Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Rózsika néni gyűszűi

Makó - Egy esztendeje kezdte el gyűjteni, de máris 76 darabos kollekciója van gyűszűkből a makói Tóth Ferencnének.
Az ötletet a gyűjtéshez egy kézimunkalapból merítette, az első darabot pedig egy soproni kirándulás alkalmával vásárolta kerek 700 forintért. A gyűjteményben vannak ennél egyszerűbbek, de jóval értékesebbek is. Látni rajtuk: a varrás eme egykor mindennapos segédeszköze ma már inkább gazdagon díszített emléktárgy, amely szép tájakat, népművészeti motívumokat vagy éppen nevezetes épületeket örökít meg.

Tóth Ferencné már nem használja, csak gyűjti a varrás egykor mindennapos segédeszközét. A szerző felvétele
Tóth Ferencné már nem használja, csak gyűjti a varrás egykor mindennapos segédeszközét. A szerző felvétele

Mint a nyugdíjas adminisztrátor lapunknak elmesélte, 37 darab külföldről származik: van köztük amerikai, dán, francia, osztrák és belga is. Erdélyből több példányhoz jutott. Sokat kapott ajándékba: ismerőseitől, utazások emlékére, de ismeretlenektől is, akik rábízták a család féltve őrzött ereklyéjét. Mind közül a legbüszkébb egy herendi porcelánból készült különleges gyűszűre, amelynek aranyozott a széle; a legtöbb egyébként fémből vagy kerámiából van.

Rózsika néni gyűszűi most a makói Hagymaházban, a Hagymavirág Foltvarró Kör kiállításán láthatók, egészen december 19-éig. A körnek egyébként maga is tagja, de hangsúlyozza: ő gyűszű nélkül varr – ellenben ha valakinek van otthon már nem használt gyűszűje, jó szívvel fogadja gyűjteményébe, hogy megőrizze az utókornak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét tárgyaltak a makói kórházról

Ismét elhangzott, hogy a makói és a vásárhelyi kórház egyaránt tagkórház lesz. Tovább olvasom