Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Rosszul járnak az órák Makón

Makó - Rosszul járhat, aki az utcai órákra hagyatkozik Makó belvárosában, ezek közül ugyanis több rosszul vagy egyáltalán nem jár. Pontosan jelzi viszont az idő múlását a szentesi órák többsége, és Vásárhelyen is csak egy sokat későt találtunk.
Rosszul járhat, aki az utcai órákra bízza magát Makó belvárosában, ezek közül ugyanis több rosszul jár – vagy sehogy sem. Tettünk egy sétát a Széchenyi téren, és kiderült: a hirdetőoszlopokra szerelt időmérők közül a Korona előtti ugyan pontos, a Hagymaház előtt álló viszont pontosan egy órát késik. Ez utóbbi közelében van a makói nagyposta, amelynek dísze egy gyönyörű óra – ezt viszont szó szerint kell érteni: tényleg csak dísz, csak a számlapja van meg, óraszerkezete nincs is. A posta vezetője, Szűcs János azt mondta lapunknak, emberemlékezet óta ez a helyzet a padláson.

Kiválóan működik és pontos viszont a régi városháza órája. A tető alatt még megvan a régi, mechanikus óraszerkezet, de ma már nem ez működteti a mutatókat, hanem egy modern, elektronikus változat. Báron Sándor órásmester, aki hetente ellenőrzi a szerkezet működését – most épp a számlapot megvilágító izzót cserélte ki –, elmondta: 14 éve viseli gondját az itteni órának, de már akkor sem működött az időmérő felhúzást igénylő, súlyokkal működő eredeti „lelke". Sok alkatrész egyszerűen hiányzik belőle. Azt mondta róla, az épülettel egyidős, tehát közel másfél évszázados lehet, értékét megbecsülni pedig lehetetlen.

Báron Sándor órásmester heti rendszerességgel ellenőrzi a rá bízott óraszerkezeteket. Fotó: Segesvári Csaba
Báron Sándor órásmester heti rendszerességgel ellenőrzi a rá bízott óraszerkezeteket.
Fotó: Segesvári Csaba

Találtunk viszont egy olyan órát, amit az eredeti részben elektromos, részben mechanikus szerkezet működtet, és mégis pontos – igaz, ez a főtérről nem látható. A városi fürdő órájáról van szó, amely a főépület tornyának két oldalán, két számlapon is mutatja az idő pergését, méghozzá pontosan. Ezt is Báron Sándor felügyeli. Igaz, ami igaz: valóban erre lehet a legnagyobb szükség, hiszen amíg aki a városban jár-kel, megnézheti a pontos időt a karóráján, vagy ha van nála, a mobiltelefonján, addig aki fürdőzik, ezt aligha teheti meg.

A templomokét javítani kellene

A belvároson kívül kevés az óra, jószerével csak a templomtornyokon látható ilyen. Néhány évvel ezelőtt ezeket is felmérte Báron Sándor, és szomorúan állapította meg: lényegében egyik sem működik, igaz, van köztük olyan, amit helyre lehetne állítani. Becslése szerint a szerkezetek fajtájától függően néhány százezer forintból működőképessé lehetne őket tenni.

45 perc késés

Panaszra nincs ok Szentesen: a városközpontban található református, katolikus és evangélikus templomok toronyórái pontosan járnak, még egy percet sem késnek. Ugyanez nem mondható el a központi gyógyszertárnál elhelyezett digitális óráról, amely két percet siet. Az Apponyi tér sarkán álló óra viszont a pontos időt mutatja. A vásárhelyi városháza tornyán lévő óra jól mutatja az időt, szintén pontos a Fontana Egészségcentrum digitális időmérője, és a belváros két órásüzletének kirakati órája is. A református ótemplom egymutatós különleges toronyórája nem jár, a református újtemplomé pedig negyvenöt percet késik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollósy Kornélia nem írt könyvet, hanem énekelt

Makó - Nem tudok róla semmi közelebbit, de biztosan nagy ember lehetett – vélte a makói Molnár Józsefné Szirbik Miklósról. Az egykori református lelkész, történeti kutató emlékét utca őrzi a városban – ahogyan Hollósy Kornélia opera-énekesnőét és Szundi Jenő kertészét is. Tovább olvasom