Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Rónay-kastély: megint hoppon maradt

Kiszombor - Három éven át titokban tárgyalt a megyei önkormányzat a kiszombori Rónay-kastély hasznosításáról. Múzeumi raktár lett volna belőle. Miután a közgyűjtemény átkerült az államhoz, az egyeztetés megszakadt. A község 20 éve próbálja megoldani az épület sorsát.
Három éven át tárgyalt Kiszomborral a megyei önkormányzat a községben álló 200 éves Rónay-kastély sorsáról. A megye titkosan kezelte az egyeztetéssel kapcsolatos információkat, így azt sem hozták nyilvánosságra tavaly április 27-én, hogy egyáltalán miről határozott a közgyűlés „A kiszombori ingatlan ügye" címszó alatt, zárt ajtók mögött. Emiatt a kiszombori önkormányzat sem nyilatkozott az ügyről. Annyit lehetett csupán tudni, hogy a megyei múzeum raktára lehetne a patinás épületből, csak a részletekben nem tudott még megegyezni a két helyhatóság.

Kiszombor húsz éve próbál partnert keresni a kastély felújításához. Eddig eredménytelenül. Fotó: Karnok Csaba
Kiszombor húsz éve próbál partnert keresni a kastély felújításához. Eddig eredménytelenül.
Fotó: Karnok Csaba

Most már nem is fog: a megyei múzeumi szervezet átkerült az állam, közvetlenül a kormányhivatal fennhatósága alá, így a megye és Kiszombor tárgyalásai megszakadtak, a kastély ügye ugyanott tart, ahol a tárgyalások előtt – tudtuk meg Szegvári Ernőnétől, Kiszombor polgármesterétől. Amit a község határozott ez ügyben, nyilvános, minden előterjesztés fenn van a település honlapján.

Kiszombor húsz éve próbál partnert keresni a kastély felújításához, értelmes hasznosításához. Ez azért is túl nagy feladat a helyi önkormányzatnak egyedül, mert az egykori államosítás után végzett belső átalakítások nyomait nagyon sokba kerülne eltüntetni.

A kastély nagyon szép, kívülről részben felújíttatta a település, és a teteje is rendben van, nagyon vigyáznak rá, nehogy beázzon. A toronyba vezető lépcsőt is felújították, így a helyi rendezvényeken fel lehet menni, körül lehet nézni odafentről. Tiszta időben nagyon messzire, akár Temesvárig is el lehet onnan látni.

Olvasóink írták

  • 2. profil13 2012. március 10. 21:46
    „Hát ez nagyon szégyen amit az állam csinál.Pedig sokan jönnek busszal ide Kiszomborral hisz a körtemplom Magyarországon csak 3db van.Inkább egy öregek otthona kéne.
    És persze az a gyönyörű szép kertet vissza kéne ültetni.”
  • 1. papika56 2012. március 10. 12:58
    „Kár érte ,hogy nincs hasznosítva. csak üresen áll és romlik .
    Jó sok pénzből felújjítani ,lehetne kulturális központ, vendéglő, hotel , falusi turizmus stb. Uniós pályázat, külföldi befektető --mert magyar nem igen van .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. Makón: a márciusi ifjak a szabadság apostolai

Tovább olvasom