Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Románia idén hozzáfog a hídhoz

Magyarcsanád - Idén el akarják kezdeni a romániai Nagycsanád és a magyarországi Magyarcsanád közötti híd építését a Maroson – jelentette be a romániai Temes megye önkormányzatának elnöke. A magyar oldalon erre a bejelentésre vártak.
A Temes megyei önkormányzat idén szeretne hozzáfogni a Maros-híd építéséhez Nagycsanád és Magyarcsanád között – idézte az MTI hétfő este a Temes megyei önkormányzat elnökét, Titu Bojint. A román politikus azt jelentette be az ottani sajtónak, hogy tárgyalni fognak a Csongrád megyei közgyűléssel az építésről, amelyet az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programja támogat. Bojin két nagyberuházást említett, amelyre a 24 millió eurós keretből költenek, a híd mellett a hármas határ közelében, Óbébán zöldség-gyümölcs raktárt szeretnének. A román politikus azt is szóba hozta, hogy a híd elsősorban az áruforgalmat szolgálná.

A magyarcsanádi híd megépítését több mint tizenöt éve szorgalmazzák, főként a közelben lakók, és lelkes műszaki értelmiségiek. Ebben közrejátszik az is, hogy itt a Maros két oldalát közúti és vasúti híd is összekötötte, a pillérek még állnak a folyóban. Lapunk évente beszámolt a fejleményekről, de érdemi lépés eddig alig történt. 2003-ban megírhattuk, hogy az uniós forrásokból gazdálkodó Phare-program 30 ezer eurót ad a híd tanulmányterveire.

Csak néhány pillér maradt a régiből. Az újat kicsit lejjebb tervezik. Archív fotó: Karnok Csaba
Csak néhány pillér maradt a régiből. Az újat kicsit lejjebb tervezik. Archív fotó: Karnok Csaba

A pályázatot a Csongrád megyei Állami Közútkezelő Kht. készítette elő. Szegeden konferenciát is rendeztek a beruházásról. Farkas Jánosné, Magyarcsanád akkori polgármestere, aki a terv szülőanyjának is nevezhető, már Szent Gellért-hídként beszélt róla. Abban bíztak, hogy 2007-re már állni fog. Tavaly Lázár János, a Miniszterelnökséget még államtitkárként vezető politikus – a körzet országgyűlési képviselője – egy helybeli fórumon arról beszélt, a 2014-től 2020-ig tartó uniós ciklusban lehet a tervből valami. A híd már az autópályák építését is lebonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervei között is szerepel.

– A magyar kormány a beruházás mellett áll, erre a megerősítésre vártunk a román oldalról – mondta most lapunknak Farkas János, a korábbi polgármester asszony fia, Magyarcsanád jelenlegi polgármestere.

– A híd a mostani tervek szerint nem a meglévő pillérekre, hanem száz méterrel lejjebb épülhet meg, a jobb közúti összeköttetés érdekében. Úgy tudom, 24 tonnásra tervezik, hogy kamionokat is elbírjon, és számítunk is teherforgalomra. A nagyszentmiklósi ipari parkból a hídon keresztül, majd a magyar oldalon a Langó-kápolnánál lévő felhajtón rövid úton lehet csatlakozni az M43-asra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsilipet építenének

A pitvarosi önkormányzat zsilipet építene a falu keleti határán lévő csatornára, hogy megfelelően vezethessék el a belvizet. Tovább olvasom