Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Román orvosok Makón

A romániai Arad és Temes megye sürgősségi betegellátásban dolgozó orvosai és szakdolgozói tanulnak idén szeptembertől a makói kórházban egy uniós pályázatnak köszönhetően. Az intézmény vezetője, Baráth Lajos az együttműködést Szerbia felé is bővítené, később pedig a külföldi betegek ellátását is megszervezné.
A korszerű sürgősségi osztály hamarosan oktatókabinettel bővül. Fotó: Schmidt Andrea
Majdnem ötvenmillió forintot nyert a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház egy uniós pályázaton, melynek keretében egy már tagsággal rendelkező, illetve egy hamarosan belépő ország orvosainak képzési együttműködését hajlandó Brüsszel finanszírozni. A makói kórház esetében ez azt jelenti, hogy a szomszédos, romániai Arad és Temes megyéből érkeznek ide majd szakemberek, akik a makói osztályon tanulmányozhatják az uniós normáknak megfelelő sürgősségi betegellátást. A pénzből nemcsak az elméleti és gyakorlati oktatást tudja megoldani a megyei fenntartású egészségügyi intézmény, de a sürgősségi részleg bővítését is egy oktatókabinettel, illetve a nővérszálló felújítását is, ahol a vendégeket elszállásolják.

Baráth Lajos főigazgatótól megtudtuk: összesen nyolc csoportot, százhatvan embert fogadnak a Maros-parti városban, akik egy-egy hetet tölthetnek itt. Az első csapat várhatóan idén szeptemberben érkezik meg, de a munka igazából jövőre indul be. Az intézmény vezetője azt is elmondta, hogy a későbbiekben az ugyancsak közeli Szerbiából is szeretnének orvosokat és szakápolókat fogadni hasonló képzésre, sőt – minthogy a sürgősségi betegellátás az unió egyetlen közös egészségügyi területe –, azt is szeretné elérni, hogy idővel külföldi pácienseket is fogadhasson a makói osztály.


A román nyelvismeret haszna

Baráth Lajosnak könnyű volt felvenni a kapcsolatot a romániai partnerintézmények képviselőivel, hiszen kitűnően beszél románul: a nemzetiségi faluként számon tartott Kétegyházán született, és román gimnáziumban érettségizett. Amikor az egyik romániai kórház igazgatója látogatott hozzá, azonnal oldottá vált a beszélgetés, amint kollégáját anyanyelvén üdvözölte. Ez a nyelvtudás – minthogy a hatalmas piacot jelentő, és hamarosan uniós taggá váló Románia a közvetlen szomszédunk – rövidesen felértékelődik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csákányi Eszteré a Páger-díj

Tegnap délelőtt a szülőháznál rendezett koszorúzási ünnepség után, a Hagymaházban vette át a Makó… Tovább olvasom