Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Rózsalakodalom Földeákon

Földeák - Rózsaszirmok szőnyegén, vőfélyek vezetésével vonult a művelődési házból a templomba az a két fiatal pár, akit az a megtiszteltetés ért, hogy főszereplője lehetett a hétvégi rózsalakodalomnak Földeákon.
Mint a főszervezőtől, Búzásné Vízi Judittól megtudtuk, a falunapok fő attrakciójának számító mulatság egy régi katolikus hagyomány továbbélése: annak idején az volt a szokás, hogy az aratásban leginkább jeleskedő fiúk és lányok közül választottak ki egyet-egyet, akik jelképesen egybekeltek, és akiket a pap megáldott, amit aztán nagy dínomdánom követett.

Ma persze már inkább a tanulásban jeleskedő, szorgalmas fiatalok közül választják ki a rózsapárokat, ám a részvétel a ceremóniában ma is nagy megtiszteltetés, a külsőségek pedig ugyanolyan fényesek, mint régen: a templomi szertartás után, amelyre a helyi fúvószenekaron kívül szinte az egész falu elkíséri őket, lovas kocsikon körbe is járják a falut a fiatalok.

Szabó Krisztina és Hajnal János útban a templom felé. Fotó: Frank Yvette
Szabó Krisztina és Hajnal János útban a templom felé.
Fotó: Frank Yvette

Az idén jelképesen összeadott két pár tagjai, akikre Katona Pál plébános áldást mondott Búza Ildikó és Görbe Róbert, illetve Szabó Krisztina és Hajnal János voltak – mi ez utóbbi párral tudtunk beszélgetni a ceremóniára való lázas készülődés perceiben. A 19 esztendős, óvodapedagógusnak tanuló Szabó Krisztinának személyes emlékei is vannak a régi rózsalakodalmakról, hiszen nagymamája mesélt róluk neki. Ezért külön is megható volt a számára, hogy idén őt is ez a megtiszteltetés érte. Amúgy valójában nem az a párja, aki a rózsalakodalom alkalmával mellette állt – bár mint kiderült, a most érettségiző Hajnal Jánossal vannak közös vonásaik, hiszen ő is óvodapedagógusnak készül. Számára nem volt szokatlan a nyilvánosság előtti szereplés, hiszen igazi közösségi ember, és mint azt be is mutatta, jeleskedik például a néptáncban. – Nagyon örülök, hogy újraéledt a faluban a rózsalakodalom hagyománya, hiszen ez a kedves, vidám alkalom mindig összehozza a földeákiakat – mondta lapunknak Hajnal János.

Földeák, a sokszínű

A falunapok programsorozata idén is gazdag volt: a rózsalakodalom mellett kulturális és sportrendezvények sokasága várta az érdeklődőket. Sztárvendégeket is hívtak a szervezők, méghozzá az Apostol együttest, illetve a tinik kedvencét, Lolát. Idén sem maradt el a hagyományos pünkösdi bál.

Olvasóink írták

 • 3. OCSKÓ LILLA 2008. május 31. 16:37
  „nagyon JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ”
 • 2. Szabó Imre 2008. május 16. 08:52
  „Kedves Angel,

  a neveket én a szervezőktől tudtam meg, ettől függetlenül a hiba az hiba - elnézést érte.”
 • 1. Angel 2008. május 14. 20:05
  „Nem Búza Ildikó ment férjhez hanem Búza IRÉN!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapját ünnepli Makó

Makó - Rajzkiállítással, ifjúsági vetélkedővel, sportgálával, rock- és szimfonikus koncerttel… Tovább olvasom