Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Románok és romák Makón

Makó - Makón román és roma nemzetiségi önkormányzat is működik – elmentünk a két testület tegnapi alakuló ülésére.
Birta Júlia Mihaéla, Erdősy Margareta, Simonfi Lolanta – így hívják az új román nemzetiségi önkormányzat tagjait Makón. A 3 fős testület helyeire 5-en pályáztak, mindenki az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület színeiben indult. Az elnökké megválasztott Birta Júlia Mihaéla a testület tegnapi ülésén többek között arról beszélt, szeretnék, ha nem éreznék idegenként magukat Magyarországon, Makón, igyekeznek a makói románság kulturális hagyományait, nyelvét ápolni. Ennek érdekében helyi kulturális rendezvényekhez fognak csatlakozni, illetve pályázatokat nyújtanak be.

Mint ugyancsak elhangzott, a makói román nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire összesen 35-en szavaztak, és szavazóként is mindössze 47-en regisztráltak. A civilben szakácsnőként dolgozó Birta Julia Mihaéla lapunknak azt mondta, ennél azért sokkal többen vannak: a 2011-es népszavazáson 220-an vallották magukat románnak Makón. Az elnök becslése szerint a Makón született románok száma nagyjából 30 lehet, nagy részük idős. Mint kiderült, a nemzetiségi önkormányzat 3 tagja is Romániából költözött át.

A roma önkormányzat három megválasztott tagja Dömötör József, Gyémánt Mihály és Gilingerné Ráday Krisztina. Az elnök az utóbbi lett, aki azt mondta, becslése szerint háromszor annyi roma él a városban, mint a regisztrált 212 szavazó. Farkas Éva polgármester mindkét kisebbségi testület tagjainak gratulált, együttműködést ajánlott – a románoknak a hagyományőrzéshez, a romáknak életkörülményeik javításához is segítséget ígért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most a legszebb a lombkoronasétány

Nagyon szép látványban lehet része annak, aki – mint fotóriporter kolléganőnk – végigsétál a makói Maros-parton a lombkoronasétányon. Tovább olvasom