Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Románul tanulnak Makón

Makó - Egyre több helyen lehet majd románul tanulni Makón. Igény van rá: turisztikai területen előny a román nyelvtudás, sőt van olyan álláshirdetés, amely már ezt szabja feltételül.
A 43-as főút tranzitforgalmával sok külföldi – elsősorban román – fordul meg a városban. Nemcsak a fürdőben, hanem a helyi üzletekben, boltokban is. A nagyobb cégek, szemfüles vállalkozók már kaptak a lehetőségen: a térségi, és vele párhuzamosan a romániai hirdetőújságokban is találtunk olyan álláshirdetést, amelyben a román nyelvtudás feltétel, vagy előnyt jelent. Ezekhez az igényekhez alkalmazkodnak a helyi képzések is.

Rozsnyai Éva, a városi Tourinform-iroda vezetője lapunknak elmondta: a valós igényekre támaszkodva olyan turisztikai képzéseket is meghirdettek, amelyek román nyelvi órákat tartalmaznak. Az is elképzelhető, hogy a jövőben szervezésükben önálló nyelvi kurzus indul majd. A makói középiskolákban is van lehetőség a román nyelv tanulására. Például a Makói Oktatási Központban délutáni foglalkozásokon, és van olyan szak, ahol második idegen nyelvként lehet tanulni a románt – nyilatkozta Kincses Tímea, az Erdei Ferenc tagintézmény vezetője.

A boltokban is jó, ha szót ért egymással a vevő és az eladó. Fotó: Karnok Csaba
A boltokban is jó, ha szót ért egymással a vevő és az eladó. Fotó: Karnok Csaba

A helyi román kisebbségi önkormányzat elnökétől, Bekán Auréltól megtudtuk, ők az idén nem szerveztek nyelvi tanfolyamot, viszont, ha igény lesz rá, elképzelhető, hogy jövőre szerepet vállalnak a szervezésében.

Ezt tervezik a helyi munkaügyi központ munkatársai is: Pető Klára kirendeltségvezető elárulta, 2009-ben szeretnének olyan keresetvezérelt képzéseket indítani, amelyek keretében románul is tanulhatnak majd a résztvevők.

Döme János építőipari vállalkozó nemrég romániai telephelyű üzletébe keresett üzletkötőt. Nem talált Makón románul beszélő munkaerőt, így egy ottani lakost vett fel.

Olvasóink írták

 • 19. Lcat 2008. október 16. 20:47
  „mogyorok igen tudok románul, meg még egy pár nyelven ugatok! ne anyázz!”
 • 18. magyarok 2008. október 07. 08:03
  „Lcat?
  Ezeket a kedves sorokat édesanyádnak céloztad?
  Ide jössz azt sem tud mit csak ugatsz mintha valakinek a kutyája lennél...
  Áruld már el mennyivel rosszabb egy számodra ismeretlen román mint az aki idejön ugatni mint te...
  Te az a fajta ember lehetsz aki beszél beszél oltári baromságokat aztán csodálkozik, hogy miért nem értik...
  Egy része nem tud még románul sem???
  Honnan tudod csak te nem tudsz románul és érted mit mondanak?
  Oh atyám az ilyen ki elmeháborodottak miatt tart itt az országunk...”
 • 17. Lcat 2008. október 06. 22:21
  „magyarok! Azon kívül ,hogy vak vagy bizonyos dolgokra,egy agymosott kretén is!Te nem itt élsz? Vagy túl sok tudatmódosítót szedsz,és rózsaszínben látod a világot. Csubiri! A románok 80%-ka tud angolul? Egy részük még románul se rendesen!”
 • 16. magyarok 2008. október 04. 20:34
  „!.! Ha értelmes ember elolvassa a te írásod meg az enyémet akkor az világosan megmutatkozik, hogy te vagy a gyenge elméjű... Még valamit tetszik uram?”
 • 15. Egy Makói 2008. szeptember 30. 12:21
  „Tisztelt Olvasók!

  Európa jó néhány határokkal ellátott területein természetes dolog,
  hogy a határ mentiek igyekeznek megtanulni a ,,túloldali" nyelvet,
  evvel is javítani az üzleti életben a túlélési lehetőségeket.

  Ilyen értelemben természetes, hogy Makón is tanulnak románul és
  a határ túloldalán magyarul. Az üzlet parancsa és a túlélési ösztön ezt diktálja.

  A másik oldalon meg kell érteni azokat az aggódókat,
  akik félelemmel tekintenek a - természetes - fejlődés ellen.
  Itt Makón és a Kistérségben nagy a munkanélküliség, beszélnek legalább 6´000 személyről. A munkanélküliek, szegények, kitaszítottak érthető módon aggódnak, mert ők ugye már kitaszítottak.

  Erről az oldalról nézve érthető az aggályoskodók véleménye is.

  Mi lenne a megoldás?
  Egy olyan országos politikai konszenzus, ami az egész országban és evvel együtt Makón is csökkentené a munkanélküliséget, és egyben növelné a gazdaság fejlődését.

  De ehhez szükséges országos pártok nincsenek, sem pedig alkalmas politikusok nem irányítanak. Addig, amíg csak a saját zsebükre dolgoznak főleg, nem lesz országos és makói felemelkedés sem.

  Kevés Széles Gábor van még az országban.

  !!”
 • 14. 4 2008. szeptember 29. 23:18
  „magyarok, Nézd vagy halgasd egy kicsit a Magyar politikát, MIT IS AKAR PRIVATIZÁLNI ( piacra dobni ) A DRÁGA KORMÁNYUNK?
  Talán csak nem a Magyar vízművek egyes részét?
  Utána ha el kel, majd kapod a Magyar földből az ivó vizet, nem dupla, hanem tízszeres áron, és akkor majd én kérdezem ki is a gyenge elméjű!”
 • 13. triatlonos 2008. szeptember 29. 20:41
  „Amennyiben románul beszélő munkaerőre van szükség, akkor már jobb, ha a toborzást most kezdik odaát, mert a magyarok zöme nem akar nyelvet tanulni, dolgozni meg pláne, főleg ennyiért! A segélyhez képest kevés, mert azért nem kell csinálni semmit.
  Ami az ország kiárúsitását illeti - nem tudom megitélni- de biztosan tudom, hogy nyugaton sokkal jobb kondiciókkal tanulhat vagy dolgozhat egy román, lett, litván, lengyel vagy bármely nemzetiségű, mint a magyar, mert olyan munkaügyi megállapodásokat kötöttek. Sajnos a magyar kormányoknak erre nem volt idejük,mert mással vannak elfoglalva.”
 • 12. csubiri 2008. szeptember 29. 11:04
  „Aki nem akar románul tanulni az legalább beszélje az angol nyelvet...ez a baj nem bántásképp mondom,h mindegy milyen nyelvet kellene beszélni,a magyar nem szeret a sajátján kívül mást megtanulni,tisztelet a kivételnek!!!Miért beszélje az angolt?Mert a románok 80% beszéli....akkor nincs gáz.Amúgy meg senkit se kényszerítenek...ne panaszokdjatok!”
 • 11. magyarok 2008. szeptember 29. 08:29
  „4!
  szerintem te gyenge elméjű vagy!”
 • 10. 4 2008. szeptember 28. 13:40
  „A mai Magyarországi politikai helyzetben szerintem, a határon tuli MAGYAROK örölnek, hogy nem csatolták őkett vissza az anyaországhoz.Mert ha most ERDÉLYT visszacsatolták volna , már a MAGYAR ( MAGÁT) POLITIKAI " elitnek" NEVEZŐ, csak a zsebükkel gondolkodók már régen KIÁRÚSÍTOTTA volna épp úgy mint most MAGYARORSZÁGOT!”
 • 9. triatlonos 2008. szeptember 28. 13:17
  „Mindenkinek az üzleti érdeke szerint kell nyelvet tanulni. Aki román vendéget akar kiszolgálni, annak nem hátrány a nyelv ismerete. Attól sem kell tartani, hogy képzett munkaerő jön hozzánk, mert nyugatra megy. Például Dániában bárki megpályázhat egy munkaidő utáni takaritói állást -nemzetiségtől függetlenül -csak egy feltétel van: a dán nyelv kifogástalan ismerete, az angol kevés, annak ellenére, hogy mindenki beszéli.”
 • 8. 6281 2008. szeptember 28. 13:17
  „Románul? A köpönyegforgató románok szépen elvették tőlünk a fél magyar hazát! De az ott élő magyarság nem kell nekik mai napig üldözik a magyarokat, megalázzák, bántalmazzák,sírjaikat meggyalázzák! Persze Trianon idején amit elvettek nem volt elég Még Debrecen és környéke is kellett volna,legszívesebben az egész országot felszabták volna a másik" gyönyörű" bandával a cseh-szlovákokkal. Ezzel kellene az Uniónak is foglalkoznia,meg mindenkinek elgondolkodni, hogy milyen gyalázatot művelt jó néhány ma Európai Uniós ország a Magyar Nemzettel és népével!A románok meg szépen menjenek "haza" az ellopott hazájukba!”
 • 7. jajaja 2008. szeptember 27. 22:15
  „Ti elmentek, jön helyettetek a román, így lesz ez is román terület, mint Erdélyország lett.”
 • 6. hja 2008. szeptember 27. 21:07
  „én is azt mondom, hogy sok román bizony érti a magyart...egyetértek egyessel .. el innen.. ahelyett hogy azt tanítanák, hogy a nebulók ne féljenek azon a nyelven megszólalni, amit évek óta tanulnak az iskolában, majd karattyolhatnak románl.. ujjé, ahelyett hogy nyugat felé haladnánk...”
 • 5. greencat 2008. szeptember 27. 20:27
  „Tanuljon meg a román magyarul:) egyébként tud sok magyarul, de titkolja, mert kényelmesebb neki a saját nyelvén beszélni. Némelyek meg beszélnek angolul is már aki tanultabb.”
 • 4. Elizabett 2008. szeptember 27. 18:56
  „Nekem is elegem van ebből a román-mániából!!!!”
 • 3. Ludrew 2008. szeptember 27. 12:42
  „1: Ja bocs, ha neked degradál a (nyelv)tudás...”
 • 2. magyarok 2008. szeptember 27. 11:38
  „Hajrá, nagy ez az ország mehetsz...”
 • 1. makói magyar 2008. szeptember 27. 08:16
  „Hát... egyre jobban érzem: el innen, messzire ettől a várostól!
  Isten ments, hogy románul karattyoljak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan első a makói csatorna

Makó - A kormány az első helyen küldte tovább Brüsszelbe a Makói Víziközmű Társulás közel 14… Tovább olvasom