Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Románul tanul a Hagymatikum

Makó - A makói Hagymatikum Fürdőbe hétvégente a vendégek több mint fele Romániából érkezik. Bár néhány dolgozó eleve beszéli a nyelvet, most további 15-öt írattak be 4 hónapos nyelvtanfolyamra.
A makói Hagymatikumban minden ki van írva románul is – tapasztalhatja, aki ellátogat a Makovecz Imre tervezte komplexumba. Többször megírtuk: a fürdő nem csupán a hazai, de a határon túlról, elsősorban a Romániából érkező vendégekre is számít. Ez nemcsak a határ közelsége miatt logikus, hanem azért is, mert a régi makói fürdőnek is sok vendége volt a szomszédos országból. A nyitás óta eltelt idő első tapasztalatai szerint nincs változás: hétvégenként a vendégek több mint fele, olykor akár 70 százaléka érkezik innen.

Hétvégenként a fürdő vendégeinek olykor 70 százaléka is román. A szerző felvétele
Hétvégenként a fürdő vendégeinek olykor 70 százaléka is román. A szerző felvétele


A romániai vendégek komfortérzetét most azzal is igyekszik fokozni a fürdő, hogy 15 dolgozóját nyelvtanfolyamra íratta be. Jelenleg majdnem százan dolgoznak itt, ám közülük néhányan eleve beszélnek románul. A recepción például találkoztunk olyan hölggyel, aki anyanyelvi szinten beszélgetett a jegyet váltó külföldi vendégekkel. Rácz Mónika általános igazgatótól megtudtuk: úszómestert, pénztárost és gyógymasszőrt iskoláztak be. A cél nem a tökéletes nyelvtudás, hanem az, hogy a legalapvetőbb dolgokat mindenki megértse, és tudjon segíteni, útbaigazítással szolgálni.

A tanfolyamot egyébként a város önkormányzata szervezi egy határon átnyúló uniós pályázatban, amely három magyarországi és két romániai fürdővárost igyekszik hozzásegíteni az idegenforgalom fellendítéséhez – a romániai fürdők dolgozói például magyarul tanulhatnak. A makói órákat a Bástya Hotelben tartják. A nyelvi kurzus 4 hónapos, heti 4 alkalommal tartanak 2 és fél órás foglalkozást.

Olvasóink írták

 • 12. Pierre_Quatre 2012. február 29. 22:22
  „Qllancs, hatalmas a fürdőépület, egészen "elveszik" benne az ember. Amikor jómagam kipróbáltam, direkt számoltam, egy adott időpillanatban olyan 180 fő volt kb. a gyógy- és élménymedencékben összesen, a szaunát és a gyerekrészleget nem láttam.”
 • 11. bambulla 2012. február 29. 20:41
  „Qllancs
  elég értelmetlenek a kérdéseid
  ha sok ember lenne a képen, akkor az lenne a baj
  ha nem látogatnák csak magyarok, akkor hiányozna a románok által generált bevétel
  az hogy kinek épült és ki látogathatja?
  szerintem az sehol nincs korlátozva”
 • 10. Qllancs 2012. február 29. 18:10
  „A képet elnézve --jó sokan vannak ! Érdemes kinyitni ennek a 15 embernek ???

  T. 3 pog ! IGAZAD VAN !!!!!!!Ez a kishölgy olyan mint a smirdlipapír !”
 • 9. Qllancs 2012. február 29. 18:03
  „" néhányan eleve beszélnek románul ..." ugye nem román dolgozik magyar munkahelyen ????? hiszen az itt élőknek sincs munkájuk !!!!! Nem is a makóiaknak épült ! hanem a románoknak. Több a külföldi mint a magyar. Makói adó ft-okból épült a románnak .
  Remélem jönnek annyian ,hogy a bevétel --fedezi a kiadásokat !Mikor lesz megint 20 milliós bevétel 1 hónap alatt ???
  ány napot töltenek el ?? Szállás--étterem ??? más értelmes kikapcsolódás ??? Mikor 1 jóóó fagyizó sincs !!”
 • 8. szodaviz 2012. február 29. 17:30
  „Nincs összefüggés a két dolog között, mivel a románok akkor sem tanulnak magyarul, ha 10 millió magyar ott költi el a pénzét...Nem a turizmus hatásaiból kell kiindulni, hanem abból, hogy miért ilyen bunkók a minket körülvevő népek, hogy mindig az okos enged ha már szenved közmondásból mi vagyunk az okosak...”
 • 7. mgabor 2012. február 29. 17:02
  „5. szodaviz 2012.02.29. 15:37

  Meg különben is mit képzelnek a románok, hogy itt merik költeni a pénzüket...”
 • 6. szodaviz 2012. február 29. 15:50
  „Igy nem kéne pazarolni nyelvtanfolyamokra.Elég lenne az, ha a szerb oldalra nem vennének fel rasszista magyarfóbiás rendőröket, így ők tudnának magyarul is, szerbül is, a magyar oldalon megy ugyebár magyarul+ idegen nyelvként németet, angolt,így megspórolnánk több 10 ezer eurós nyelvtanfolyami költségeket...”
 • 5. szodaviz 2012. február 29. 15:37
  „"a romániai fürdők dolgozói például magyarul tanulhatnak".
  Tanulhatnak, de nem fognak.Szabadkán is aki szót tud érteni a Magyarországiakkal, nem azér tvan mert megtanult egy nyelvtanfolyamon, hanem azért, mert magyar az anyanyelve.A szerbek 99 százalékának esze ágában sincs megtanulnia legalább alapszinten magyarul.
  Szép és jó dolog ez a nyelvtanfolyam, csak azt nem értem, hogy akkor a szomszédos országok miért nem használják ezt ki..Ha már nem tanitanak senkit magyarul, akkor vegyenek fel magyar nemzetiségű romániai emberkéket...
  Unalmas már ez az egyoldalúság.
  A Horgos- röszke határátkelőn is következő a szitu: a szerb vámos, aki akár a szomszédjától megtanulhatna magyarul,(Magyarkanizsán 90 százalék feletti a magyarok aránya),ha nem tudok szerbül vele beszélni,inkább az angolt nyomja, mindsem a magyart,átérek a röszkei oldalra, a magyar vámos megsért, mert a zdravo-t mondja oda, szerbül köszön, mert ő köt kompromisszumot már megint...”
 • 4. Beroesz 2012. február 29. 10:47
  „Mit nem adnék érte, ha a románok is ilyen elfogadóan állnának hozzá a magyar nyelvhez!”
 • 3. pog 2012. február 29. 09:31
  „Meg Mónikának jó modort kellene tanulnia...”
 • 2. deszkifiu92 2012. február 29. 09:22
  „Kontrapista - Az egy megoldoás hogy tanulni kűldik a munkásukat, de sok az olyan jelentkező aki tud szerbűl és dolgozna aNapfényfűrdőben, példának veszem magamat, pályakezdő vagyok, beszélek szerbűl, németűl, a szerbet anyanyelvi szinten. Multkor beadtam az önéletrajzomat meg mindent és még nem értesitettek.....”
 • 1. kontrapista 2012. február 29. 07:59
  „A Napfényfürdő igazgatója is élhetne a jó példával, mert a Szerbiai vendégek főleg hétvégeken és ünnepeik alkalmábal igen csak meglepik a pénztárakat, elidőzve míg megértik a szolgáltatások rájuk vonatkozó részét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusig regisztrálhatnak a vállalkozók

Csütörtökig jelentkezhetnek a vállalkozók a kötelező iparkamarai regisztrációra. Akik nem teszik meg, azokat később felkeresik. Tovább olvasom