Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Románul tanulnak a makóiak

Makó - Nem csupán az alkalmazottak egy része, az ügyvezető is románul tanul a makói gyógyfürdőben. Mivel a határ mindössze 20 kilométerre van, a helyi éttermekben, utazási irodákban, de még a gyógyszertárakban is van olyan dolgozó, aki tud románul, s egyre több a külföldieket útba igazító tábla is a településen.
Miután Románia is tagja lett az Európai Uniónak, megnőtt a románok utazási kedve. Ez a határtól mindössze húsz kilométerre lévő Makón is érződik: egyre több délkeleti szomszédunk fordul itt meg, s nem csupán átutaznak a városon, hanem kicsit több időt is eltöltenek, strandolnak, vásárolnak.

A Maros-hídnál lévő Autós Csárdában van egy románul nagyon jól beszélő pincér, de kollégái is egyre több szót tanulnak meg a vendégektől. Természetesen román nyelvű étlapjuk is van, mivel az ide betérők jó része ezen a nyelven beszél. A Proko Travel utazási irodában csak magyar és német nyelvű szórólapok, prospektusok vannak. Az alkalmazottak az idegen nyelvek közül a spanyolt, az angolt, a franciát és a németet beszélik. Kérdésünkre elmondták: mivel egyre több a román érdeklődő, egyik kollégájukat hamarosan elküldik román nyelvtanfolyamra.

Galgóczki Hajnalka románul is tudja a jegy- és bérletárakat, szolgáltatásokat. A szerző felvétele
Galgóczki Hajnalka románul is tudja a jegy- és bérletárakat, szolgáltatásokat.
A szerző felvétele

A nyelvtanulás a Makói Gyógyfürdő Kft.-nél sem új keletű. Jelenleg két-három órán van túl két masszőr, egy pénztáros és maga az ügyvezető igazgató, Pőcze Lászlóné is. Tőle halljuk: mivel a nyári szezonban – főleg vasárnaponként – a vendégek 75-80 százaléka román, erre egyre nagyobb szükség van. A fürdőben minden három nyelven, magyarul, angolul és románul van kiírva. A pénztárosok románul is értik, illetve mondani tudják az árakat, a szolgáltatásokat, s néhány alapvető kifejezést is ismernek. Ez utóbbi nem csoda, mivel egy részük korábban a nagylaki határon dolgozott.

A belvárosban lévő Korzó Gyógyszertárban félállásban dolgozik egy nyugdíjas gyógyszerész, aki tökéletesen tud románul. A patika vezetőjétől megtudtuk: az idős kolléga fordítására nincs mindig szükség, mivel a románok nagy többsége beszél olaszul, angolul vagy németül, így értetik meg magukat a magyar patikusokkal. Sajnos a magyarok között jóval kevesebben vannak azok, akik beszélnek valamilyen idegen nyelvet, mint délkeleti szomszédainknál.

Mivel Makón és térségében egyre több román fordul meg, már nyelvtanfolyamot is szervezett egy cég a városban. Másfél esztendeje oktatják a nyelvet, a mostani a harmadik csoport, s eddig ötvenen jártak hozzájuk.

Növekszik a román közösség

– A két-három évvel ezelőtti népszámláláskor 43-an vallották magukat román nemzetiségűnek Makón, de ez a szám azóta gyarapodott – árulta el Bekán Aurél, a román kisebbségi önkormányzat elnöke. Sokan költöznek át Romániából. Csongrád és Békés megye határ közeli része népszerű, a magyar lakossághoz képest a legtöbb román Battonyán telepedett le, itt közel kétszáz házat vásároltak meg.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. broki666 2009. március 26. 15:53
  „Egyébként ki a faxomat érdekel ez a fürdő,nem messze lakom tőle milyen románokról beszéltek ember azon a pár törzsvendégen kívül a kutyát nem látni ott egész nap,ja és mi lesz az MTH val meg a volt rendőrséggel,szerintem szépen össze fog dőlni!”
 • 37. ankusz 2009. március 26. 14:45
  „Ha a magyar szövegre gondolt hát őszintén megbántam bűneimet és rettentően sajnálom a hibákat!Más itt hibát ejteni mint egy tájékoztató szöveget hibásan kitenni.Dehát mindegy!Vártam is,hogy valakinek nem fog tetszetni a hozzászólásom!Még hibásan is de másokkal ellentétben büszke vagyok arra,hogy beszélek magyarúl,még ha nem is tökéletes a helyesírásom,némelyik magyarénál sokkal jobb,pedig én csak 8 éve beszélek magyarúl,hajlandó voltam megtanulni.De gondolom nem megbocsáltható hibák,biztos a magyar érettségimért ami 4-es lett,azért is fizettem! :-P”
 • 36. ankusz 2009. március 26. 14:37
  „Buna ziua domnu bo.... Eventual buna ziua domnisoara ankusz! Elolvastam amit én írtam!Egy mondatot írtam le románúl.Tájékoztatna és felvilágosítana,hogy abban az 1 mondatban mégis hol kellene szóköz?Mégis hol illik??? :-D”
 • 35. bo 2009. március 26. 14:32
  „Buna ziua domnu ankusz! Gratulálok, megtalált a táblán egy betű hibát, de azt elolvasta, hogy Ön mit írt. A szavakat illik szóközzel elválasztani egymástól. Nem csak a magyarban, de a románban is. (legalább 15 hiba + szintaktika) :-))))”
 • 34. kisztitkar 2009. március 26. 14:22
  „Jakshock kinek akarsz szolgáltatást eladni,ez az egész fürdö projekt paraszt vakítás,mit akartok a románoktól nem fognak jönni mi a szarnak jönnének tömegessével épülnek a fürdők kint sőt nálluk az üdülési csejüket be is váltják ,egy pár jobban élő át jött a nyáron ennyi a dolog lényege,valamit írni kell hogy a sok tökéletlen elhigye hogy milyen jó befektetés ez az egész a kutyát nem érdekli ez a szar fürdő ahol 20-éve ugyanazok ásztatják a tökeiket,egy réteget érint akik pénzt akarnak még zsebre rakni meg a hülye csatlósaikat,normális paraszt embereknek több eszük van szarnak erre az egész fürdő szarságra,másik nevetséges aláírás gyűjtés kik gyűjtik akiknek szintén érdeke az építkezés ,tudod a kisseb gyerekeknek is lakást kell még venni állami meg Józska Pista pénzénha normális volna az újságíró,meg pláne nem fizetnének ezért neki nagy ívben szarhatna a fürdőre,próbáljanak munkát találni az embereknek Makón!”
 • 33. ankusz 2009. március 26. 13:39
  „OOoopsss...a makóiaknak nem is nagyon megy :-D A táblán dulapu szerepel pedig az helytelen,1 betű is számít,különben olyan mintha vmi paraszteszű írta volna.Szóval: dulapul!!! ja igen,román vagyok,félig.. büszkén :-) és hát mindegy milyen nyelvet tanul meg az ember,az mindig hasznos!!!És hát igen,olaszul is nagyon jól tudok, és ez a románnak köszönhető.Szerintem ezzel semmi baj,kint is,még ha nem is magyarok de nagyon sok boltban,vendéglátó helyen az alap dolgokat tudják magyarul.Hát ennyi! O zi buna! :-p”
 • 32. Jakshock 2009. március 26. 13:06
  „Könyörgöm! Egy szolgáltatást akarunk eladni azt akarjuk,hogy jöjjön a vendég.Meg persze álmok is vannak.Azt akarjuk hogy hogy a túrista itt töltse kellemesen a szabadságát,még jó hogy megtanulnak pár dolgot idegen nyelven.Mert valjuk be így a saját munkájukat is megkönyitik.És a szolgáltatás szinvonala erősődik.Természetes dolog.
  Néhány kedves forumozónak ajánlanék nyugtató gyogyhatású teákat,könyveket a wikipédiát.Vagybármi szépet ami a lelküknek örömöt okoz,nem kell mindig................”
 • 31. Lenke 2009. március 26. 07:14
  „A cikk címe hibás: hiszen a makóiak nagy részének eszében sincs megtanulni ezt a rusnya nyelvet.”
 • 30. kisztitkar 2009. március 26. 05:50
  „Szerintem ha lováriul tanulnátok,többre mennétek ki az a marha aki még elhiszi hogy ide románok fognak járni, rengeteg fürdő építése kezd vagy kezdődött már meg a határ túl oldalán,ez az egész nyelv tanulás demagóg politika hülye Makóiaknak csak valahogy be kell magyarázni jó az a fürdő,főleg ha megépülne és az elvtársaknak az a nem kis pénz a bankszámlájukon landolna,amit csak úgy mellékesen le nyúlnának jó szokás szerint!”
 • 29. Mignon 2009. március 25. 23:23
  „Csak ugy altalanossagban.
  Magamnak.

  Borzasztoan örül az ember, ha megertik, mire gondol.
  Borzasztoan tud fajni, ha "felre ertik".

  Jo ejt Mindenkinek!”
 • 28. bo 2009. március 25. 23:15
  „Kedves Mignon!
  Igen utasított:"jobb ha most csöndben maradsz"
  Igen állat módon viselkedik: tölts el néhány órát a Makó utáni első parkolóban: Nyilvános klozet és szeméttelep elsősorban külföldiek számára!
  Igen özönlik. Ez egyszerű statisztika, meg kell nézni a csatlakozás előtti és utáni adatokat, mind kamion, mind személyforgalom tekintetében- 6-szoros. És persze a sajnálatos balesetek száma.
  Igazad van én sem találkoztam még vele
  Köszönöm, hogy elmondhatom a véleményem
  Nem beszéltem többesszámban- kérdeztem.
  Egyébként köszönöm, hogy másban igazat adsz.”
 • 27. Mignon 2009. március 25. 23:05
  „Kedves 26. "bo"!
  Habar nem engem szolitottal meg, (tulajdonkeppen senkit nem stolitottal meg), de
  -senki nem utasit Teged csendre,
  -allat modon nem viselkedik senki,
  -senki nem "özönl",
  -nem az Uristen senki,
  -velemenyedet elmondhatod,
  -ne beszelj többes szamban.
  akkor, ez demokracia.

  Masban, igazad van.

  En, csak eltem "költöi szabadsag"-ommal.

  Demokracia!”
 • 26. bo 2009. március 25. 22:42
  „Tisztában vagyok azzal, hogy drága magyar testvéreink átlépve a nyugati határszakaszt ugyan olyan állat módon viselkednek, mint a keletről beözönlők. De valóban! Ki vagy, hogy csöndre utasítasz!? Az Úristen? Nekem ez a véleményem és jogom van elmondani! Miért maradjak csendben? Mind maradjunk csendben, ha nem egyezik a véleményünk a tieddel. Éljen a demokrácia fő őrzője! Gratulálok!”
 • 25. JungHeinrich 2009. március 25. 22:23
  „...még véletlenül se beszéljen senki idegen nyelvet, a magyar bőven elég!Mitől lesz bárki kevesebb mert beszél románul?

  20asnak azért tudnék mesélni miről ismerszik meg a magyar külhonban,jobb ha most csöndben maradsz...”
 • 24. JungHeinrich 2009. március 25. 22:19
  „22.sztem kezd el ,ha már a magyar olyan rosszul sikerült....”
 • 23. lacipapa68 2009. március 25. 22:15
  „Szirilli!Majd jól az eszembe vésem,hogy te jelentős ember vagy,mert egy más népet kapásból lemocskolsz mindennek,pedig csak a tükörig kellene elmenned.Látom rajtad,hogy reménytelenül beszűkült a tudatállapotod,ezért engedelmeddel a továbbiakban szóra sem méltatlak.”
 • 22. Kasza 2009. március 25. 21:39
  „AKKÓ MOSTMÁN TANULJAK SZERBŰ MEG JUGÓ-ÚL, MERT AZ GYÁLÁTÓL KB 8-10 KM VAN HURRRRRRRRRRRRÁ”
 • 21. Mignon 2009. március 25. 21:25
  „Kedves 20. "bo"!

  Hat en mar csak hüje vagyok!!!

  Idaig, eszembe se jutott, a Ferencszallas es Nagylak közötti utcaszeli szemetröl
  a roman es bolgar tudomany, kultura, nepmüveszet, irodalomra következtetni!

  No comment. (mai magyarul).”
 • 20. bo 2009. március 25. 21:13
  „Igazad van Mignon! Kiemelném a kultúrájukat! Menny végig a 43-ason Ferencszállás és Nagylak között! Ez a művelt kultúrált nép szemétlerakónak nézi Csongrád megye ezen részét (is) a bolgárokkal egyetemben!”
 • 19. quitu 2009. március 25. 21:09
  „10-esnek. Aki Romániában született nem tehet arról, hogy határ húztak a most már két ország közé, attól még magyar!!! Ha viszont másképpen gondolod akkor kiáltsd ország-világ elé, hogy Bartók is román volt...Azt gondolom, hogy nem az értelmiség sorait erősíted...”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makót választotta a thai diák

Makó - Thaiföldi cserediák tanul a makói József Attila Gimnáziumban. Jirasuth Vongvorakarn annyira… Tovább olvasom