Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Roskó Gábor már hazajön Makóra

Makó - Tíz éven át vezette a makói grafikai alkotótábort az amúgy budapesti művész, Roskó Gábor, és egy évtized alatt olyannyira megszerette a Maros-parti várost, hogy elhatározta, letelepedik.
Vett egy hangulatos kis parasztházat, amit lépésről lépésre újít fel; ma már a nyarait szinte teljes egészében itt tölti – azt is tervezi, hogy műtermet alakít ki benne.

– Azért vettem házat Makón, mert lenyűgöz az itt élő emberek nyíltsága, kedvessége és bizalma, no meg mert amit tudok a város történetéről, hagyományairól és kultúrájáról, az számomra nagyon rokonszenves – vallja az itthon és külföldön egyaránt elismert grafikusművész, az egyébként budapesti születésű és a fővárosban élő Roskó Gábor. A Maros-parti várost és lakóit az alatt a tíz esztendő alatt volt alkalma megismerni, amíg a hazai fiatal alkotók legjavát évről évre vendégül látó grafikai alkotótelepet vezette. Az irányítást két esztendeje ugyan átadta kollégájának és barátjának, Madácsy Istvánnak, ám a négy éve vásárolt ház révén kapcsolata még szorosabb lett Makóval: saját bevallása szerint a nyár nagy részét, de egyébként is legalább minden második hétvégéjét itt tölti, nem egyszer családostól.

Másutt is megtehette volna, Roskó Gábor Makón vett házat – ma már otthon érzi magát benne. A szerző felvétele
Másutt is megtehette volna, Roskó Gábor Makón vett házat – ma már otthon érzi magát benne. A szerző felvétele

Az Attila utcai kis parasztház persze addig sem áll üresen, amíg feladatai máshová szólítják: egy közelben lakó idős asszony személyében van, aki gondját viseli a már most is takaros, otthonos épületnek. Megvásárlása óta évről évre, apró lépésenként újítja fel. Az alászigetelés már készen van, az egyik szoba teljes felújítása is – a hét végén éppen ebbe hozott szekrényeket –, és egy gyönyörű cserépkályhát is építtetett. Ugyanakkor még legalább három évnek kell eltelnie addig, amíg a ház teljesen olyan lesz, mint amit megálmodott. Nagy tervei vannak vele: mivel már nem tanít, és külföldön sem dolgozik, majd az itteni műteremben szeretne festeni. De már most is művészek találkahelye, hiszen a grafikai alkotótábor tagjait minden évben megvendégeli legalább egy estére.

Roskó Gábor azt mondja, az itteni vidék megnyugtatja, energiával tölti fel: ha átér a Tiszán, biztonságban tudja magát. Makón ma már otthon van, és ez egyebek mellett azért is nagy szó, mert ugyan rendszeresen járja az országot és a világot, és módjában állt volna másutt is ingatlant vásárolni, ő egyedül Makón tette ezt meg. A ház egyébként egy barátság emlékét is őrzi. Noha több hasonló ingatlant is megnézett hirdetések alapján, ezt végül személyes ismeretség révén vásárolhatta meg: a polgármesteri hivatalban sofőrként dolgozott, a közelmúltban elhunyt Kádár János ajánlotta a figyelmébe.

Olvasóink írták

 • 13. magyarok 2008. augusztus 31. 12:26
  „Zöldcica! :)

  Okosan gondolod, amit mondasz, csak nem úgy cselekedtél... Mindegy, aki irigy az nem lesz másmilyen...”
 • 12. greencat 2008. augusztus 31. 00:37
  „magyarok! Maradjunk csak a greencatnél! És nem vagyok irigy senkire és nem is voltam az, csak írtam egy véleményt! Ha valaki sikeres, és megdolgozik a pénzéért becsülettel, annak nem vagyok irigye!! Ha valaki tisztességtelen úton jut haszonhoz, azt elítélem, de nem vagyok rá irigy, mert előbb vagy utóbb, az a gazdagság úgy is megbosszulja magát!!:)”
 • 11. magyarok 2008. augusztus 30. 22:01
  „Zöldcica!

  Nem azt mondtam, hogy telefonszámot adtál hanem, hogy felvilágosítást egy számról... És nem én vagyok aki a szart kavarja, csak gáz olyan embernek írni az irigységről, aki ugyan úgy irigy :)”
 • 10. greencat 2008. augusztus 29. 20:14
  „magyarok! nem adtam telefonszámot tudtommal! Ne kavard itt a szart!”
 • 9. magyarok 2008. augusztus 29. 14:41
  „Akinek nem tetszik az a város az csomagolhat...
  Egyébként úgy beszélnek emberek itt irigységről, mintha nekik semmi közük nem lenne ehhez, pedig egy másik cikkben egy itteni személy éppen egy telefonszámról adott felvilágositást, hogy hol lehet névtelenül valakit feljelenteni... Akkor ki is az írigy? :)”
 • 8. triatlonos 2008. augusztus 26. 18:16
  „Az előző vélemények egyediek, de tény, hogy Makó egy sajátos város. Az alapelv az, hogy: ha megdöglött a tehenem az nem akkora baj, ha a szomszédnak legalább a disznója pusztult el. Tehát az irigység jellemző! Az emberek általában irigyek a szomszéd házára, kocsijára, pénzére, de a munkájára nem. Még van olyan "makói" is, aki irigy a polgármester milliárdjára is, és ezt gyakran szóvá is teszi! A fentiek ellenére lehet, hogy Gábornak az Attila utcában egészen más szomszédai lesznek, főleg akkor, ha betartja a legfontosabb szabályt: okos ember azzal dicsekszik, amilye nincs, a buta meg azzal, amilye van!”
 • 7. előttedszóló 2008. augusztus 26. 17:29
  „De makói vagyok, itt születtem, itt nőttem föl, ide köt minden, csak ezért maradok. De én is ismerek olyat, aki Pécsről költözött ide, és sajnos rossz véleménye van az itteni szomszédairól, akik irigyek rá, pont amint ezt greencat írta. Sajnos ez van, de jó volna beismerni ezt a hibát azoknak, akik ilyenek és javítani, nem pedig megsértődni.”
 • 6. greencat 2008. augusztus 26. 00:57
  „Nagy Margit! Egyetlen dolgot mondjon meg, hogy miért is jó itt lakni Makón??”
 • 5. makói 2008. augusztus 25. 23:28
  „Sajnálom, hogy itt vett házat. Nem sok idő múlva sajnos rá fog jönni, hogy jobban tette volna, ha a Dunántúlon vesz házat. De azért próbálkozni lehet, én is tudok olyanról, aki Budapestről jött ide lakni és még jól is érzi itt magát. Drukkolok neki!”
 • 4. Nagy Margit 2008. augusztus 25. 22:47
  „Azért van mégis jó ebben a városban! Én két olyan emberről is tudok, aki az ország más részéről költözött ide. Egyik 13, másik 8 éve. És midnkettő REMEKÜL érzi itt magát!

  Még egy: az előttem szólók esetleg nem Makóiak? Ha igen, akkor senkinek nem kötelező itt léakni. Ha nem, akkor meg honnan tudnak ilyeneket?”
 • 3. greencat 2008. augusztus 25. 12:32
  „mit=mint:)”
 • 2. greencat 2008. augusztus 25. 12:31
  „Nem kell hozzá 10 év és menekülni fog innen!!:) A makói emberek inkább irígyek mit barátságosak, vendég szeretők!!”
 • 1. yuhéé 2008. augusztus 25. 07:35
  „Sok sikert hozzá, vajon meddig bírja majd?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémhír Makón: fürdő épül a csatornára szánt pénzből

Makó - Mint kiderült, komolyan tartja magát az a rémhír Makón és környékén, hogy a… Tovább olvasom