocsánat vitatkoztunk), hogy szerintem van jobb anyag is, mint az akác. :)”
 • 33. núdli 2009. december 09. 20:41
  „Ez is csak egy fizetett hirdetés, amit persze valaki azért megfizetett. Az akácfa Makón biztos nem 1800,-ft., hanem 2300-2500. Üdvözlöm a piaci versenyt.”
 • 32. január 2009. december 09. 20:18
  „napiszar!
  miért nem kerested már fel a tüzépest a tuti ajánlatoddal? Lehet, hogy fizetne neked jutalékot is”
 • 31. ja 2009. december 09. 20:05
  „Én úgygondolm Kúsz úrnak kárvolt megszólalni.”
 • 30. napiszar 2009. december 09. 19:13
  „január nagy tételben 800-forintért intézek neked oda át korlátlanul!Innen könnyű kiszámolni!:)”
 • 29. január 2009. december 09. 18:57
  „A hozzá nem értőknek!
  aki venné a fáradtságot és utánajárna, hogy mennyiért lehet kamiontételben méteres tüzifát vásárolni, az nem írna ilyen hülyeségeket, hogy 200-300%-os haszonnal dolgoznak a tüzépesek. Pesten azért adják 1900ft-ért az akácfát mert 10km-re van az akácerdő! 270-400km-ről mennyi a fuvarköltség Makóig? nem a fa kerül sokba az alföldi embereknek, hanem a fuvarköltség.”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitába fulladt Buzás sajtótájékoztatója

Vitába fulladt a Kálvin téri iskolaépítés miatt összehívott sajtótájékoztató Makón. Buzás Péter… Tovább olvasom